אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפכ"ל לשוטרים: "השימוש שלנו בכלים טכנולוגיים על פי דין יימשך" המפכ"ל יעקב שבתאי | צילום: משטרת ישראל

תחקיר NSO והמשטרה

המפכ"ל לשוטרים: "השימוש שלנו בכלים טכנולוגיים על פי דין יימשך"

רב ניצב קובי שבתאי שלח איגרת לשוטרים בעקבות הודעת היועמ"ש על הקמת צוות שיבדוק את הטענות לשימוש לא חוקי בתוכנת הריגול פגסוס של NSO. שבתאי: "מטרתנו להמשיך לפתח ולשדרג את הכלים הללו. משטרה שמבקשת להיות רלוונטית במאבקה בפשיעה חייבת לנהוג כך"

21.01.2022, 13:27 | עמיר קורץ

מפכ"ל המשטרה רב ניצב קובי שבתאי נותן גיבוי לאגף החקירות והמודיעין במשטרה, תחתיו פועלת חטיבת הסייבר (סיגינט), שנמצאת בלב התחקירים של כלכליסט - ובאגרת ששלח הבוקר (ו') לכלל השוטרים כתב: "אני רוצה להרגיע אתכם ולומר, שהשימוש שלנו בכלים טכנולוגיים על פי דין יימשך, ומטרתנו היא אף להמשיך לפתח ולשדרג את הכלים הללו. משטרה שמבקשת להיות רלוונטית במאבקה בפשיעה חייבת לנהוג כך".  

לקריאת האיגרת המלאה ששלח המפכ"ל לשוטרים - לחצו כאן

קראו עוד בכלכליסט:



שבתאי כתב לשוטרים כי "אין ולא היה תרחיש שבו באופן ממוסד ושיטתי פגעה משטרת ישראל בפרטיותם של אזרחים ומפגינים תמימים. אין ולא היה תרחיש בו המשטרה הפרה את חוזה ההגנה הבלתי כתוב בינה לבין אזרחי המדינה. אתם יודעים טוב מכולם, שאת הכלים הטכנולוגיים שברשותנו אנו מפנים אל מול עבריינים או כאלה המבקשים לבצע עבירות מסוכנות. אנו שומרים על היכולות הללו מכל משמר, ומפקחים על השימוש בהן בצורה הקפדנית ביותר". 

האגרת ששלח שבתאי לפקודיו הבוקר נשלחה בתגובה להודעתו הלילית של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט על הקמת צוות לבדיקת הממצאים שעלו בתחקירי כלכליסט על אודות השימוש שעושה המשטרה בתוכנת פגסוס של חברת NSO למעקב ופריצה לכאורה לטלפונים ניידים של אזרחים. 

מנדלבליט העמיד בראש הצוות את המשנה שלו לעניינם פליליים עו"ד עמית מררי, שנושא הבקרה על האזנות הסתר מצוי בתחום טיפולה. בנוסף אליה מנדלבליט הבהיר כי ימונו לצוות שני גורמים "בעלי מומחיות רלוונטית". 

מנדלבליט כתב למפכ"ל שבתאי כי "קשה להפריז בחומרת הפגיעה הנטענת בזכויות היסוד" שעולה מתחקיר "כלכליסט. מנדלבליט ביקש מהמפכ"ל שהמשטרה תעביר למשרד היועמ"ש בימים הקרובים את הצווים להאזנה לתקשורת בין מחשבים בדרך של חדירה סמויה למכשירי קצה, שניתנו לה, גם אם לא מומשו בפועל, בין השנים 2021-2020 לשם בקרה נוספת. עוד מבקש מנדלבליט מהמשטרה לבדוק את האפשרות לחסימה טכנית של יכולות החורגות מגדר הסמכויות המוקנות בחוק האזנת סתר, וכן לבדוק את הצורך בטיוב אמצעי הפיקוח והבקרה סביב הפעלת הכלים שבהם המשטרה משתמשת.

מנדלבליט פירט עוד במכתבו את הבדיקות שעשה עד עתה מאז חשיפת כלכליסט והשאלות ששאל את המשטרה והתשובות שקיבל. לדבריו, עד כה המידע שהוצג לו בידי המשטרה הראה כי היא מפעילה את סמכויותיה בהתאם לחוק ורק על פי צו בית משפט. עם זאת, הוא הבהיר כי מסקנה זו "נאמרת על דרך הכלל, ביחס לשימוש ארגוני של משטרת ישראל באמצעי האזנה לתקשורת בין מחשבים בארגון". אולם, לדבריו, "בדיקת הדברים הן במישור המערכתי והן במישור הפרטני עוד צפויה להימשך". 


