אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תקנות חדשות יקשו על בכירי הפד לסחור בשוקי ההון ג'רום ג'יי פאוול יו"ר הפד | צילום: AP

תקנות חדשות יקשו על בכירי הפד לסחור בשוקי ההון

הבכירים יחויבו להצהיר על רכישת נכס שוק הוני 45 יום מראש, החל מכניסת התקנות לתוקף ב-1 למאי; התקנות הורחבו ממסחר במניות ואג"ח - לקריפטו, סחורות, פוזיציות על שורט, ולמעשה לכל נכס שוק הוני; בכירים שכבר מחזיקים בנכסי שוק מחויבים לממשם תוך 12 חודשים; ייאסר כל מסחר "בפרקי זמנים שבהם השוק נמצא תחת לחצים"; אשתקד הצהירו חברים בכירים בפד, ובהם היו"ר פאוול, על אחזקות תוך ניגוד עניינים

18.02.2022, 20:45 | נועם לנדמן

בכירי הפד יוגבלו במסחר במניות, אג"ח, וגם בקריפטו, כך לפי תקנות שנוסחו באוקטובר האחרון בבנק המרכזי של ארה"ב, והוכרו היום כרשמיות.


קראו עוד בכלכליסט:


ועדת השוק הפתוח של הפד הודיעה כי התקנות ייכנסו לתוקף ב-1 במאי השנה. התוספת החדשה, שלא הוזכרה באוקטובר, היא ההגבלה על מסחר במטבעות דיגיטליים, סחורות (זהב ונפט למשל), מט"ח, קרנות סל, נגזרים, פוזיציות שורט, ועוד.


ג ג'רום פאוול יו"ר הפדרל ריזרב | צילום: רויטרס ג


התקנות יחולו על בכירי הפד, כולל היו"ר וסגניו, כל חברי ועדת השוק הפתוח בבנק המרכזי ונשיאי הבנקים האזוריים, ואף על המשפחה הגרעינית של אותם בכירים. ההגבלות יחולו גם על דרגים נמוכים יותר שנחשפים להחלטות מוניטאריות שמתקבלות בפד.

"החוקים נועדו לחזק את אמון הציבור ביושרה ובחוסר משוא הפנים בעבודת הבנק, על מנת שאפילו למראית העין לא יצטייר ניגוד עניינים", אמרו בוועדת השוק הפתוח, שניסחה את התקנות.

ברקע לניסוח התקנות, בשנה שעברה הצהירו מספר בכירים בפד על השקעות שלהם במניות וקרנות סל מבוססות מניות, ממש לפני שבבנק הוחלט להגביר את מעורבותו בשוק בתחילת המגפה. 

על כן, אריק רוזנגרין, נשיא הפד של בוסטון, ואריק קפלן ששימש אז כנשיא הבנק של דאלאס נאלצו לוותר על אחזקותיהם בעקבות התצהירים שהגישו.


אריק רוזנגרין, צילום: איי פי אריק רוזנגרין | צילום: איי פי אריק רוזנגרין, צילום: איי פי


יותר מכך, יו"ר הפד ג'רום פאוול בעצמו היה תחת ביקורת אחרי תצהיר שהגיש לפיו רכש ומכר אחזקות שקשורות למניות ואג"ח, בזמן שהפד מבצע את תוכנית רכישות אג"ח משלו, ומשפיע באופן ישיר על השווקים הללו.

לפי בדיקת CNBC, יו"ר הפדרל ריזרב החזיק אג"ח מוניציפליות זהות לכאלו שרכש הבנק. נשיא הבנק של ריצ'מונד החזיק בקרנות נדל"ן ובאג"ח קונצרניות.

על פי תקנון הפד, הבכירים "צריכים לפעול בזהירות כדי להימנע מהתעסקויות או התנהלות אחרת שעלולה להיראות אפילו למראית עין כניגוד בין האינטרסים האישיים שלהם, האינטרסים של המערכת והאינטרסים הציבוריים".

"החוקים נועדו לחזק את אמון הציבור ביושרה ובחוסר משוא הפנים בעבודת הבנק, על מנת שאפילו למראית העין לא יצטייר ניגוד עניינים", אמרו בוועדת השוק הפתוח, שניסחה את התקנות

ותחת התקנות החדשות, בכירים בפד שכבר מחזיקים בנכסי שוק מחויבים לממש אותם תוך 12 חודשים, החל מה-1 במאי. כמו כן, אם ירצו לרכוש מניה, אג"ח או קריפטו, יחויבו להצהיר על כך 45 יום לפני הרכישה – זו תקנה שתיכנס לתוקף החל מה-1 ביולי. הם אף יחויבו להחזיק בנכס במשך שנה לפחות. כמו כן ייאסר כל מסחר "בפרקי זמנים שבהם השוק נמצא תחת לחצים", כמו זמנים אלה של מגפה או מצב גיאו-פוליטי מתוח. עם זאת, לסעיף האחרון אין הגדרה ברורה.

גם בקונגרס האמריקאי דנים בסוגיה במטרה להגביל את חבריו במסחר בשוקי ההון. כזכור, הסנאטורית הרפובליקנית סינתיה לומיס (Cynthia Lummis), שידועה כתומכת נלהבת בביטקוין ובשוק הקריפטו בכלל, רכשה באוגוסט האחרון ביטקוין עד סכום של 100 אלף דולר. זאת, לאחר ששבועיים קודם לכן הביעה תמיכה בתיקון לחוק שעשוי היה להפיק רווחים לשוק הקריפטו, כך פורסם ב-CNBC לפי תצהיר שהגישה לומיס.

הסנאטורית רכשה ב-16 באוגוסט ביטקוין בסכום של 100-50 אלף דולר באמצעות חברת הברוקראז' River Financial. באותה עת שוק הקריפטו והביטקוין בפרט רשמו עליות, כאמור זמן קצר לאחר שסנאטורים, בהם לומיס, פעלו להגביל את ההגדרה של ברוקר (מתווך) קריפטו, באמצעות תיקון לחוק.


הסנאטורית סינתיה לומיס, AP הסנאטורית סינתיה לומיס | AP הסנאטורית סינתיה לומיס, AP


התיקון של לומיס וחבריה נועד להבטיח כי כורי המטבעות ואנשי החומרה והתוכנה לא יחויבו בדיווחים הקבועים בחוק עבור מתווכי הקריפטו. לבסוף התיקון לא התקבל.

זאת ועוד, התצהיר שהגישה לומיס בעקבות הרכישה באוגוסט, הגיע באיחור של 45 ימים מהדד-ליין שנועד למנוע מסחר לפי מידע פנימי אצל חברי הקונגרס. העיכוב בהגשת התצהיר נגרם מ"טעות ברישום", כך לפי דובר של לומיס ששוחח עם CNBC, והדגיש כי "מדובר בטעות ולא במעשה מכוון, והנושא טופל ללא ענישה".

תגיות