אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפעל היחיד של לוריאל בארץ ייסגר מפעל לוריאל במגדל העמק. העובדים מנסים להילחם בהחלטה | צילום: צילום מסך: Youtube

בלעדי

המפעל היחיד של לוריאל בארץ ייסגר

לוריאל החליטה לסגור את המפעל במגדל העמק שרק לפני 5 שנים הגדיר אותו היו”ר גד פרופר כ”אות כבוד לישראל”. 50 העובדים שנותרו מסרבים לשיבוץ מחדש

31.01.2022, 07:08 | אורנה יפת

המפעל היחיד של קונצרן לוריאל בישראל, מפעל התמרוקים והקוסמטיקה במגדל העמק, ייסגר ביוני 2022. כך נודע ל"כלכליסט". זאת בעקבות החלטה של הנהלת לוריאל העולמית. לטענת החברה, הסיבה לסגירתו של המפעל היא ירידה של 80% בתפוקה בשנה וחצי האחרונות, בעקבות שינויים ברגולציה האירופית.  


קראו עוד בכלכליסט:


מקורבים לחברה מסבירים, כי רגולציה אירופית חדשה חייבה את לוריאל ישראל להחליף חומרי גלם של שמנים סולאריים שמיוצרים במפעל, בחומר דליק. 


יו”ר לוריאל ישראל גד פרופר. טען ש“המפעל הוא חלק מהמשפחה”, צילום: אוראל כהן יו”ר לוריאל ישראל גד פרופר. טען ש“המפעל הוא חלק מהמשפחה” | צילום: אוראל כהן יו”ר לוריאל ישראל גד פרופר. טען ש“המפעל הוא חלק מהמשפחה”, צילום: אוראל כהן


לדבריהם, ייצור הפורמולות החדשות הללו מסוכן, ולוריאל לא רצתה לקחת סיכון בטיחותי, ובחנה אלטרנטיבות בניסיון שלא לסגור את המפעל. בשלב זה עתידם של העובדים לא ברור. במפעל עובדים כ־50 עובדים, שהחברה מנסה להסב לתפקידים אחרים. לעובדים אלה הוצע לעבוד במרלו"ג בקיסריה, אך הם, שברובם עובדי ייצור מעל גיל 40, אינם מוכנים לעבור לתפקידים חדשים במקום מרוחק. כדי לנסות לשנות את רוע הגזרה, פנו העובדים שמאוגדים בהסתדרות לחברי כנסת, ואלה קידמו דיון בנושא שיתקיים מחר בוועדת הכלכלה.  

המפעל של לוריאל מייצר מוצרים לטיפוח השיער, בהם שמפו, שמנים לשיער, קרמים, מוצרי בישום ומוצרי טיפוח המבוססים על בוץ מים המלח. בעבר ייצר המפעל גם איפור וזכה לפרסים רבים במהלך השנים, והתגאה בתרומה לקהילה. בסרטון תדמית שפרסמה לוריאל ישראל ב־2016 לרגל קבלת אות התעשייה למפעל, ציינה החברה כי היא משווקת 19 מוצרים בינלאומיים שמגלגלים מחזור של כחצי מיליארד שקל בשנה. בסרטון מתהדרת לוריאל בכך שהמפעל בפריפריה הוא חדשני ופורץ דרך, ולדברי מנכ”ל לוריאל ישראל, אלי שגיב, “למפעל בישראל יש ייחוד, הוא מתמחה בשמנים בתחום היופי. זו ממש ממלכת השמנים של לוריאל”. 

“התרענו להנהלה”

גד פרופר, יו"ר לוריאל ישראל, אמר בסרטון על המפעל: "זה אות כבוד למדינת ישראל, למגדל העמק, לנו ולעובדים של המפעל, שמצליחים לייצר מוצר באיכות טובה וביעילות שמתאימים לסטנדרטים של החברה הכי גדולה בעולם בקוסמטיקה... המפעל שנמצא באזור מסוים, הוא חלק מהאזור. האזור הוא משפחה גדולה והמפעל הוא חלק מהמשפחה".  