המפכ"ל יעקב שבתאי והיועץ המשפטי לממשל אביחי מנדלבליט, צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי המפכ"ל יעקב שבתאי והיועץ המשפטי לממשל אביחי מנדלבליט | צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי המפכ"ל יעקב שבתאי והיועץ המשפטי לממשל אביחי מנדלבליט, צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי


ביחס למישור הפרטני, כתב מנדלבליט, תיאור המקרים בתחקיר כלכליסט מהם עלה שימוש באמצעי האזנת סתר שלא כדין - "מעלה תמונה מדאיגה עד מאוד". לדבריו, עד כה אין בידיו או בידי המשטרה מידע קונקרטי דיו שיאפשר זיהוי האירועים, אולם לדבריו, "ככל שאכן תתגלה התנהלות פסולה, עשויה זו בהחלט לעלות כדי עבירה פלילית וככל שימצא בסיס לכך היא תחייב מיצוי הדין". 

המפכ"ל: "משטרת ישראל תשתף פעולה עם כל בדיקה"

שבתאי התייחס בהרחבה באגרת שלו הבוקר למכתבו של מנדלבליט, ולדבריו, "מכתבו של היועמ"ש קבע את שאנו טוענים לאורך כל הדרך - האגף לחקירות ומודיעין של משטרת ישראל פעל בסמכות ובכפוף לאישורים המשפטיים הנדרשים". 

שבתאי ציין עוד כי מאז הפרסום הראשון ב"כלכליסט" הוא ביקש לקיים במשטרה בדיקות קפדניות באשר לטענות שעלו בכתבות, אולם, "עד כה לא נמצאה על ידנו שום הוכחה לכך שהדברים כפי שפורסמו אכן קרו. במקביל נדרשנו על ידי היועץ המשפטי לממשלה להעביר חומרים והבהרות שנבחנו על ידו ועל ידי ציוותו במשך מספר ימים. היועמ"ש שבחן את הדברים, ציין במכתבו שלא נמצא כל בסיס לטענות בפרסומים, וכי המשטרה פעלה כדין. כבר בתחילת התהליך ובשיחות שקיימתי עם היועץ המשפטי לממשלה, הדגשתי שמשטרת ישראל תשתף פעולה עם כל בדיקה, ונענה על כל שאלה מתוך אמונה אמיתית שאנו פועלים באופן החוקי והמקצועי ביותר. זו דרכה של המשטרה וזו דרכם של המשרתים בה, למען הציבור בישראל". 

עם זאת, המפכ"ל שב וחוזר על המונח שבו השתמש כבר בתגובתו אתמול בבוקר לפרשה - לאחר חשיפה נוספת של תומר גנון על אודות מקרה חמור של השתלת תוכנת פגסוס בטלפון הנייד של פעיל חברתי כדי לאסוף עליו מודיעין וללא צו בית משפט – "מקרים נקודתיים". 

הוא כותב לשוטרים כי "מתוך המחויבות שלנו כלפי הציבור, ביקשתי מהיועץ המשפטי לממשלה להקים צוות בדיקה חיצוני שיבחן את הנושא בכללותו, ובמידה ויעלו הערות או ימצאו מקרים נקודתיים שבהם הופעלו היכולות הללו שלא באופן המותר על פי חוק, הדברים יטופלו מיד בחומרה הנדרשת. לא נאפשר שום מצב של חריגה מהנורמות ומהערכים שמובילים את משטרת ישראל מאז היווסדה, אך גם לא נאפשר מצב של פגיעה בשיטות העבודה ובהרתעה שלנו אל מול העבריינים".

הוא הוסיף כי "בימים האחרונים אנו מנהלים מערכה תקשורתית עם טובי הקצינים שלנו, שמופיעים בתוכניות ובאולפנים במטרה להבהיר לציבור, שמשטרת ישראל היא גוף שאמון על אכיפת החוק ושמירתו, ושאין כל בסיס לטענות בדבר משטרה אשר מרגלת אחר אזרחיה".

השר לביטחון פנים: "לא הכל במשטרה מושלם. הכרחי לוודא שאין במערכת תפוחים רקובים"

השר לביטחון פנים עמר בר לב הגיב גם הוא סמוך לחצות למכתב היועמ"ש, ורואה בו כמכתב ש"מנקה" את המשטרה מבחינה מערכתית. לדברי בר לב, "היועמ״ש קובע במפורש - במישור המערכתי המשטרה התנהלה כדין. אני שבע רצון שבחינתו לא גילתה שום ממצאים חריגים במישור המערכתי ולא העלתה חשש שמשטרת ישראל אינה פועלת שלא מכוח סמכויותיה". 

