אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך מגנים על החדשנות של הסטארט אפ שלכם? 5 טעויות של חברה טכנולוגית בתחילת דרכה בהגנה על קניין רוחני רשת הגנה | shutterstock

איך מגנים על החדשנות של הסטארט אפ שלכם? 5 טעויות של חברה טכנולוגית בתחילת דרכה בהגנה על קניין רוחני

יזמים בתחילת דרכם נוטים להשקיע את כל מרצם בקידום ובפיתוח הרעיון שלהם, ומשאירים את שאר ההיבטים העסקיים והמשפטיים לשלב מאוחר יותר. אך כאשר אותם יזמים חדשניים לא משקיעים מספיק מחשבה בתחומים כמו הגנה על קניין רוחני, הם עלולים להיפגע בהמשך הדרך. על מנת לעזור לחברות סטארט-אפ להגן על החדשנות שלהן, אספנו 5 טעויות נפוצות המונעות רשת הגנה ראויה

20.01.2022, 16:21 | בשיתוף קבוצת ארליך

ניהול סטארט-אפ עשוי להיות חוויה מתעתעת – הכסף מגיע מכיוון המשקיעים, הצוות הולך ונבנה, ההכנסות מתחילות לזרום, ונראה שהשמיים הם הגבול. יזמים בחברות טכנולוגיות בתחילת דרכן נוטים להשקיע את כל תשומת הלב לפיתוח המוצר - ומקביל מזניחים היבטים חשובים לא פחות לצמיחה האסטרטגית של העסק. בעולם הדיגיטלי של ימינו, חדשנות בתוכנה היא חלק נכבד מהפטנטים הנרשמים מסביב לעולם, כך שאין ספק באשר לחשיבות של הגנה על ליבת החדשנות של החברה.

הגנה על קניין רוחני , shutterstock הגנה על קניין רוחני | shutterstock הגנה על קניין רוחני , shutterstock

רגע לפני שאתם מתחילים לדאוג לרשת הגנה משפטית על הרעיון שפיתחתם בדם, יזע ודמעות במשך חודשים ארוכים, אספנו 5 טעויות שחברות טכנולוגיה בתחילת דרכן (וגם חברות מבוססות יותר) עושות בתחום הקניין הרוחני.

1.הימנעות מוחלטת מהגנה על פטנטים

הטעות הגדולה והברורה ביותר היא חוסר התייחסות לנושא הקניין הרוחני של החברה. כאשר מביטים על הצמיחה האדירה של פטנטים הקשורים לתוכנה מסביב לעולם, יותר מ-60% מהפטנטים בארה"ב ב-2020 היו קשורים לתוכנה, למשל, חשוב להבין שאי אפשר להתעלם מהצעד ההכרחי (והלא יקר כפי שדמיינתם) של הגנה על ליבת החדשנות של החברה.

רוב הערך של החברה הוא רעיונות, אך איך אפשר להגן עליהם? הגנה באמצעות פטנט מהווה בעידן הנוכחי את ההגנה היחידה הזמינה מול הניסיונות של ענקיות הטכנולוגיה ליצור מונופול על הידע ולהשתלט באגרסיביות על תחומים שלמים. גם אם מדובר בחברה צעירה של מספר עובדים, וגם יוניקורן רגע לפני הנפקה בניו יורק, הם שחקנים קטנטנים לעומת חברות טריליוני הדולרים. פטנט רשום הוא כלי חשוב ובלעדי במאבק הפוטנציאלי העתידי. ענקיות הטכנולוגיה מגישות מצדן בקשות למספר רב של פטנטים, במיוחד פטנטים על תוכנה.

2.תחילת פעילות בשלב מוקדם או מאוחר מידי

לצד החשיבות המכריעה של הגנה על החדשנות של החברה, חשוב גם לדעת מתי להתחיל לפרוס אותה. מומחה פטנטים בתחום הפעילות הספציפית שלכם עשוי להמליץ לכם להמתין לעת עתה עם יוזמה להגשת פטנט, ולהתוות לכם את השלבים והצעדים הנדרשים בתחנות השונות של חיי החברה.

