אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצפי להעלאות ריבית דוחף את הדולר לשיא של כמעט 4 חודשים - ל-3.22 שקלים ג'רום פאוול כריסטין לגארד ו אמיר ירון | רויטרס איי פיי אייל טואג

הצפי להעלאות ריבית דוחף את הדולר לשיא של כמעט 4 חודשים - ל-3.22 שקלים

המטבע האמריקאי קופץ מתחילת השנה ב-3.7% לעומת מקבילו הישראלי; הראל ביטוח ופיננסיים: "שינוי הכיוון בבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה בגלל האינפלציה מעלה את ההסתברות שגם בישראל נראה עליית ריבית מוקדמת, וגורם לפיחות בשקל"

08.02.2022, 14:04 | נועם לנדמן

הדולר עולה לשיא לעומת מקבילו הישראלי מאז ה-18.10.21, נסחר היום תמורת 3.22 שקלים. מתחילת השנה מתחזק המטבע האמריקאי ב-3.7% מול השקל. 


קראו עוד בכלכליסט:


היורו והפאונד מתחזקים אף הם היום - נסחרים תמורת 3.68 שקלים ו-4.36 שקלים בהתאמה. הדולר יציב היום לעומת סל 6 המטבעות העיקריים.


מושל בנק אנגליה אנדרו ביילי עם השטר החדש של אלן טיורינג בפארק בלצ מושל בנק אנגליה אנדרו ביילי עם השטר החדש של אלן טיורינג בפארק בלצ'לי; הבנק ביצע שתי העלאות ריבית ברצף | גטי מושל בנק אנגליה אנדרו ביילי עם השטר החדש של אלן טיורינג בפארק בלצ


עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "להערכתנו, שינוי הכיוון בארה"ב ואירופה דוחף בנקים מרכזיים נוספים בעולם, וצפוי לזרז גם את בנק ישראל. לאחר שבשבועות האחרונים הבנק המרכזי בארה"ב אותת באופן ברור שהריבית תעלה השנה מהר ממה שהעריכו עד לפני כמה חודשים, בשבוע האחרון 2 הבנקים המרכזיים הגדולים באירופה אותתו על שינוי כיוון.

"הבנק המרכזי בבריטניה העלה כצפוי את הריבית  ל-0.5 אחוז, (לאחר עלייה ל-0.25% בהחלטה הקודמת). עם זאת 4 חברים בוועדה המוניטרית, מתוך 9, הצביעו בעד העלאת הריבית בשיעור גבוה יותר ל-0.75 אחוז, איתות לכך שבהחלטה הבאה (17 במרץ) הריבית תעלה שוב. ההערכות הן שהאינפלציה בבריטניה תעלה בחדות עד ל-7 אחוזים באפריל במקביל להתגברות הלחצים לעליית שכר, גם כתוצאה של מחסור בעובדים מפאת האומיקרון וגם בשל הברקזיט (ויציאה של מהגרים). 

"גם הכיוון בבנק המרכזי בגוש האירו השתנה כאשר הודגש שהכיוון הוא לצמצום ההרחבה והנגידה כבר לא התחייבה שהריבית לא תעלה השנה. הנגידה ציינה שהבנק יגיב לעדכון תחזיות האינפלציה שיתפרסם במקביל להחלטה הבאה (10-במרץ), איתות לכך שבמידה והאינפלציה תמשיך להפתיע כלפי מעלה הבנק יקדים את צמצום הרכישות והעלאת הריבית. 


אמיר ירון נגיד בנק ישראל, צילומים: אלכס קולומויסקי, רויטרס אמיר ירון נגיד בנק ישראל | צילומים: אלכס קולומויסקי, רויטרס אמיר ירון נגיד בנק ישראל, צילומים: אלכס קולומויסקי, רויטרס


"ההודעות תרמו להתחזקות הפאונד ובמיוחד להתחזקות האירו בעולם (גם מול השקל), כאשר הצפי לעליות הריבית בארה"ב ובגוש האירו ממשיך להפעיל לחצים לפיחות על שאר המטבעות המקומיים בעולם. כתגובה לכך נראה השבוע עוד עליות ריבית גם ברוסיה, בפולין ובמקסיקו, שם האינפלציה הרבה מעבר לגבול היעד העליון. זאת לאחר שבשבוע האחרון הגורמים הללו גרמו לבנק המרכזי בברזיל להעלות את הריבית בפעם השלישית ברציפות ב-1.5 נקודת אחוז ל-10.25 אחוזים!!!, וגם הבנק המרכזי בצ'כיה העלה את הריבית ב-0.75 נקודת אחוז ל-4.25 אחוזים. 