השר בר לב, נועם מוסוביץ, דובורת הכנסת השר בר לב | נועם מוסוביץ, דובורת הכנסת השר בר לב, נועם מוסוביץ, דובורת הכנסת

עם זאת, לדבריו, יש להמשיך בבדיקות של מקרים פרטניים, כמו אלה שנחשפו בכלכליסט: "במישור הפרטני לא נמצאה חריגה מהנוהל המאושר על פי חוק. ברם, יתכן שאירועים פרטניים התרחשו בניגוד לחוק. אני מאמין שהסריקה במסרקות ברזל שיבצע הצוות בראשותה של המשנה ליועמ״ש, לכלל ההפעלות של המערכת הטכנולוגית יהיה צעד הכרחי לוודא שבמערכת אין תפוחים רקובים לבניין אמון הציבור במשטרת ישראל״. 

בר לב הוסיף כי "קל לחבוט במשטרה כשהם עושים, ולהלום בהם כשהם לא עושים. לא הכל במשטרה מושלם, ואנחנו עובדים ביחד וללא הפסקה על שיפור והתייעלות, על הממשקים אל מול האזרחים, על החזרת המשילות בנגב ועל כיצד מאפשרים לאזרחים לממש את הזכות הדמוקרטית להפגין מבלי להגיע לכדי עימות פיזי. אם היה מי שחטא – אין הוא מעיד על הכלל ואין לו מחילה. הוא ימצא ויועמד לדין!״

האגודה למען הלהט"ב פנתה גם כן לשר הבט"פ ולמפכ"ל

הגילויים החדשים אתמול (ה') הביאו גם את האגודה למען הלהט"ב לפנות אמש לשר הבט"פ עמר בר לב ולמפכ"ל שבתאי ולדרוש בדיקה מעמיקה של הממצאים. זאת מאחר וה"יעד" של המשטרה, שלמכשיר הנייד שלו היא חדרה, לפי הפרסום, באמצעות תוכנת פגסוס, היה חבר הקהילה הלהטב"ית. הרוגלה איתרה כי הוא משתמש באפליקציית "גריינדר" להיכרות בין גברים, בזמן שהוא נשוי, והמידע על כך שימש לבניית תיק מודיעיני עליו כדי שיהווה "מנוף חקירה".

"מעקב אחר התכתבויות פרטיות לשימור אפשרויות 'סחיטה' נגד להט״ב הוא אירוע בלתי נתפס שיש לחקור ביסודיות, ככל שהפרסומים מדויקים", כתבה האגודה במכתבה. "מדובר בפגיעה קשה ביותר בזכות לפרטיות שלא תעלה על הדעת במדינה דמוקרטית. פגיעה כזאת, אם אכן התרחשה כפי שנטען בפרסום, תכרסם באמינות המשטרה ובאמון שראוי לתת בה.

עוד כתב האגודה למען הלהט"ב: "רק לפני חודשים ספורים אתר ההיכרויות 'אטרף' נפרץ ומידע אישי של אלפים מהקהילה הגאה דלף למקור בלתי ידוע. ההערכה הייתה שמדובר בחבלה מכוונת מצד גורם עוין. מסקנות החקירה ההיא עדיין לא נמסרו לנו, וכעת אנו נדהמים לגלות שייתכן שמשטרת ישראל בכבודה ובעצמה ביצעה מעשה דומה". 

האגודה כותבת עוד כי "במסגרת בדק הבית שהמשטרה ממילא תידרש לבצע בקשר לפרשת 'פגסוס' שמכה הדים בתקשורת וברחבי העולם, דרישתנו היא לתחקר באופן בלתי-תלוי את המקרה המתואר בכלכליסט, לחשוף את היקף התופעה, לפרסם את מסקנות התחקיר בשקיפות לציבור, להעניש את האחראים וכן לגבש נהלים ברורים למניעת משגים חמורים כאלה בעתיד". 

גם התנועה לאיכות השלטון פנתה אתמול לשר הבט"פ בר לב, כמו גם לשר המשפטים גדעון סער ולראש הממשלה נפתלי בנט ודרשה: "הקימו ועדת בדיקה ממשלתית, שתחקור את שימוש המשטרה בתוכנת NSO, לכאורה ללא סמכות בחוק, כפי שפורסם השבוע בתחקיר כלכליסט". 

התנועה כתבה במכתביה כי "מהפרסומים עולה תמונת מצב מדאיגה ביותר לפיה משטרת ישראל, הגוף האמון על השמירה על החוק, על ביטחונם האישי של אזרחי מדינת ישראל ועל זכויותיהם הבסיסיות ביותר, עושה שימוש במערכת פולשנית ומסוכנת – לכאורה בלא סמכות בחוק וללא פיקוח – כנגד אזרחים חפים מכל פשע ומכל חשד, באופן שעלול לעלות כדי סכנה אמיתית ומוחשית לדמוקרטיה ולזכויות הפרט. על מנת להשיב את אמון הציבור במשטרה ובפעולותיה וכדי להבטיח שהאירועים המתוארים לעיל לא יקרו בשנית – יש לבחון בצורה בלתי תלויה את כלל האספקטים הקשורים לשימוש בתוכנות הריגול על ידי המשטרה". 

תגיות