אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנפילות בוול סטריט הגיעו לת"א: הבורסה איבדה 3% בורסה בורסת תל אביב ירידות קורונה | צילום: בלומברג

דיווח שוטף

הנפילות בוול סטריט הגיעו לת"א: הבורסה איבדה 3%

לאחר הנפילות בניו יורק והכניסה של נאסד"ק לתיקון: ת"א 35 ות"א 125 איבדו 3% מערכם, ת"א בנקים ירד ב-2.8%; שופרסל ירדה ב-2.7% אחרי פרישת המנכ"ל במפתיע; הכלכלן אלכס זבז'ינסקי: "הירידות בנאסד"ק עלולות לפגוע לא רק במשקיעים, אלא גם במשק הישראלי"

23.01.2022, 15:51 | מיקי גרינפלד

דיווח שוטף מהבורסה בת"א: העדכונים החשובים, המניות הבולטות, איגרות החוב ועדכוני האנליסטים  

מדד ת"א 35 מדד ת"א 125 מדד ת"א בנקים-5 מדד ת"א נדל"ן מדד ת"א גלובל-בלוטק 

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

15:50 - הבורסה בתל אביב נעלה באדום את יום המסחר הראשון של השבוע, ברקע הירידות החדות שנרשמו בסוף השבוע בוול סטריט.

המדדים ת"א 35 ות"א 125 איבדו 3% מערכם, ת"א בנקים ירד ב-2.8%.

שופרסל נחלשה ב-2.7% אחרי שהמנכ"ל איציק אברכהן הודיע במפתיע על התפטרותו מהתפקיד, לאחר עשר שנים.

פער ארביטראז' שלילי הפיל את נובה ב-7.8%, את לייבפרסון ב-6.7%, את אורמת ב-5.1% ואת נייס ב-4.8%.

אופקו צללה ב-14.5% אחרי שמנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) החליט לדחות את אישור תרופת הדגל שלה.

מנכ"ל שופרסל הפורש איציק אברכהן, צילומים: ערן גרנות, אביגיל עוזי מנכ"ל שופרסל הפורש איציק אברכהן | צילומים: ערן גרנות, אביגיל עוזי מנכ"ל שופרסל הפורש איציק אברכהן, צילומים: ערן גרנות, אביגיל עוזי

15:20 - לפי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, הירידות במדד נאסד"ק עלולות לפגוע לא רק במשקיעים, אלא גם במשק הישראלי. זאת כיוון שהירידות במניות הטכנולוגיה "משפיעות לא רק על ההשקעות בחברות הטכנולוגיה, אלא גם על יצוא שירותי ההייטק מישראל".

לפי זבז'ינסקי, "הביצועים של מדד נאסד"ק הם אחד האינדיקטורים המובילים לביצועים של המשק הישראלי. סך הגיוסים של חברות ההייטק הישראליות מקרנות הון סיכון היו קשורים בעשרים השנים האחרונות בקשר הדוק לביצועים של מדד נאסד"ק. 

"המגפה שיבשה את עוצמת הקשר, כאשר גיוסי החברות בשנת 2021 שהסתכמו בכ-25.6 מיליארד דולר גדלו הרבה מעבר למה שניתן היה לצפות על סמך ביצועי נאסד"ק  בשנת 2020. אם החולשה בנאסד"ק תימשך, לחברות הטכנולוגיה הישראליות יהיה יותר קשה לגייס הון בהתאם להערכות השווי אליהן התרגלו ב-2021".

15:00 - מישורים התקשרה בהסכם למכירת מרכז קניות בפלורידה, המוחזק על ידה בשיעור של 60%, תמורת כ-23.1 מיליון דולר (כ-72.5 מיליון שקל), גבוה פי 4.6 ממחיר הרכישה, לפני כארבע שנים, ובפרמיה של 57% על שווי הנכס בספרים. לאחר השלמת העסקה ולאחר פירעון הלוואה שניטלה על-ידי החברה והשותף המקומי, יעמוד התזרים ממכירת הנכס (לפני מס) על כ-14.3 מיליון דולר (חלק החברה 60%). השלמת העסקה צפויה במהלך הרבעון השני של שנת 2022.

