אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכלכלה שוקלת להאריך את ההקלות שניתנו לפועלים ולאומי בתחום כרטיסי האשראי כרטיסי אשראי כרטיס אשראי ויזה ישראכרט | צילום: שאטרסטוק

ועדת הכלכלה שוקלת להאריך את ההקלות שניתנו לפועלים ולאומי בתחום כרטיסי האשראי

בסוף השבוע פרסם יו"ר הוועדה מיכאל ביטון כי שר האוצר הסכים לדחייה נוספת של יישום מסקנות ועדת שטרום, שקובעות כי שני הבנקים הגדולים צריכים להפחית מחצית מהמסגרות בכרטיסי אשראי ללקוחותיהם. על רקע משבר הקורונה פרסם ליברמן מתווה מרוכך יותר שהיה אמור להימשך שנה, וכעת - כך נראה - הוא ימשיך עד לשנה הבאה

16.01.2022, 11:50 | אלמוג עזר

האם ועדת הכלכלה תדחה שוב חלק ממסקנות ועדת שטרום? בשבוע הבא תתכנס הוועדה כדי לדון בבקשות פועלים ולאומי לבדוק דחייה בצמצום האשראי ללקוחות במסגרת כרטיסי האשראי. בנוסף יוחלט אם לשנות באופן קבוע חלק מתנאי ועדת שטרום להגברת התחרות בענף הבנקאות.

קראו עוד בכלכליסט:

בסוף השבוע האחרון פרסם יו"ר ועדת הכלכלה מיכאל ביטון הסכמה של שר האוצר בדבר דחייה נוספת של יישום מסקנות ועדת שטרום. במסגרת ההסכמות החדשות נקבע כי יוארך בשנה נוספת המתווה שנקבע בשנה שעברה, במסגרתו הבנקים שמהם הופרדו חברות כרטיסי האשראי, לאומי (לאומי קארד) והפועלים (ישראכרט), מחויבים לעמוד בשיעור של 55% מסך המסגרות שהועמדו על ידם לציבור ב-2015 דרך כרטיסי האשראי אותם הנפיקו. עוד הוחלט כי בשנה הקרובה ייאסר על הבנקים להפחית את מסגרות האשראי מתחת ל-7,500 שקל, ומסגרות מתחת לתקרה של 7,500 שקל לא יילקחו בחשבון בחישוב המסגרות לצמצום. 

יו"ר ועדת הכלכלה מיכאל ביטון,  צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ יו"ר ועדת הכלכלה מיכאל ביטון | צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ יו"ר ועדת הכלכלה מיכאל ביטון,  צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ


לאחר ההקפאה הזמנית, המתווה החדש של ועדת הכספים ומשרד האוצר קובע כי החל מ-2023 הפועלים ולאומי יחויבו לעמוד בשיעור של 51% מסך המסגרות שהועמדו על ידם לציבור ב-2015 (לעומת כאמור 50% במתווה המקורי). במסגרת המתווה החדש חשבונות מתחת לתקרה של 8,500 שקל לא יילקחו בחשבון בחישוב המסגרות לצמצום, וכן ייאסר על הבנקים להפחית את מסגרות האשראי מתחת ל-8,500 שקל.

במסגרת חוק שטרום אמורים שני הבנקים הגדולים להפחית מחצית מהמסגרות בכרטיסי אשראי ללקוחותיהם עד סוף השנה, אולם בעקבות המשבר פרסם שר האוצר אביגדור ליברמן מתווה מרוכך יותר, שפורסם לראשונה ב"כלכליסט". לפי המתווה, הבנקים יקצצו 45% במסגרות, ורף המסגרת המינימלי גדל מ-5,000 שקל ל-7,500 שקל. המתווה הקיים והמרוכך הוצג בנובמבר 2020, והיה אמור להימשך שנה, אם כי עתה כאמור הוא ימשיך עד לשנה הבאה.

ביטון וליברמן תלו את ההחלטה לדחייה זמנית של המסקנות במניעת הפחתה נוספת של מסגרות האשראי במקביל להמשך התפשטות זן האומיקרון והשפעתו על המשק הישראלי. על פי הפרסום, "מטרת השינוי היא לאזן בין שתי תכליות הכרחיות – שמירה על לקוחות בעלי מסגרת אשראי נמוכה וקידום התחרות בשוק הבנקאות בישראל. צו זה פורסם היום להערות הציבור ויובא להצבעה בוועדת הכלכלה". ההחלטה על הקפאת היישום בשנה נעשתה בתיאום עם בנק ישראל.

לאחר פרסום דבר הדחייה, נרשם הבוקר תסכול רב מההחלטה בקרב שלושת הבנקים המתחרים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי, המפסידים הגדולים מההחלטה. "זו מתנה גדולה לשני הבנקים הגדולים. כל שלושת הבנקים הכינו את המערכות שלהם לקראת שחרור לקוחות בשוק. הרי בענף הבנקאות זה משחק סכום אפס, אם לקוח עוזב את פועלים ולאומי בשל קיטון באשראי, הוא מגיע אליי כבנק מתחרה", מחה בפני "כלכליסט" בכיר מאחד הבנקים.



תגיות