אלא שהמהלך לסגירת המפעל לא תואם את האמירות הציוניות שהשמיעו בעבר בכירי החברה. בתגובה לסגירת המפעל נמסר מלוריאל כי "בעקבות נסיבות אשר הובילו בשנים האחרונות להפחתה משמעותית של כ־80% בהיקפי היצור של מפעל לוריאל במגדל העמק ולאחר בחינת כל החלופות האפשריות, הודיעה קבוצת לוריאל על כוונתה להפסיק בצער רב ביוני 2022 את פעילות הייצור שלה במגדל העמק. החברה מתחייבת לדאוג ל־100% מהעובדים לעבודה וללוות באופן אישי כל אחת ואחד מעובדי המפעל”. 

לוריאל מעסיקה בישראל כ־1,000 עובדים באופן ישיר ועקיף. בשנים האחרונות השתנה אופי המפעל וכפי שמתארים העובדים בו, בשנים האחרונות הוא הפך ליצרן של חברות חיצוניות. "לפני שבע שנים התרענו להנהלה שהמהלך הזה לא נכון לעובדים, ידענו שהכנסה של לקוח חיצוני זו סכנה. המפעל כיום מייצר בעיקר ליצרנית התמרוקים סיקרט, והיא הודיעה שהיא עוזבת”, כך סיפר עידו סממה, יו"ר ועד העובדים במפעל. "אנחנו עדיין בהלם מההודעה של החברה לסגור את המפעל ולא מעכלים את זה".

משכורת מינימום בתנובה

סממה אמר כי העובדים אינם מתכוונים לקבל את ההצעה של הנהלת לוריאל לעבור לעבוד במרלו"ג בקיסריה, ולדבריו, גם שם העבודה לא בטוחה. "אני חי את השטח ומדבר עם העובדים וכולם בלי יוצא מן הכלל אמרו לי שהם לא מתכוונים לעבור לקיסריה, כי העבודה הזו לא מתאימה להם. יש בקיסריה סימן שאלה גדול. שמענו מעובדי לוריאל שעובדים במרלו"ג בקיסריה שיש להנהלה תוכנית להעביר את כל הפעילות במרלו"ג לקבלן משנה. ההנהלה הציעה לאחד המחסנאים של מגדל העמק לעבור לחצי שנה לקיסריה. להציג את זה שאתה דואג לעובדים ולהציע להם הסכם של חצי שנה? זה מגוחך. אם למקום הזה היתה תוכנית של הרבה שנים קדימה, הם לא היו מציעים לעובד לוריאל הסכם של חצי שנה וזהו”. 


מפעל לוריאל במגדל העמק. העובדים מנסים להילחם בהחלטה  
, צילום: צילום מסך: Youtube מפעל לוריאל במגדל העמק. העובדים מנסים להילחם בהחלטה | צילום: צילום מסך: Youtube מפעל לוריאל במגדל העמק. העובדים מנסים להילחם בהחלטה  
, צילום: צילום מסך: Youtube


לדברי סממה, “במשאבי אנוש של החברה הציעו לעובדת שעובדת במפעל 28 שנה לעבור לתנובה במשכורת מינימום. העובדת בכתה לי שזורקים אותה אחרי שנים רבות למפעל אחר בשכר מינימום. זו לוריאל העולמית שהבטיחה שתעשה הכל להשיג לעובדים את הטוב ביותר. פתאום החברה החליטה לסגור את המפעל, ומספרת על סיסמאות ורגולציה שקשה לנו לקבל אותן".  

לפני כשלושה שבועות קיימו העובדים ישיבה דחופה עם לאון פרץ, יו"ר ההסתדרות במרחב עמקים צפוני. "הם הבטיחו לעובדים עבודה בקיסריה, אבל מה לעשות שהעובדים הורגלו לעבודה אחרת לגמרי", אמר פרץ ל"כלכליסט". "העובדים החליטו פה אחד שאין להם כוונה לעבור לקיסריה, הם מבינים שהשכר שלהם יירד, המרחק וההסעות יקשו עליהם, הם רוצים להמשיך לעבוד במפעל הנוכחי, מדובר פה באנשים מבוגרים. יש כאלה שקרובים לגיל הפנסיה. יקשה עליהם להיקלט בעבודה אחרת. אופי העבודה שם שונה, מדובר באריזות. אני יוצא בקריאה להנהלה להשתדל להמשיך לקיים את המפעל".  

תגיות