13:50 - יוזרוואי (UserWay) מזנקת ב-46.9% ביומה הראשון בבורסת תל אביב, לשווי שוק של 180.3 מיליון שקל. החברה, שמפתחת פתרונות נגישות דיגיטליים לחברות ולבעלי אתרים השלימה גיוס של 31 מיליון שקל לפי שווי חברה של 120 מיליון שקל.

12:50 - מתוך 94 המניות במדד ת"א 90 - שתיים ירוקות, השאר אדומות - בקצה האדום נסחרות וראדא שמאבדות 6.3% ו-6.1% בהתאמה.  

12:20 - כך מדדי הטק היום: ת"א טכנולוגיה יורד ב-3.9%, ת"א תקשורת וטכנולוגיית מידע יורד ב-3.1%, ת"א טק עילית מאבד 4.7%; מדד המניות הדואליות, שכולל ברובו מניות טכנולוגיה, יורד גם הוא ב-4.7%. 

11:30 - מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן פורש מהתפקיד - לאחר כהונה של 10 שנים. הוא יפרוש סופית מהחברה ב-31 במרץ השנה. הדירקטוריון, בישיבתו הבוקר, החליט להקים מיידית ועדת איתור, לצורך מציאת מנכ"ל חדש יו"ר הדירקטוריון יקי ודמני יעמוד בראש הועדה. המניה יורדת ב-3.1%. 

10:40 - ת"א נפט נחתך ב-2.9% - קבוצת דלק יורדת ב-3.7%, השותפות בלווייתן דלק קידוחים ורציו מאבדות 3% כ"א.  

מאגר לווייתן, צילום: אלבטרוס מאגר לווייתן | צילום: אלבטרוס מאגר לווייתן, צילום: אלבטרוס


10:30 - הירידה בת"א 35 מתמתנת למינוס 2.9% - 32 מניות במדד אדומות - שפיר מובילה את העולות עם פלוס 0.5%. 

10:10 - אקופיה חתמה על הסכם מסגרת מחייב להתקנת מערכות ניקוי רובוטיות של החברה (כולל תחזוקה) במתקנים סולאריים של הלקוח במדינות מסוימות באירופה, באמריקה הלטינית ובצפון אמריקה. ההסכם הוא ל-5 שנים עם אופציה להארכות. הלקוח הוא חברה אירופאית המקימה שדות סולאריים בהיקף של אלפי מגה וואט. מימוש ההסכם במלואו, ל-25 שנה, יניב לאקופיה הכנסות של מעל 20 מיליון דולר. 

וול סטריט פתחה את 2022 ברגל שמאל - האם הדובים בדרך להייטקס? שבוע המסחר האחרון בוול סטריט הוכתר כגרוע ביותר מאז תחילת 2020, והוא מלווה בשני סימנים מדאיגים סופי שולמןלכתבה המלאה

10:00 - פתיחה אדומה בבורסה: מדד ת"א 35 יורד ב-3.5%, ת"א 125 יורד ב-3.4%, ת"א בנקים נחתך ב-3.1% - פועלים יורד ב-4%, דיסקונט מאבד 3.9%, בינלאומי נחלש ב-3.2%, לאומי ב-3%. 

אופקו צונחת ב-11.3% לאחר שה-FDA החליט לדחות את אישור תרופת הדגל שלה, הורמון גדילה בהזרקה שבועית. ארביטראז' שלילי מפיל את נובה ב9%, את לייבפרסון ב-7.4%, את אורמת ב-5.8% ואת נייס ב-5.5%.  

