אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אסון בשכונת בבלי בתל אביב: שני פועלי בניין נהרגו זירת התאונה | צילום: תיעוד מבצעי מד"א

אסון בשכונת בבלי בתל אביב: שני פועלי בניין נהרגו

הפועלים, גאזי אב סביצאן ואחמד אלסיא ממזרח ירושלים, נפלו אל מותם מהקומה ה-40 בפרויקט פארק בבלי, בעקבות כשל בפיגום ממוכן; היזם בפרויקט הוא יצחק תשובה והחברה המבצעת תדהר; מדובר בהרוגים השישי והשביעי מתחילת השנה - זינוק של 50% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. האתר נסגר, המשטרה פתחה בחקירה

09.02.2022, 11:40 | דותן לוי

תאונה טראגית הבוקר (ד') בתל אביב: שני פועלים בני 30 נפלו אל מותם מהקומה ה-40 של פרויקט פארק בבלי ברחוב הרב נסים. האתר נסגר והמשטרה פתחה בחקירה.

שני ההרוגים הם תושבי מזרח ירושלים, גאזי אב סביצאן ואחמד אלסיאד. לאחרונה הם צולמו במגדל שבו נפלו אל מותם. מפקח בנייה שהיה בסמוך סיפר כי ראה את השניים נופלים מפיגום: "זה היה מזעזע, מיד אני ואחד העובדים קפצנו כדי לעזור".


גאזי אב סביצאן ואחמד אלסיאד, ההרוגים בתאונת העבודה היום בפארק בבלי בתל אביב,   גאזי אב סביצאן ואחמד אלסיאד, ההרוגים בתאונת העבודה היום בפארק בבלי בתל אביב גאזי אב סביצאן ואחמד אלסיאד, ההרוגים בתאונת העבודה היום בפארק בבלי בתל אביב,



קראו עוד בכלכליסט:


מדובר באתר בנייה בשכונת בבלי (גבעת עמל) שבו היזם הוא יצחק תשובה והחברה המבצעת היא תדהר. מפרטים ראשונים שעלו ממוקד האירוע מסתמן כי השניים נפלו מפיגום ממוכן התלוי בצדו החיצוני של המגדל, אך טרם ידוע מה הסיבה לנפילה. צוותי ההצלה שהגיעו למקום נאלצו לקבוע את מותם.

ממינהל הבטיחות בזרוע העבודה נמסר: "הבוקר נפלו שני עובדים אל מותם בפרויקט בפארק בבלי, של הקבלן תדהר. מבירור פרטים ראשונים בזירה עולה כי כתוצאה מכשל בפיגום ממוכן תלוי באתר, העובדים נפלו אל מותם. נבדק האם העובדים היו קשורים כמתחייב בעבודה בגובה. מפקחי העבודה של מינהל הבטיחות סגרו מיידית את האתר בצו בטיחות ובמקביל מתבצעת חקירה משטרתית. 

"אנו משתתפים בצערן של המשפחות על מות יקיריהם. ראש מינהל הבטיחות בזרוע העבודה, מפקח עבודה ראשי חזי שוורצמן, הגיע לזירה וקיבל סקירה על התאונה. בנוסף לסגירה המיידית, זומנו מומחים לחקר כשלים מכניים באותו פיגום. נפתחה חקירת משטרה בשיתוף מינהל הבטיחות בזרוע העבודה".

מקבוצת תדהר נמסר: "קבוצת תדהר מביעה כאב עמוק ומשתתפת בצערן של המשפחות. מיד עם קבלת דיווח ראשוני על התאונה הגיעו לאתר אנשי מקצוע והחלו בבדיקת פרטי התאונה המצערת. הבטיחות היא נר לרגלנו ונפעל לאלתר ללמוד את פרטי המקרה, כדי למנוע הישנות מקרים דומים בעתיד".


המגדל שממנו נפלו הפועלים אל מותם, צילום: דוברות מד"א המגדל שממנו נפלו הפועלים אל מותם | צילום: דוברות מד"א המגדל שממנו נפלו הפועלים אל מותם, צילום: דוברות מד"א


מאז תחילת השנה נרשם זינוק במספר ההרוגים, ואלה ההרוגים השיש והשביעי. כמו כן, בשמונת החודשים שבין יוני 2021 ועד ינואר 2022 נהרגו באתרי הבנייה 32 עובדים, זינוק של כ-50% לעומת 21 הרוגים בתקופה המקבילה ב-2020. 

