אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקנס הצפוי לסרבני חיסונים באוסטריה: 14,400 יורו בשנה הפגנה נגד הגבלות הקורונה בוינה | צילום: AP

הקנס הצפוי לסרבני חיסונים באוסטריה: 14,400 יורו בשנה

חוק ראשון מסוגו באירופה שייכנס לתוקפו היום באוסטריה יאפשר לקנוס סרבני חיסונים עד ארבע פעמים בשנה, כאשר הקנס ייקבע בהתאם לרמת ההכנסה. השרה לענייני האיחוד האירופי והחוקה: "זהו צעד רציני וחמור אבל מוצדק בעת הזו"

01.02.2022, 19:10 | ליטל סמט

חוק שייכנס לתוקפו מחר (ד') באוסטריה יחייב כל תושב מעל גיל 18 להתחסן נגד קורונה. זהו הצעד הקיצוני ביותר עד כה שננקט באירופה, לאחר שחלק מהמדינות דרשו חיסונים רק בקרב האוכלוסיה המבוגרת יותר וצוותים רפואיים. כך למשל, ביוון, ייקנסו החל מהשבוע סרבני חיסונים בני 60 ומעלה ב־100 יורו בחודש. 

קראו עוד בכלכליסט:

צעדים מרחיקי לכת כפי שנוקטת עתה אוסטריה נעשו רק מחוץ ליבשת - באקוודור, טג'יקיסטן, טורקמניסטן, אינדונזיה ומיקרונזיה. 

בממשלת אוסטריה ציינו כי החוק החדש מתבסס על ההנחה שחיסונים הם הדרך היעילה ביותר למנוע מחלות קשות, וכי המהלך נדרש על מנת להימנע מהטלת סגרים בעתיד. "הממשלה בהחלט מודעת לכך שמדובר בצעד רציני וחמור", אמרה ל־BBC קרולין אדשטדלר, השרה האוסטרית לענייני האיחוד האירופי והחוקה. חובת התחסנות "מתנגשת עם זכויות אדם", הוסיפה, "אך במקרה הזה ניתן להצדיק את ההתערבות הזו". לדבריה, הצורך הדוחק ביותר הוא להיחלץ מהמגפה, וככל הידוע החיסונים הם הדרך היחידה "לצאת מזה ולחזור לחיים הרגילים". 

החוק אושר בפרלמנט בחודש שעבר ברוב של 137 בעד מול 33 מתנגדים בלבד. 


אוסטריה לא נמצאת בהובלה,  אוסטריה לא נמצאת בהובלה אוסטריה לא נמצאת בהובלה,

כך תאכוף אוסטריה את החוק החדש:

1. תקופת הסתגלות: עד אמצע מרץ תינתן לבני 18 ומעלה הזדמנות להתחסן ולהימנע מענישה.

2. פיקוח משטרתי: מאמצע מרץ יבצעו שוטרים ביקורות פתע ברחובות ובכבישים ויקנסו ב־600 יורו.

3. הכבדת הקנסות: הממשלה תשתמש במידע רפואי ותקנוס בסכום של עד 3,600 יורו לפי ההכנסה. 

שר הבריאות וולפגנג מוקשטיין קרא בעת ההצבעה לאזרחים "להטיל ספק במיתוסים סביב החיסונים. כל הראיות מצביעות על כך שהחיסונים הזמינים באוסטריה הם בטוחים". גם קנצלר אוסטריה הנכנס קרל ניהאמר הדגיש באותה העת כי "אין שום ספק שחובת ההתחסנות היא חיונית".  

חובת ההתחסנות תפוג בינואר 2024, או מוקדם יותר אם התנאים יאפשרו זאת. הרשויות יחלו באכיפה ובבדיקת סטטוס ההתחסנות רק באמצע החודש הבא, כאשר בתקופה הקרובה יקבלו האזרחים את "ההזדמנות" לעמוד בדרישות החוק. החל מאמצע מרץ יערכו שוטרים בדיקות פתע ברחוב או בכבישים וסרבני חיסונים ייקנסו ב־600 יורו. פטור יינתן לבעלי מחלות רקע שאינן מאפשרות התחסנות, לנשים בהריון ולמחלימים שהיו חולים בששת החודשים האחרונים. בשלב מאוחר יותר מתכננת הממשלה להשתמש במידע רפואי כדי לשלוח לאזרחים קנסות לפי הכנסתם, העשויים לטפס עד 3,600 יורו. מי שלא יצייתו לחוק, יוכלו להיקנס עד ארבע פעמים בשנה. הקנס יבוטל, אם מקבלו יתחסן בתוך שבועיים מתאריך ההודעה.

עם זאת, בשלב זה עדיין לא ברור עד כמה הדוקה תהיה האכיפה. להערכתו של הפרשן הפוליטי תומאס הופר שצוטט ב־BBC, הכל יהיה תלוי בהתפשטות הקורונה. "אני חושב שיש מעין פתרון אוסטרי, שפירושו שלא יוציאו זאת לפועל באופן מלא". 

בכל מקרה, החוק כבר מעורר התנגדות עזה. מפלגת החירות הימנית קיצונית, המתנגדת לחיסונים, הודיעה כי תילחם בחוק בבית המשפט, ומנהיג המפלגה הרברט קיכל הזהיר כי החוק "סולל את הדרך למשטר טוטליטרי באוסטריה". בה בעת, לפי סקר שערך המכון לדעת קהל בווינה, 62% מהאוסטרים תומכים בחוק ו־35% מתנגדים. 

