אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"משטרת ישראל תחת אש": כך עוקבים בעולם אחרי תחקיר כלכליסט הדיווחים בעולם | צילום: צילום מסך

תחקיר NSO והמשטרה

"משטרת ישראל תחת אש": כך עוקבים בעולם אחרי תחקיר כלכליסט

מ"וושינגטון פוסט" ועד "לה מונד": בעולם עוקבים מקרוב אחר תחקיר "כלכליסט" שחשף כיצד עושה המשטרה שימוש בתוכנת הריגול של NSO למעקב אחר אזרחים. "גרדיאן" הבריטי: "זו הפעם הראשונה שהתחוור לישראלים שהם אינם מוגנים מפני התוכנה"

19.01.2022, 14:09 | ליטל סמט

אתרי חדשות ועיתונים מרכזיים ברחבי העולם מדווחים ביומיים האחרונים בהרחבה על תחקיר "כלכליסט" שבו נחשף השימוש של משטרת ישראל בתוכנת הריגול פגסוס של חברת NSO כדי לפרוץ לטלפונים של אזרחים ללא צו. 

"משטרת ישראל מואשמת בשימוש בתוכנת הריגול פגסוס נגד מתנגדים לנתניהו", נכתב בכותרת שפורסמה אתמול ב"וושינגטון פוסט". בכתבה, שמתבססת על תחקיר "כלכליסט", ציינו כי המשטרה השתמשה בתוכנת הריגול כדי להשיג גישה מרחוק לטלפונים ניידים השייכים לאזרחים, ובהם מנהיגי תנועת המחאה נגד ראש הממשלה לשעבר, ראשי ערים, עובדי ציבור לשעבר ולפחות אדם אחד המקורב לפוליטיקאי בכיר. הכתבה תיארה גם את הסערה הציבורית שהתחוללה בתגובה לפרסום, כולל החלטת מבקר המדינה מתניהו אנגלמן לפתוח בבדיקה ותגובתו של השר לביטחון פנים עמר בר-לב. 

"המשטרה השתמשה בתוכנת הריגול פגסוס נגד אזרחי ישראל". בעולם עוקבים אחר תחקיר "כלכליסט", צילום: צילום מסך "המשטרה השתמשה בתוכנת הריגול פגסוס נגד אזרחי ישראל". בעולם עוקבים אחר תחקיר "כלכליסט" | צילום: צילום מסך "המשטרה השתמשה בתוכנת הריגול פגסוס נגד אזרחי ישראל". בעולם עוקבים אחר תחקיר "כלכליסט", צילום: צילום מסך

קראו עוד בכלכליסט:

בסוכנות הידיעות רויטרס התייחסו גם לביקורת הגוברת נגד המשטרה. "משטרת ישראל תחת אש לנוכח הדיווח על השימוש בפגסוס כדי לפרוץ לשראלים", נכתב בכותרת. הידיעה נפתחה בדרישת חברי כנסת לקבל הסבר מהמשטרה על הממצאים שעליהם דווח בישראל. ברויטרס ציינו כי לפי הדיווח ב"כלכליסט", המשטרה מחזיקה בתוכנה של NSO מאז 2013. 

שלו חוליו, קובי שבתאי ורוני אלשיך. במוקד פרשת המעקב המשטרתי באמצעות תוכנת פגסוס,  צילום: אלעד גרשגורן, אלכס קולומויסקי שלו חוליו, קובי שבתאי ורוני אלשיך. במוקד פרשת המעקב המשטרתי באמצעות תוכנת פגסוס | צילום: אלעד גרשגורן, אלכס קולומויסקי שלו חוליו, קובי שבתאי ורוני אלשיך. במוקד פרשת המעקב המשטרתי באמצעות תוכנת פגסוס,  צילום: אלעד גרשגורן, אלכס קולומויסקי

גם בסוכנות הידיעות AP התמקדו בזעם של חברי הכנסת על פעולות המשטרה. "המחוקקים בישראל זועמים בגלל הטענות שהמשטרה השתמשה בתוכנת הריגול של NSO", הכריזו בכותרת. לפי הידיעה, חברי כנסת קוראים להקמת ועדת חקירה לאחר שנחשף כי המשטרה פרצה לטלפונים של שני ראשי עיר המואשמים בשחיתות, של מנהיגי תנועת הדגלים השחורים, מתנגדי מצעד הגאווה בירושלים ועוד אזרחים רבים בלי לקבל צו או אישור של בית המשפט. 