ברק עילם מנכ"ל נייס, צילום: עמית שעל ברק עילם מנכ"ל נייס | צילום: עמית שעל ברק עילם מנכ"ל נייס, צילום: עמית שעל

9:40 - הפניקס ונאוויטס פטרוליום חתמו על הסכם עקרונות לא מחייב להקמת שותפות חדשה שתשקיע בפרויקטים של אנרגיה מתחדשת בדרום מזרח אסיה – הפניקס תחזק ב-39% מהשותפות ונאוויטס ב-51%. 

9:00 - יונט קרדיט מספקת אומדן הכנסות ראשוני, לקראת פרסום הדוחות הכספיים השנתיים: חברת האשראי החוץ בנקאי מצפה לסכם את 2021 עם הכנסות של 33 מיליון שקל, נתון המשקף צמיחה של 80% בהשוואה ל-2020. פעילות המרת המט"ח שאליה נכנסה ברבעון הרביעי תרמה 3.3 מיליון שקל להכנסות השנתיות. 

8:50 - פרשן כלכליסט אורי טל טנא, ענייני מדדים: הבורסה פרסמה ביום חמישי את עדכון הרכב המדדים ואת ההחלטות של ועדת המדדים לגבי דרך הכנסת המניות למדדים. ועדת המדדים החליטה על הכנסה הדרגתית של המניות פרשקובסקי, חג'ג' נדל"ן והכשרה התחדשות למדדים. זאת על ידי קביעת פקטור משקל 0.4 למניות אלו בפברואר, ושחרור הדרגתי של פקטור המשקל ל-0.7 בחודש מרץ ו-1 באפריל. 

המשמעות היא שהביקוש אותו יקבלו שלוש מניות אלו מקרנות הסל יתחלק בין שלושת החודשים הבאים. בפרסום של הבורסה נקבע פקטור משקל למניות פרשקובסקי וחג'ג' נדל"ן גם במדדי נדל"ן ובניה (בהם המניות כבר נכללות). לאחר דיון שניהלתי עם ועדת המדדים בדבר הנזק המובנה בכך, קיימת סבירות שפקטורי המשקל עבור שתי המניות במדדי נדל"ן ובניה יבוטלו. ואולם אם לא יבוטלו הפקטורים הללו, צפוי ביקוש מצרפי גדול למניות שני מדדים אלו בפברואר, והיצע מצרפי גדול במרץ ואפריל. 

הקובץ המצורף כולל את סיכום הביקושים וההיצעים שקרנות הסל יזרימו למניות בשלב מכרז הנעילה של ה-3 בפברואר. באותו שלב צפוי מחזור מסחר של מעל 3 מיליארד שקל. הנתון הבולט בטבלה זו הוא ביקוש מצרפי מהותי למניות מדד ת"א 90".

ענייני אופקו: לאחר נעילת המסחר בארה"ב אופקו דווחה שקבלה Complete Response Letter  מה-FDA לגבי תרופת הדגל שלה, הורמון גדילה בהזרקה שבועית. מדובר בחדשות רעות במיוחד עבור אופקו, שקוותה לקבל אישור לשיווק בארה"ב כבר השבוע, וכעת ההליך עלול להתעכב לתקופה ארוכה. 

המתחרה של אופקו, אסנדיס, קבלה כבר אישור לשיווק של הגרסה שלה להורמון גדילה בהזרקה שבועית בארה"ב ובאירופה והעיכוב המשמעותי צפוי להקשות על אופקו בכניסה לשוק, אם וכאשר האישור ייינתן. אופקו ממתינה להחלטה של האיחוד האירופי האם לאשר את התרופה וזו צפויה להתקבל בשבועות הקרובים. התרופה של אופקו אושרה לשיווק ביפן, קנדה ואוסטרליה, אך היא תתקשה להשיג נתח שוק משמעותי בשווקים אלו ללא אישור FDA בגלל החשיבות הרבה שהרופאים מייחסים לאישור. מדובר בתרופה עם הפוטנציאל הגדול ביותר בפורטפוליו של אופקו, ולכן המהותיות הרבה שלה". 