"שינוי הכיוון של הבנקים המרכזיים בעולם מעלה את ההסתברות שגם בישראל נראה עליית ריבית מוקדמת. יחד עם זאת, בישראל בניגוד לכל המשקים שצפויים להעלות את הריבית, האינפלציה עדיין בתוך גבולות היעד (צמוד לגבול העליון), דבר שמאפשר לבנק ישראל סבלנות. המפתח לשינוי במדיניות בנק ישראל יכול להיות בקצב עליית השכר, בעליית מדד הדיור או אם נראה שינוי משמעותי בשער החליפין". 

כלכלני בנק הפועלים: "ה-ECB שינה בשבוע החולף את הטון והשווקים צופים שהריבית באירופה תעלה עוד השנה. באנגליה הריבית עלתה פעם שניה, ובארה"ב קיימת הסתברות לא קטנה שהריבית בחודש מרץ תעלה ב-0.5%. סביבת הריביות בעולם משתנה בקצב מהיר, וזה פותח אפשרות להעלאת ריבית מוקדמת גם בישראל. אנו מעריכים כי לקראת אמצע השנה נראה עליית ריבית ראשונה גם בישראל. קצב העלאות הריבית יהיה איטי יותר מזה של הפד, ואולי דומה יותר לעליות הריבית של ה-ECB. שוק הנגזרים מגלם כעת קצב העלאות ריבית מאוד גבוה – בין שלוש לארבע העלאות בשנה הקרובה".

הראל ביטוח: "הצפי לעליות הריבית בארה"ב ובגוש האירו ממשיך להפעיל לחצים לפיחות על שאר המטבעות המקומיים בעולם, כולל השקל"

מומחי המט"ח של הבנק השוויצרי המתמחה בבנקאות פרטית, לומברד אודייר על התחזקות הדולר האחרונה ועל השקל: "בעוד השווקים כבר עברו לתמחר ארבע העלאות ריבית של הפד ב-2022 ויותר משלוש העלאות ב-2023, אנו מאמינים שהדולר האמריקאי יכול להמשיך ולהתחזק. הדולר הוא מטבע אנטי-מחזורי עולמי שנוטה להתחזק כאשר מגמות הצמיחה והנזילות מואטות ברחבי העולם, ונחלש כאשר הן צוברות קצב. העובדה שהפד מקדים את תחילת ההתנתקות הפסיבית של המאזן שלו מרמזת שהנזילות העולמית תתמתן עוד יותר, ותתמוך בדולר. בעוד שההשקפה החיובית הזו על הדולר האמריקני נכונה עבור קבוצת משקיעי המט"ח הספקולטיביים, קבוצת סוחרי המט"ח שמתמקדת בסחר חליפין אמיתי במטבע חוץ, עדיין ממוקמת בצורה דובית למדי על הדולר האמריקאי. בהסתכלות היסטורית, הדולר הגיע לשיאים כאשר קבוצת סוחרי המט"ח השנייה עברה לפוזיציה חיובית בדולר ארה"ב. זה לא המקרה כרגע. 

"יחס השקל-דולר צפוי לעלות, ולעמוד על 3.25 עד סוף הרבעון הנוכחי, למרות שבעת הנוכחית הדולר עומד עד 3.20. עם זאת, בהמשך השנה, במהלך מהרבעון השני ועד הרביעי, נראה ירידה מתונה של הדולר, שאנו צופים כי יעמוד על 3.22 עד סוף מחצית 2022, 3.18 עד סוף הרבעון השלישי, ו-3.15 עד סיום שנת 2022. אנו מזכירים כי בחודש האחרון הורדנו העדפה לשקל, למרות שבטווח הארוך מדובר במטבע מועדף עקב מאזן התשלומים הבריא של השקל שמיצב אותו כמטבע בעל ביצועים מצוינים גם ב-2020 וגם ב-2021".


תגיות