אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פתיחת מפעל TSMC באריזונה תידחה ל-2024 - בגלל ריב עם אינטל על עובדים מפעל שבבים של TSMC בטייוואן | צילום: TSMC

פתיחת מפעל TSMC באריזונה תידחה ל-2024 - בגלל ריב עם אינטל על עובדים

החברה האסייתית לייצור שבבים, שהקימה את מפעלה קרוב מאוד לאינטל, דחתה את הלו"ז בחצי שנה בשל תחרות עזה על כוח אדם. היא גם מתקשה להתמודד עם הרגולציה בארצות הברית, עם בעיות אספקה ועם תחלואה שמשבשת גיוסים. מייסד TSMC: "הנהלת החברה לא יודעת להעביר את יכולתנו למדינות זרות"

16.02.2022, 16:41 | רפאל קאהאן

על פי דיווח של ניקיי אסיה אמש (ג'), TSMC, שהקימה מפעל שבבים עצום באריזונה, נתקלה בקשיים לא צפויים במסגרת הפרויקט. לוח הזמנים שלה, שקבע את סיום העבודות ל-2023, נדחה בכשלושה עד שישה חודשים, וכעת תאריך היעד החדש הוא 2024, אם לא יהיו עיכובים נוספים. 

קראו עוד בכלכליסט:

המפעל החדש הוא היחיד שמיועד לייצר שבבי 5 ננומטר, בעיקר עבור תעשיית המובייל, אך גם עבור מחשבים. שני מפעלים נוספים שמוקמים ביפן ובטייוואן, ומיועדים להתחיל לפעול גם הם ב-2024, ייצרו שבבים גדולים בהרבה לתעשיית הזיכרון והאלקטרוניקה, כמו שבבי רכב או שבבים לניהול מערכות. 

המפעל העיקרי עליו בונה TSMC ממוקם כרגע בטייוואן, וצפוי לייצר שבבי 3 ננומטר מתקדמים. הצפי להפעלתו הוא במחצית השנייה של השנה. 


מפעל שבבים של TSMC בטייוואן, צילום: TSMC מפעל שבבים של TSMC בטייוואן | צילום: TSMC מפעל שבבים של TSMC בטייוואן, צילום: TSMC


הבעיה של TSMC האסייתית היא שזו אינה רגילה לפעול בארצות הברית. מפעל הייצור המתקדם הוא הראשון שהחברה מקימה במדינה, וניכר שהיא מתקשה להתאים את עצמה לאופי הפעילות המקומי. 

החברה בחרה אתר קרוב מאוד למיקום המפעלים החדשים של אינטל במדינה. מפעל TSMC יהיה רחוק בכ-50 ק''מ מזה של אינטל. אבל בעוד אינטל כבר מעסיקה כ-12 אלף עובדים באריזונה זה כ-40 שנה, ומתכננת לגייס עוד כ-3,000 עובדים, TSMC צריכה להתחרות בה על כוח אדם זמין. על פי הערכות, יהיה קשה לחברה האסייתית למצוא את האנשים שהיא צריכה. 

למעשה כבר כעת החברה מתקשה להתמודד עם שלל הגורמים הנדרשים מהפרויקט המורכב. אריזונה נהנית היום מאחוזי אבטלה נמוכים מאוד בזכות הכניסה של אינטל, וזה לא צפוי להקל על TSMC. בנוסף לכך מתמודדת החברה עם הרגולציה המקומית, בעיות אספקה שנוצרות עקב משבר הקורונה העולמי וזינוקי התחלואה בארצות הברית שמקשה על הגיוסים.


חברת TSMC לייצור שבבי מחשב בטייוואן , צילום: TSMC חברת TSMC לייצור שבבי מחשב בטייוואן | צילום: TSMC חברת TSMC לייצור שבבי מחשב בטייוואן , צילום: TSMC


בטייוואן TSMC היא היהלום בכתר הכלכלה המקומית עם 16% מהתוצר הלאומי הגולמי, ונהנית ממעמד מועדף מצד הרגולטורים והממשלה, אך בארצות הברית היא רחוקה מכך. בעוד במולדתה היא יכולה לבקש מהממשלה לארגן לה תוספת שטח עצום למפעל קיים בשיחת טלפון, בפיניקס המצב שונה. 

מייסד החברה, מוריס צ'אנג, התייחס לכך בעבר ואמר: "אף שיש לנו מנהלים ומהנדסים מבריקים, ההנהלה הבכירה לאו דווקא יודעת להעביר את היכולת הזו למדינות זרות". בנוסף ציין שעלות הייצור של החברה בארצות הברית גבוהה יותר. 

עיכובים אלה כנראה לא ישפרו את יכולת חברות השבבים להתמודד עם המחסור הגואה, ואולי אין להם כוונה להקל על השוק, שכן היקף המכירות וההכנסות מעולם לא היה גבוה יותר. 

עם הכנסות שנתיות של יותר מחצי טריליון דולר, חברות השבבים אולי מעדיפות להמשיך ולפעול בשוק עם דרישה גבוהה למוצריהן מאשר להגדיל את הזמינות. מה שבטוח זה ש-TSMC תנסה בכל מקרה להתאמץ ולקדם את ההקמה ככל שאפשר, אבל זה כנראה ידרוש ממנה מאמצים שהיא לא רגילה להם.

תגיות