מאז פרוץ המגפה הטילה ממשלת אוסטריה שורה של הגבלות וסגרים. ההגבלות, ובעיקר הסגר הראשון, פגעו קשה בכלכלה וב־2020 היא התכווצה בשיעור חד של 6.7%. הנפגעים העיקריים היו, כצפוי, מגזר האירוח והמסעדות שהתכווץ ב־40.1% ומגזר הבידור והאמנות שרשם התכווצות של 19.1%. בנובמבר האחרון הטילה אוסטריה סגר נוסף, ובהתאם, נרשמה האטה בצמיחה ברבעון הרביעי. לפי נתונים שפרסם השבוע המכון האוסטרי לחקר הכלכלה (WIFO), התמ"ג התרחב ברבעון הרביעי ב־5.4% בחישוב שנתי, לעומת 12.8% ו־5.6% ברבעון השני והשלישי, בהתאמה. 

על פי תחזית שפרסם בחודש שעבר הבנק המרכזי של אוסטריה, ב־2021 צמחה הכלכלה ב־5% והיא צפויה לצמוח השנה ב־4.5%, וב־3% בשנה הבאה. עם זאת, השיבושים בשרשראות האספקה יקפיצו את האינפלציה מ־2.8% ב־2021 לכ־3.3% ב־2022. 

במקביל לכניסת החוק לתוקף, בכוונת ממשלת אוסטריה להסיר מגבלות על תנועת האזרחים. כך למשל, החל מיום שבת, חנויות ומסעדות יורשו לפעול עד חצות והמספר המקסימלי של אנשים הרשאים להשתתף באירועים יעלה מ־25 ל־50. השבוע הוסרו גם מרבית 

הפגנה נגד הגבלות הקורונה בוינה, צילום: AP הפגנה נגד הגבלות הקורונה בוינה | צילום: AP הפגנה נגד הגבלות הקורונה בוינה, צילום: AP

הגבלות התנועה שהוטלו על הלא מחוסנים, אולם, הם עדיין לא מורשים לאכול במסעדות או להיכנס לחנויות שאינן חיוניות. ההגבלות הללו יוסרו סופית ב־12 בפברואר.

למרות התחלואה הגבוהה, דנמרק מבטלת את רוב הגבלות הקורונה

דנמרק הפכה אתמול לאחת המדינות הראשונות באיחוד האירופי המבטלות את רוב הגבלות הקורונה, זאת למרות שיעור התחלואה הגבוה במדינה. 


בדיקת קורונה בדנמרק, צילום: רויטרס בדיקת קורונה בדנמרק | צילום: רויטרס בדיקת קורונה בדנמרק, צילום: רויטרס


לפי החלטת הממשלה, התושבים לא יידרשו יותר לעטות מסכות או להציג תו ירוק או בדיקה שלילית בכניסה למקומות ציבוריים. כמו כן, יתאפשר שוב קיומם של אירועים גדולים ומועדוני לילה יוכלו לפעול בתפוסה מלאה. "אנחנו מוכנים לצאת מהצללים של הקורונה. אנחנו נפרדים מההגבלות ומברכים את שובם של החיים כפי שהכרנו אותם", מסרה ראש הממשלה מטה פרדריקסן. בהתאם, הקורונה כבר לא מסווגת במדינה כאירוע בעל "חשיבות חברתית קריטית", הגדרה שאפשרה לממשלה להטיל את המגבלות מלכתחילה. על פי סקרי דעת קהל, המהלך זוכה לתמיכה נרחבת בקרב הציבור. 

הממשלה ניסתה עוד בספטמבר להקל משמעותית את ההגבלות, אך בשל העלייה בתחלואה הן הוחזרו בהדרגה. בשבוע האחרון דווח על 33־47 אלף נדבקים חדשים מדי יום, אך לא נרשמה עלייה במספר החולים הקשים והמתים, ככל הנראה בזכות שיעור ההתחסנות הגבוה, שהוא מהמובילים באירופה. מעל 60% מהאוכלוסיה קיבלו כבר שלוש מנות חיסון, זאת לעומת הממוצע באיחוד באירופי שעומד על 45%. "מכיוון שהאומיקרון לא גורם למחלה קשה אצל המחוסנים, אנחנו מאמינים שזה רק הגיוני להסיר את המגבלות", הגיבה לסוכנות AFP האפידמיולוגית לונה סימונסן מאוניברסיטת רוסקילד. 

חובת הצגת תעודת התחסנות או בדיקה שלילית חלה כעת רק על תיירים ומבקרים המגיעים לדנמרק. לבתי חולים ובתי אבות, ההמלצה היא להמשיך ולהקפיד על הגבלות מסוימות, כמו עטיית מסכות ותווים ירוקים. 

בניגוד לדנמרק, איטליה מקשיחה את המגבלות. החל מהשבוע תידרש בדיקה שלילית על מנת להיכנס לבנקים ולסניפי דואר, וכל בני 50 ומעלה שטרם חוסנו, ייקנסו בקנס חד־פעמי של 100 יורו. 




תגיות