8:45 - חברת האנרגיה המתחדשת אלומיי קפיטל הודיעה היום כי החברה הבת טלאסול (51%)   המחזיקה בבעלותה תחנת כוח פוטו-וולטאית עם כושר ייצור של 300 מגוואט בספרד, השלימה סגירה פיננסית עם מוסדיים באירופה של הסכם מימון בסכום מצטבר של 175 מיליון יורו. 

8:20 - תשואת אג"ח ישראל ל-10 שנים (סדרה 0432) עומדת בפתיחת שבוע המסחר על 1.457% - תשואת האיגרת המקבילה בארה"ב, שטיפסה כבר ל-1.90% בשבוע שעבר ונסוגה בהמשך עומדת עתה על 1.77%. 

6:45 - ביום חמישי אחרי סגירת המסחר הודיעה גזית גלוב על הפחתת דירוג האשראי שלה בדרגה אחת על ידי S&P  מעלות. הפחתת הדירוג מתמקדת בהשלמת רכישת מניות המיעוט באטריום. העסקה נחתמה ב-18 באוקטובר האחרון, והיא אושרה על ידי רוב בעלי מניות המיעוט באטריום בדצמבר. ביום ראשון האחרון (16.1.22) חלף המועד האחרון להתנגדויות לעסקה ולכן היא צפויה לצאת לדרך ולהיסגר ב-18 בפברואר הקרוב. כלומר בתוך פחות מחודש.  

חיים כצמן בעל השליטה בגזית גלוב, סג"ן יו"ר הדירקטוריון חיים כצמן בעל השליטה בגזית גלוב, סג"ן יו"ר הדירקטוריון חיים כצמן בעל השליטה בגזית גלוב, סג"ן יו"ר הדירקטוריון


6:40 - פותחים שבוע מסחר חדש בת"א, תחת הלחץ שתפעיל על השוק המקומי הנעילה האדומה שנרשמה בסוף השבוע בוול סטריט - מדד נאסד"ק נפל בשישי ב-2.7% דאו ג'ונס יורד ב-1.3% ו-S&P 500 נחתך ב-1.9%.  

כל הדואליות הבכירות יחזרו הבוקר לבורסה בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים (וכך גם הדואליות המשניות), ואלה יקצצו כ-2% ממדד ת"א 35  בפתיחה (השינוי במדד יושפע כמובן גם מהתנועה במניות שאינן דואליות).  

נובה מגיעה לשוק עם הפער השלילי הגדול ביותר, 9.6%-, לצד לייבפרסון עם מינוס 7.6%. וכך בדואליות הנוספות: אורמת טכנ' 6.2%, טאואר 5.8%-, נייס 5.7%-, אלביט מערכות 3%-, טבע 4.3%-, פריגו 3.4%, איי.סי.אל 2.8%, אופקו 5.6%-. 

צילום: בלומברג צילום: בלומברג צילום: בלומברג

לקראת שבוע עמוס בניו יורק

על הפרק השבוע בשווקים, החלטת ריבית בארה"ב וכניסה לקצב גובר של עונת הדוחות בוול סטריט – כולל תוצאות כספיות של החברה הגדולה ביותר בעולם בשווי שוק. הפד יפרסם את העדכון המוניטארי שלו ביום רביעי, בצל המשך העלייה באינפלציה, שטיפסה בדצמבר ל-7% בקצב שנתי – רמתה הגבוה ביותר מאז 1982.  

בין היתר יפרסמו דוחות השבוע: IBM בשני אחרי הנעילה, מיקרוסופט בשלישי בערב; וריזון, ג'ונסון אנד ג'ונסון ואמריקן אקספרס בשלישי לפני המסחר; טסלה ואינטל ברביעי אחרי הנעילה – בואינג ו-AT&T ברביעי לפני המסחר; בחמישי אחרי הנעילה יתפרסמו תוצאות אפל, וכן דוחות ויזה; מקדונלד'ס תהיה בין המדווחות בחמישי בצהריים. בשישי יגיע תורן של קאטרפילר ושברון.   

תגיות