אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשלל החשש לכתם שמן מול חופי ישראל; ארגוני סביבה: לא הופקו הלקחים מאירוע הזפת תרגיל של המשרד להגנת הסביבה להתמודדות עם כתמי נפט בים כתם נפט | צילום: קרונוס צילומי אוויר

נשלל החשש לכתם שמן מול חופי ישראל; ארגוני סביבה: לא הופקו הלקחים מאירוע הזפת

המשרד להגנת הסביבה הודיע שבניגוד לחששות אתמול - אין כתם שמן גדול שעושה את דרכו לחופי ישראל; אנחת רווחה ברשות המים ובמקורות, מכיוון שהמוביל הארצי, שאמור לספק חלופה למתקני התפלה במצב חירום, מושבת כבר חודש בשל עבודות תחזוקה

02.02.2022, 19:57 | ענת רואה

המשרד להגנת הסביבה הודיע לפני זמן קצר כי הממצאים בשטח עד כה שללו הימצאות שמן או נגזרותיו, ולפיכך הוחלט לסגור את תקרית האירוע הלאומי בדרגה 3, שעליו הכריז המשרד אתמול בערב בעקבות חשד פוטנציאלי לכתם שמן בלב ים מול חופי ישראל. 


קראו עוד בכלכליסט:


הממצאים המצטברים שהעידו כי ככל הנראה היה מדובר באזעקת שווא, ואין כתם שמן גדול בדרכו לחוף, גרמו הקלה רבה לאנשי המקצוע, כולל ברשות המים ובחברת מקורות. זאת מאחר שהמוביל הארצי, שאמור לספק חלופה למתקני ההתפלה במצב חירום של זיהום חמור במי הים, מושבת כבר חודש שלם בשל עבודות תחזוקה, וישוב לפעילות רק בעוד שבועיים-שלושה. 

כיום 80% ממי השתייה של הצרכנים הביתיים בישראל מבוססים על חמישה מתקני התפלה שממוקמים כולם ברצועת חוף צרה יחסית - מאשקלון ועד חדרה. אירוע של זיהום מי הים, שעלול בתרחיש חמור להביא לסגירת מתקני ההתפלה, חלקם או כולם, יביא לכך שמי השתייה יסופקו מאגם הכנרת, באמצעות המוביל הארצי. כעת, כאמור, המוביל הארצי מצוי בעבודות תחזוקה שתוכננו מראש ומתבצעות אחת לשנתיים. גם במצב חירום לא נראה שהיתה אפשרות להחזיר את המוביל הארצי לפעולה מהירה, מאחר שחלקיו כרגע מפורקים ומבוצעות בו עבודות שיפוץ.


מתקן ההתפלה בשורק. אחד מחמישה מתקני התפלה בישראל המספקים 80% ממי השתייה הביתיים, צילום: מרק נימן מתקן ההתפלה בשורק. אחד מחמישה מתקני התפלה בישראל המספקים 80% ממי השתייה הביתיים | צילום: מרק נימן מתקן ההתפלה בשורק. אחד מחמישה מתקני התפלה בישראל המספקים 80% ממי השתייה הביתיים, צילום: מרק נימן


ההחלטה לסגור בינתיים את האירוע ולהחזיר את הכוחות ואת מכלול כלי השיט, ספינות ואוניות הים, התקבלה על ידי השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג. עם זאת הוחלט להמשיך ולאייש בשלב זה את חדר המצב של המשרד בחיפה. מחר ייפרסו מפקחי היחידה הימית לאורך החופים כדי לאתר ממצאים חשודים, ככל שיהיו כאלה. רמת הכוננות ברשויות החופיות תרד, אולם הן יונחו להמשיך לשמור על ערנות.

ההחלטה התקבלה בעקבות הערכת מצב שהתקיימה אחר הצהריים, בראשות השרה זנדברג. בהערכת המצב השתתפו מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה גלית כהן; סמנכ"ל בכיר לפיקוח ואכיפה יצחק בן דוד (בנדה); ורני עמיר, מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית שניהל את האירוע; וגורמי המקצוע.

נמסר כי תוצאות בדיקות המעבדה למי ים שנדגמו על ידי המשרד להגנת הסביבה יתקבלו ככל הנראה בתוך מספר ימים. כמו כן מתבקש המשך ניטור על ידי כוחות צה"ל וניסיון לפענח את מהות הזיהוי שהגיע במקור כאינדיקציה לכתם.