במכתב שהועבר לאחרונה (31 בינואר) אל שרת הכלכלה אורנה ברביבאי על ידי הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, התריעו בפני השרה, על עלייה ניכרת במספר התאונות הקטלניות בענף הבנייה בחודשים האחרונים, לצד ירידה ניכרת בהיקף פעולות האכיפה, הענישה והתביעה שמבצעים מנהל הבטיחות התעסוקתית ומשרד הכלכלה בשנה האחרונה. כך למשל הם ציינו, כי מעבר לזינוק בתאונות הקטלניות ובמספר ההרוגים, נתוני הביטוח הלאומי מעידים כי מדי שנה מתרחשות למעלה מ-45 אלף תאונות עבודה, כך שמספר ההרוגים הוא אמנם אינדיקציה לרמת הבטיחות, אך בשטח מתרחשות עשרות אלפי תאונות והמגמה רק עולה. 

ירידה במספר הצווים והעיצומים הכספיים

מבחינת מספר צווי הבטיחות נכתב, כי מספרם פחת בשליש מ-5,429 בשנת 2020 ל-3,653 בשנת 2021. כן ציינו במכתב כי הוטל מספר זעום ביותר של 13 עיצומים כספיים בלבד בגין הפרות בטיחות באתרי בנייה – האחרון שבהם פורסם ביוני 2021. נתון זה משקף ירידה של 31% לעומת השנה הקודמת. כמו כן בשנה זו הוגשו רק שבעה כתבי אישום לעומת 12 בשנת 2020 ו-29 בשנת 2019.   

ד"ר הדס תגרי, מנהלת "הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה", אמרה לאחר התאונה: "מזה חודשים ארוכים שאנו מתריעים בפני שרת הכלכלה וסגנה יאיר גולן על מצב בטיחותם המעורער של העובדים באתרי הבנייה ובכלל ומפרטים שורת צעדים שיש לנקוט לקידום בטיחותם. חזרנו והפצרנו בשרה לחתום על הרפורמה המתמהמת בתקנות הבטיחות בבנייה להרחבת האחריות לבטיחות באתרי בנייה, לקדם את הקמתה של רשות לאומית לבטיחות ולהציג יעדים ותוכנית עבודה מפורטת לקידום בטיחותם של העובדים בשנת 2022, אשר כבר החלה, בטרם ייפגעו עובדים נוספים. למרבה הצער, בעת שמשרד הכלכלה מתמהמה ויושב בחיבוק ידיים, נופלים קורבנות נוספים להפקרות הבטיחותית באתרי הבנייה".


זירת התאונה היום בשכונת בבלי בתל אביב, צילום: תיעוד מבצעי מד"א זירת התאונה היום בשכונת בבלי בתל אביב | צילום: תיעוד מבצעי מד"א זירת התאונה היום בשכונת בבלי בתל אביב, צילום: תיעוד מבצעי מד"א


עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה מסר: "שנת 2022 מסתמנת להיות שנת דמים קשה באתרי הבנייה בישראל,  במהלך ינואר נהרגו שמונה עובדים בתאונות עבודה - חמישה מהם באתרי בנייה. היום אירעה טרגדיה נוספת באתר בנייה בתל אביב. שני פועלים כבני שלושים נפלו מגובה של כ-30 מטר ככול הנראה מקריסת פיגום ממוכן תלוי ונהרגו".





"לפני כשמונה חודשים, ב-20 ביוני 2021, אירעה ברחוב קפלן בתל אביב תאונה שבה נהרג עובד בעקבות קריסת פיגום ממוכן. מדובר בשתי תאונות דומות שיכולות להצביע על כשל בסוג הפיגום. רצף התאונות במעורבות של פיגומים ממוכנים מחייבת ביצוע בדיקה מעמיקה בנוגע לכל הליך יבוא הפיגומים הממוכנים ארצה ומתן אישורי בטיחות לפיגומים אלו".





"הפורום למניעת תאונות עבודה קורא לוועדת המשנה למניעת תאונות עבודה בכנסת, להורות על הקמת ועדת חקירה מקצועית ובלתי תלויה שתבדוק את התנהלות מנהל הבטיחות בעבודה, מכון התקנים ויבואני הפיגומים בכל הנוגע למתן אישורי תקינות ויבוא לפיגומים אלו ורישום הדגמים בפנקס הפיגומים, אם נושא זה לא יתברר באופן מיידי, תאונה נוספת היא רק עניין של זמן".

תגיות