אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחיר המניה נופל, והפניקס מגדילה את האחזקה ברשת הקמעונאות מקס סטוק אורי מקס בעלים של רשת מקס סטוק | צילום: ישראל יוסף

מחיר המניה נופל, והפניקס מגדילה את האחזקה ברשת הקמעונאות מקס סטוק

חברת הביטוח, שהיא בעלת המניות השלישית בגודלה ברשת רכשה נתח גדול שני של מניות החברה ב־50 מיליון שקל ועלתה לאחזקה של כ־15%. על הנתח הראשון היא כבר מופסדת ב־8% על הנייר

03.02.2022, 06:12 | אלמוג עזר

חברת הביטוח הפניקס מנצלת את הדשדוש במניית רשת הקמעונאות מקס סטוק כדי להגדיל את האחזקות שלה בחברה. אתמול דיווחה הרשת כי חברת הביטוח רכשה מניות ב־50 מיליון שקל ועלתה מאחזקה של 11.2% לאחזקה של כ־15% (כולל האחזקות של בית ההשקעות אקסלנס שבבעלותה). 


קראו עוד בכלכליסט:


רכישה זו הופכת את הפניקס לבעלת המניות השלישית בגודלה אחרי בעלי השליטה — קרן אייפקס (27.6%) והמייסד והמנכ"ל אורי מקס (17.6%). ככל הנראה, הפניקס רכשה בבורסה גם את המניות שהפיץ אחד המייסדים והמנכ"ל המשותף לשעבר, צ'ארלס אבן ניומן, שעזב את התפקיד בנובמבר. אבן ניומן מכר כמעט את כל יתרת האחזקות שלו (4.4%) השבוע תמורת 60 מיליון שקל, וירד לאחזקה של 0.6%.


אורי מקס, בעל השליטה במקס סטוק, ישראל יוסף אורי מקס, בעל השליטה במקס סטוק | ישראל יוסף אורי מקס, בעל השליטה במקס סטוק, ישראל יוסף


זו הרכישה הגדולה השנייה של מניות מקס סטוק שהפניקס מבצעת. ביוני 2021 היא רכשה לראשונה מניות של הרשת, וגם אז היה המוכר אבן ניומן. באותה העת הוא מכר 12% מהמניות שלו תמורת 180 מיליון שקל. הפניקס קנתה את רוב המניות, 9.4%, תמורת 145 מיליון שקל בדיסקאונט של 15% על מחיר השוק.

הפניקס מבצעת את הרכישה הנוכחית חרף העובדה שהיא מופסדת על הרכישה הקודמת. ביוני האחרון שילמה הפניקס 10.7 שקל עבור כל מניה. אתמול מניית מקס סטוק סגרה את המסחר במחיר של 9.9 שקלים. כלומר, על המניות שרכשה ביוני האחרון הפניקס מופסדת 8%, הפסד שהיה יכול להיות עמוק יותר אילולא הדיסקאונט שניתן לה.

מתחילת השנה הנוכחית, כלומר בתוך חודש אחד, מניית מקס סטוק ירדה ב־11.6%, כאשר במהלך 2021 היא ירדה ביותר מ־18%. שווי השוק של החברה עומד על 1.4 מיליארד שקל — נמוך ב־17.6% מהשווי של 1.7 מיליארד שקל שלפיו החלה להיסחר בספטמבר 2020. בהנפקה שבוצעה באותה העת, בעלי השליטה ביצעו הנפקת מכר של 540 מיליון שקל. את עיקר המניות מכרה קרן אייפקס, שירדה מאחזקה של 55% לאחזקה של 27% תוך שהיא נפגשת עם 460 מיליון שקל. אבן ניומן מכר אז מניות שהיוו 4.5% ממניות מקס סטוק ב־80 מיליון שקל. 


מניית מקס סטוק,  מניית מקס סטוק מניית מקס סטוק,


מקס סטוק שכרה את שירותיו של בנק ההשקעות הזר ג'פריס להוביל את ההנפקה, בעוד לידר היה החתם הישראלי. כתוצאה מכך, עיקר הרוכשים היו זרים. הירידה במחיר המניה משתקפת גם בתוצאות שהציגה מקס סטוק ברבעון השלישי של 2021 כשההכנסות שלה ירדו ב־2% לעומת הרבעון המקביל, ל־256 מיליון שקל, המכירות בסניפים קיימים ירדו ב־3% והרווח הנקי קטן ב־17% לעומת הרבעון המקביל, ל־17 מיליון שקל.

על רקע כל אלו לחלק מהמוסדיים יש טענות רבות כלפי מקס סטוק. בכיר באחד מהגופים המוסדיים שמחזיק במניות הרשת אמר ל"כלכליסט" כי "שתי ההנפקות של ג'פריס — מקס סטוק ונאייקס (שירדה ב־13% מאז ההנפקה במאי האחרון — א"ע) — התבררו כחלומות שלא התממשו. אבן ניומן היה הרוח החיה ברוד שואו שבוצע באוסטרליה, ויציאתו הובילה חלק מהמשקיעים הזרים למכור את אחזקתם. גם אייפקס מחפשת לצאת מהחברה והשוק חושש. גם התחרות מתעצמת ומחירי שילוח שמתייקרים". אותו המוסדי מצביע על רשת ג'מבו היוונית, שאותה מביאה פוקס לארץ, בתור איום משמעותי בכל הנוגע לתחרות במקס סטוק.

תגיות