תחת הכותרת "דיווח: משטרת ישראל השתמשה בתוכנת הריגול פגסוס נגד אזרחים ובכירים", דיווח אתר החדשות האמריקאי "דה היל" על הפרשה ועל תגובת מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי, שהכחיש את ההאשמות. כמו בכל שאר הידיעות ציינו כי NSO נכנסה בשנה שעברה לרשימה השחורה של חברות בארצות הברית מכיוון שהתוכנה שימשה משטרים לרגל אחר פעילים ומתנגדים. 

באתר "דיילי ביסט" האמריקאי אף הוסיפו מתחת לכותרת את הביטוי "האח הגדול ביבי". בכתבה תיארו כיצד המשטרה מואשמת בשימוש בתוכנת הריגול הידועה לשמצה כדי לרגל אחר אזרחים ישראלים, ובהם בכירים ומובילי המחאה נגד נתניהו. 

הדיווח ב"גרדיאן" הבריטי, צילום: צילום מסך הדיווח ב"גרדיאן" הבריטי | צילום: צילום מסך הדיווח ב"גרדיאן" הבריטי, צילום: צילום מסך

"דיווח: המשטרה השתמשה בתוכנת הריגול פגסוס נגד אזרחי ישראל", כתבו ב"גרדיאן" הבריטי. בעיתון הסבירו כי לפי אנשים המעורים בפעילות של NSO, חוקי הרישיון לא מאפשרים ללקוחות מחוץ לישראל לפרוץ לטלפונים ישראליים או אמריקאיים, אך גוף אכיפת חוק ישראלי שרוכש את התוכנה, כמו המשטרה במקרה הזה, יכול לפעול נגד טלפונים ישראליים. ב"גרדיאן" אף הדגישו כי לגילוי זה חשיבות גדולה מכיוון שזו הפעם הראשונה שבה מתחוור לישראלים שאינם מוגנים מפני התוכנה. 

בצרפת הכריז העיתון "לה מונד" כי "משטרת ישראל מואשמת בשימוש לא חוקי בתוכנת הריגול פגסוס". לפי העיתון, חשודים ברצח ומובילי הדגלים השחורים היו בין אלה שהמשטרה פרצה לטלפונים שלהם בלי לקבל אישור חוקי לכך. 

"השתמשו בתוכנת הריגול המושמצת"

ההתייחסות לחשיפה הגיעה גם לאתרים נוספים ברחבי העולם. כך למשל באתר RT הרוסי כתבו: "המשטרה השתמשה בתוכנת הריגול המושמצת כדי לרגל אחר אזרחים – כך לפי תחקיר בתקשורת". בכתבה ציינו כי החוק בארץ מרשה רק לשב"כ לפרוץ לטלפונים של אזרחים בלי אישור מבית המשפט, אך במשטרה מנסים להצדיק את השימוש בטענה שהטכנולוגיה אינה מכוסה על ידי החוק הקיים. 

הדיווח ב"לה מונד" הצרפתי, צילום: צילום מסך הדיווח ב"לה מונד" הצרפתי | צילום: צילום מסך הדיווח ב"לה מונד" הצרפתי, צילום: צילום מסך

גם באתר החדשות באנגלית של סינגפור straitstimes התייחסו לתחקיר ופרסמו את הכתבה של רויטרס, וכך עשו גם באתר freemalaysiatoday המלזי. באתר הטכנולוגיה ההודי thewire נכתב בכותרת: "דיווח: משטרת ישראל השתמשה בפגסוס נגד עובדים לשעבר בממשלה ומפגינים נגד נתניהו". בכתבה ציינו כי התוכנה הופעלה נגד פעילים במחאה נגד נתניהו בנובמבר 2020 ובמהלך הסגר השני, והוסיפו כי ב-NSO סירבו לאשר או להכחיש את ההאשמות. 

בעיתון הערבי "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון, סיפרו כי "לפי דיווח בעיתון, המשטרה פרצה לטלפון של אחרים ישראלים באמצעות פגסוס". בכתבה התייחסו לאחראים על המשטרה, וציינו כי התחייבו לוודא ששימוש באמצעי ריגול אלקטרוניים בחקירות פליליות יבוצע על פי החוק. 

הידיעה הגיעה גם לאתרים הטכנולוגיים engadget ו-9to5mac. "משטרת ישראל השתמשה לפי הדיווח בתוכנת הריגול פגסוס נגד אזרחי המדינה ובלי צו", נכתב בכותרת ב-9to5mac. בכתבה ציטטו בהרחבה את תחקיר "כלכליסט". "משטרת ישראל השתמשה לפי הדיווח בתוכנת הריגול פגסוס כדי לרגל אחר אזרחים", לפי הכותרת ב-engadget. 

תגיות