עם זאת, ההמלצה הגורפת היא להתייעץ בכל מקרה ברגע שהנושא עלה בישיבות של מייסדי החברה (ואם לא עלה, זה הזמן להעלות אותו), כדי לוודא שהחברה לא נמצאת בשלב מאוחר מידי מבחינת אופטימליות הרישום של הפטנט וההגנה על הקניין הרוחני של החברה.

יזמים בתחילת דרכם, shutterstock יזמים בתחילת דרכם | shutterstock יזמים בתחילת דרכם, shutterstock

3. עבודה מול גורם שאין לו מומחיות הבנה וניסיון בקניין רוחני בתחום הספציפי שלכם

חברות סטארט אף יכולות להיות פעילות במגוון עצום של תחומים וענפים החל מעולם הרפואה, דרך פיתוחים ביולוגיים ועד למכשור ושירותי תוכנה חדשניים. לכן, חשוב מאוד לבדוק מול הגורם המתנהל מולכם מהי מידת הניסיון וההבנה שלו בתחומים המשפטיים של קניין רוחני בתחום בו אתם עוסקים. אתם אלו שמביאים את המומחיות הטכנולוגית - התפקיד של עורך הדין הוא להצליח להבין את הטכנולוגיה, את האופן בו אפשר להגן בצורה המיטבית על טכנולוגיות שכאלו, ואת נקודות התורפה.

4.לא להשקיע בהבנת הערך שאתם מקבלים עבור ההוצאה

כמו בכל בחירה של שותפים לדרך, כדאי להשקיע זמן ראוי בהשוואה של הערך שאתם צפויים לקבל בהגנה על קניין רוחני. התועלת והערך הם הרבה יותר מרשימה של שירותים ותעריפים. רגע לפני שאתם מחליטים שהרעיון שלכם דורש משרד פטנטים אמריקאי, או שהתעריף היקר ביותר נותן את הערך הגבוה ביותר - חשבו על נקודות כמו הנטייה של משרדים אמריקאים להיות ממוקדים בשוק האמריקאי בלבד, או העובדה שחברות ישראליות גדולות מציעות נקודת מבט בינלאומית שתייעל את ההגנה בכל שווקי היעד שלכם.

לסטארטאפים אין לרוב הון מיותר, כך שהשוואה מעמיקה, לצד שיחת היכרות עם אנשי המקצוע איתם אתם צפויים לעבוד, עשוי להוביל אתכם למסקנה שמשרד ישראלי עם ניסיון בינלאומי עשיר מציע את הערך הגבוה ביותר עבור התקציב שלכם.

5. מערכת יחסים עם גורם רחוק מבחינה תרבותיתבשלט רחוק

תהליך ליווי כתיבת פטנט והגנה על קניין רוחני הוא תהליך השורד תשומת לב רבה, ירידה לפרטים והרבה אמון בין הצדדים. על מנת להשיג את התוצאות המיטביות, כדאי להימנע מתהליך הגנה על קניין רוחני מול צדדים הנמצאים רחוקים מכם - בעיקר מבחינה תרבותית. לאקוסיסטם הישראלי יש תרבות משלו, וגם לנו בתור ישראלים יש דרכי פעולה, התנסחות ואופי שהוא רק שלנו. התנהלות מול ספק זר שאמור ללוות אתכם באופן צמוד, עלולה להוביל לחיכוכים ואי הבנה על רקע תרבותית - וכתוצאה מכך לפגיעה באיכות השירות וההגנה שתקבלו.

אם כן, אין ספק שהגנה על קניין רוחני היא משימה חשובה בחייה של חברת סטארט-אפ טיפוסית. על מנת לפרוס את רשת ההגנה הרחבה והטובה ביותר, כדאי להימנע ממספר טעויות נפוצות אשר יזמים מתחילים (וגם ותיקים) נוטים לעשות. ההגנה על ליבת החדשנות של החברה היא נכס אסטרטגי העוזר לצמיחה, לגיוס הון ולביסוס החברה – אסור להתפשר ולטעות בדרך לשם.










תגיות