אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לעומת פליטים יוצאי המזה"ת, לאוקראינים אירופה מחוייבת דוכן ירקות בקייב אוקראינה | צילום: AP

לעומת פליטים יוצאי המזה"ת, לאוקראינים אירופה מחוייבת

מדינות במזרח היבשת החברות באיחוד האירופי מגבשות תוכניות לקליטת זרם הפליטים שצפוי להציף את האזור במקרה של פלישה רוסית. אך היעד הטבעי הוא פולין, שם חיים כמיליון אוקראינים שהגיעו בחיפוש אחר עבודה

16.02.2022, 06:30 | תמר טוניק

בעוד רוסיה מוסיפה לתגבר את כוחותיה לאורך הגבול האוקראיני, מדינות במזרח אירופה נערכות לקליטה של מאות אלפי פליטים שצפויים להימלט מאוקראינה במקרה של פלישה רוסית. אוקראינה חולקת גבול עם מספר מדינות החברות באיחוד האירופי — פולין, רומניה, סלובקיה והונגריה - אך קשריה ההדוקים ביותר הם עם פולין, שם חיים כמיליון אוקראינים שהגיעו למדינה בחיפוש אחר עבודה.


קראו עוד בכלכליסט:


המהלכים הללו ננקטים ברקע הזיכרונות הקשים מתקופת מסך הברזל. תושבי מזרח אירופה מודעים היטב לחוסר היציבות שעלולה לפקוד את כלכלתם ולגלי ההגירה העצומים הצפויים במקרה של משבר הומניטרי, כפי שארע בעקבות פירוק יוגוסלביה בשנות ה־90.

כמו במשבר יוגוסלביה

לפי דיווח בסוכנות רויטרס, פולין אכן נערכת לתרחיש הגרוע מכל. מספר ערים ועיירות כבר הודיעו על נכונותן לסייע, בין אם בקליטת מאות פליטים, או עשרות. ראש מועצת צ'יחאן במזרח פולין, עיירה בת כ־44 אלף תושבים, ציין כי הוא ערוך לקלוט כ־80 פליטים וכי "הקופה הציבורית תכסה את כל העלויות". 



"אנחנו יודעים שפולין נערכת לקליטת מיליון מהגרים. אנחנו כרגע בודקים כמה מחנות פליטים נוכל להקים בזמן קצר יחסית, עשר, 12 או 24 שעות", ציין שר הפנים הרומני לוציאן בודה בראיון לטלוויזיה המקומית. לדבריו, ההיערכות כוללת גם את השלבים הבאים של קליטת פליטים, תחילה במחוזות סמוכים למחנות הפליטים ולאחר מכן ברחבי המדינה.

הכנות למשבר מתקיימות גם בהונגריה, אף שהיא אינה ידועה בסובלנותה כלפי זרים. ראש הממשלה ויקטור אורבן אמר בסוף השבוע, כי האינטרסים של הונגריה הם "בראש ובראשונה להימנע ממצב מלחמה", אך כי מדינתו מתכוננת לאפשרות של הגעת אלפי פליטים. 

הוא הוסיף "תחשבו על שנות התשעים, כשרבבות אנשים הגיעו משטחי יוגוסלביה לשעבר. גם זה לא היה פשוט, אבל הרבה יותר אנשים עשויים להגיע מאוקראינה, ככל הנראה ללא כל תקווה לחזור הביתה". תוכניות קליטה מתגבשות גם במדינות הבלטיות, ליטא, לטביה ואסטוניה, וכן בסלובקיה, הנערכת להקמת מחנות פליטים.

אך רוב התקוות נתלות עדיין בפולין. "היסטורית, לא הגיעה אלינו הרבה הגירה מאוקראינה ובמקרה של מלחמה רוב הפליטים יפנו לפולין שם נמצאים כבר הרבה מבני עמם", ציין דובר מטעם צוות החשיבה למדיניות חוץ גלובל־פוקוס, בבוקרשט. 

דוכן בשוק בקייב, שלשום, צילום: AP דוכן בשוק בקייב, שלשום | צילום: AP דוכן בשוק בקייב, שלשום, צילום: AP

עם זאת, משקיפים מציפים ספקות לגבי יכולתה להתמודד עם זרם כה גדול של פליטים. אלה עולים גם ברקע אירועים קשים שנרשמו בשנה שעברה, כאשר משמר הגבול הפולני חסם את דרכם של אלפי פליטים מהמזה"ת, שביקשו לטוס למינסק ולעשות את דרכם למדינות אחרות באיחוד האירופי. בה בעת, לפי "פוליטיקו", משבר אוקראיני יהיה שונה בתכלית, זאת בעיקר משום שהאוקראינים זכאים להיכנס למדינות האיחוד ללא ויזה, והרשויות לא יוכלו לדרוש כי יבקשו מקלט במקום אחר.

פחות מדי מיטות

משרד הפנים הפולני מסר לפוליטיקו, כי אנשיו עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות לאורך הגבול. "המצב מנוטר כל העת בשיתוף פעולה הדוק עם משמר הגבול והמשרד לענייני זרים, כולל במונחים של זמינות מקומות במרכזי קליטה המיועדים לזרים", נאמר בהודעה. 


אוקראינה נלחמת לשמור על מרחב אווירי פתוח חדשות חוץלכתבה המלאה


עם זאת, הנתונים בשטח חושפים בעייתיות אפשרית במימוש תוכנית קליטה, בעיקר בשל המקום המוגבל שיש לגורמים האמונים על כך להציע. המשרד לענייני זרים מפעיל כעשרה מרכזים המסוגלים לקלוט לא יותר מ־2,000 פליטים. למשמר הגבול יש כ־2,300 מיטות, אך רק 800 מהן פנויות. לפי דובר מטעם משמר הגבול, מתקיימת היערכות להקצאת מקומות נוספים.

ואכן, בפועל, לפולין ניסיון מועט עם משברים מסוג זה. זאת בין השאר משום שממשלתה הלאומנית היא מתנגדת ותיקה לתפיסה כי מדינות האיחוד האירופי צריכות לחלוק ביניהן את נטל קליטת מבקשי מקלט מדיני - דרישה שהשמיעו מדינות גבול כמו יוון ואיטליה כאשר התמודדו עם גלי פליטים מהמזה"ת ומאפריקה.

לפי הנתונים המעודכנים של המשרד לענייני זרים, המתייחסים לתשעת החודשים הראשונים של 2021, רק 5,200 אנשים הגישו בפולין בקשות להגנה בינלאומית, שבה נכללת הגדרת פליט. מתוך מספר זה, רוב הפונים הם אזרחי אפגניסטן ובלארוס ו־200 בלבד אוקראינים.

"לטעון כי פולין תסייע למיליון אנשים שיימלטו מאימי המלחמה זה פשוט חסר אחריות", ציינה אניישקה קוסוביץ', מנהלת פורום ההגירה הפולני. "כיום חיים כמיליון אוקראינים בפולין, שהגיעו בחיפוש אחר משרות טובות יותר ונטמעו בה, אך זרם פתאומי של מאות אלפים אינו עניין שפולין תוכל להתמודד עמו", כך לפי יאן פייקלו, לשעבר שגריר פולין באוקראינה. "הממשלה הפולנית מודעת לכך, או צריכה להיות מודעת, שהמשבר יהיה שונה למדי. יהיה כאן גל של אנשים מבוהלים שינסו למצוא מקלט. לא מדובר בהגירה לשם עבודה, כשאנשים דואגים לעצמם. פולין תצטרך עזרה".

תגיות