אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרבות בצמרת: זינוק במניית מיטרוניקס מנע את כניסת דלק קידוחים למדד ת"א־35 יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים | צילום: אולפן כלכליסט

קרבות בצמרת: זינוק במניית מיטרוניקס מנע את כניסת דלק קידוחים למדד ת"א־35

דרמה במועד הקובע של עדכון הרכב המדדים השאירה את או.פי.סי במדד וקבעה כי לעידן עופר יהיו ארבע נציגות בת"א־35. כלכליסט ממפה את השינויים הצפויים בעדכון הרכב המדדים החצי שנתי

16.01.2022, 07:22 | אורי טל טנא

ביום חמישי בערב חל המועד הקובע להרכב המדדים שיכנס לתוקף בנעילת המסחר ביום חמישי ה־3.2. העדכון צפוי להיות סוער עם כניסה ויציאה של מניה אחת למדד ת"א־35, 7 מניות שיכנסו למדד ת"א־90 ו־11 מניות שיצאו מדד זה. תחלופה רבה צפויה גם במדדי המניות הקטנות sme60 ומדד צמיחה וגם במדדים הסקטוריאליים.

קראו עוד בכלכליסט:


ביום חמישי התרחשה דרמה לקראת העדכון, כאשר ברגע האחרון נקבע שדלק קידוחים לא תיכנס למדד ת"א־35. האחרונה כבר היתה עם רגל וחצי במדד, כאשר דורגה במקום ה־30. כדי לשמור על הדירוג היה צריך שדלק קידוחים לא תמעד ותרשום תשואת חסר של לפחות 4.12% יחסית למניית מיטרוניקס, שדורגה אחריה. אך ביום חמישי מניית מיטרוניקס עלתה ב־4.04% ואילו מניית דלק קידוחים ירדה ב־1.5%. כתוצאה מכך, דלק קידוחים ירדה למקום ה־31 וכניסתה למדד נמנעה בגלל פער של 0.15% בערך השוק הקובע שלה.

כתוצאה מכך שמניית דלק קידוחים לא תיכנס למדד ת"א־35, נמנעה היציאה של מניית או.פי.סי מהמדד. השינוי היחידי בהרכב ת"א־35 יהיה כניסתה של קנון למדד ויציאתה של פריגו. הזינוק במחיר מניית צים, שערך השוק שלה עלה ל־7 מיליארד דולר, דחף את מחיר מניית קנון, שמחזיקה ב־26% ממניות צים, והכניס אותה למדד ת"א־35. לאחר שקנון תיכנס למדד, לעידן עופר יהיו בו 4 מניות בשליטתו: חברות האחזקה החברה לישראל וקנון, והחברות־הבנות שלהן כיל (ICL) ואו.פי.סי.


יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים, צילום: אולפן כלכליסט יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים | צילום: אולפן כלכליסט יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים, צילום: אולפן כלכליסט


דרמה קטנה הייתה גם במדד ת"א־90, כאשר ביום חמישי שלוש מניות התמודדו בניסיון להמנע מיציאה מהמדד: ג'נריישן קפיטל, גילת ובונוס. מצבה של בונוס היה הטוב ביותר, לאחר המרה משמעותית של אופציות למניות בשבוע שעבר, שהספיקה לה כדי להישאר במדד. נכון ליום חמישי לגילת היה יתרון קל בלבד על פני ג'נריישן, כאשר אם מניית ג'נריישן היתה משיגה ביום המסחר תשואה גבוהה בחצי אחוז לפחות מזו של גילת ‑ היא היתה נשארת במדד. בחמישי בצהריים היה נראה שזה המצב, אך אז גילת פרסמה דיווח חיובי על עסקה חדשה, שהובילה לעליה במחיר המניה והבטיחה את הישארותה במדד.

היערכות השוק לעדכון המדדים יצרה תנועה חדה במחירי חלק מהמניות. לעתים קרובות יש היערכות יתר של שחקנים בשוק ההון, שרוכשים מניה כי קרן הסל צפויה לרכוש אותה, ואז ביום שבו הקרן רוכשת בפועל, מחיר המניה דווקא יורד. משקיעים זוכים לפרמיה על "אפקט המדד" (השפעת כניסת מניה למדד על מחירה) רק אם הם רוכשים או מוכרים את המניות במועד שהשוק מפנים את הכניסה הצפויה למדד, ולא בימים שלפני הכניסה בפועל.

הקובץ המצורף הוא תוצאה של חישוב הביקושים וההיצעים שקרנות הסל צפויות להזרים למניות במסגרת העדכון. כיוון שחלק מהביקושים וההיצעים למניות שנכנסות או יוצאות ממדד ת"א 90 גבוהים מאוד, יתכן שהבורסה תשתמש בפקטור משקל כדי שחלק המם יתבצע ב-3 בפברואר והיתר בחודשיים הבאים. בהנחה שיהיה שימוש נרחב בפקטורי משקל לצורך החלקת הביקושים וההיצעים, נפרסם בהמשך טבלה מעודכנת. 

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

תגיות