רני עמיר מהיחידה הימית במשרד להגנת הסביבה התייחס מוקדם יותר היום לשאלה מה עשוי להיות מקור הכתמים השחורים שנצפו על ידי הלוויין ובהמשך במצלמה תרמית בטיסת סיור של מערכת הביטחון, ואמר: "בהנחה שאין מדובר בשמן או דלק, זה יכול להיות תופעות תרמיות בים שעשויות להתפרש ככתם, יכול להיות תופעות של אצות, סחף ים, לפעמים ביוב מטופל של אונייה שהושלך כחוק ויכול להישאר כמה שעות בים והלוויין יפרש אותו ככתם דלק. אין מדע מדויק, יש הרבה עבודת פענוח והרבה הסברים שלא כולם מושלמים".


חזרה לשגרה. הכתם שבעקבותיו הוכרז האירוע, צילום: קרונוס צילומי אוויר חזרה לשגרה. הכתם שבעקבותיו הוכרז האירוע | צילום: קרונוס צילומי אוויר חזרה לשגרה. הכתם שבעקבותיו הוכרז האירוע, צילום: קרונוס צילומי אוויר


החודש ימלאו 12 חודשים לאירוע הזפת שזיהם את חופי ישראל בפברואר 2021. במשרד להגנת הסביבה הביעו היום סיפוק רב מהכוננות ומרמת המוכנות הגבוהה הנטענת של הגורמים המקצועיים שאמורים לתת מענה באירוע כזה. 

עם זאת, בארגוני סביבה הביעו פחות שביעות רצון וטענו כי אין היערכות מספקת לאירוע חמור של זיהום ים. לדברי מור גלבוע, מנכ"ל עמותת צלול: "שנה לאסון הזפת, והלקחים המשמעותיים לא הופקו. חוק להיערכות עם אסונות נפט לא קודם. המלצות ועדת המנכ"לים שהתכנסה בעקבות אסון הזפת לא מומשו. המדינה לא תקצבה לשנת 2022 את התוכנית, חסרים עשרות מיליוני שקלים כדי לאייש עשרות תקנים חסרים במשרד להגנת הסביבה ולרכוש ציוד מתקדם לטיפול באסונות כאלה: כלי שיט, מכונות שאיבה מתקדמות ויכולת לוויינית עצמאית לאיתור אסונות בעוד מועד".


ניקוי הזפת בחוף דור מאירוע הדליפה אשתקד, צילום: גיל נחושתן ניקוי הזפת בחוף דור מאירוע הדליפה אשתקד | צילום: גיל נחושתן ניקוי הזפת בחוף דור מאירוע הדליפה אשתקד, צילום: גיל נחושתן


גם בארגון אדם טבע ודין אמרו היום כי לדעתם אין מענה ראוי למניעת או צמצום הסיכון למפגע הסביבתי הבא. בנייר עמדה שפרסם היום הארגון הוא ציין כי "כשנה לאחר אסון הזפת גם הפעם ממשלת ישראל אינה ערוכה כראוי לטיפול במפגע הסביבתי הנוכחי". לטענת הארגון, יש להקים רשות ים לישראל, לאמץ את חוק התלמ"ת (התוכנית למוכנות ותגובה לאירועי זיהום ים בשמן) ועוד.

זנדברג: שמחים שהחשד נבדק ונשלל

השרה להגנת הסביבה זנדברג: "האירוע הוכיח שוב עד כמה אנשי המשרד מובילים היערכות לאומית לטיפול בזיהום ים בשמן, וכן שרשויות אחרות הטמיעו את חובתן להיערך אף הן לכל תרחיש. שיתוף הפעולה עם מערכת הביטחון, הרשויות המקומיות החופיות, רשות הטבע והגנים, משטרת ישראל, רח"ל, עמותת אקואושן, הסקטור הפרטי, שהעמיד את אמצעיו כמתחייב, ושאר הגורמים חשוב בעת אירועים כאלה. אנחנו מעדיפים להיות במצב כזה שבו פעלנו במהירות והתייחסנו לאירוע כלאומי, ושמחים כי החשד נבדק ונשלל".

השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, אלכס קולומויסקי השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג | אלכס קולומויסקי השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, אלכס קולומויסקי

השרה הוסיפה: "היממה האחרונה הוכיחה שוב את חשיבות חוק התלמ"ת, שעלינו להעביר ואת החשיבות הקריטית של הגברת ההיערכות של מדינת ישראל לאירועי זיהום ים וחופים. אני מבקשת להודות לכלל הגופים שלקחו חלק באירוע ולתגובתם המהירה. קיבלנו פניות רבות ממתנדבים שכבר רצו להגיע לחופים והיו ערוכים לניקוי. למזלנו הפעם לא נזקקנו לסיועם, אבל מחמם את הלב לראות את רוח ההתנדבות".

תגיות