אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זו לא רק המלחמה: מה עוד יטריד מחר את המשקיעים בבורסה יו”ר הפד ג’רום פאוול כוחות של הצבא הרוסי מפגינים נוכחות ליד גבול אוקראינה | צילום: AP

זו לא רק המלחמה: מה עוד יטריד מחר את המשקיעים בבורסה

הבורסה בתל אביב תיפתח מחר על רקע הירידות בבורסות האמריקאיות. ככל שגובר החשש מהסלמה בין אוקראינה לרוסיה – הבורסות מאבדות גובה. אבל זו לא רק המלחמה. גם התפרצות האינפלציה בארה”ב והחשש מעליית ריבית מהירה תורמת למתח בשווקים

19.02.2022, 20:18 | חזי שטרנליכט

העצבנות הרבה בבורסות האמריקניות, בדגש על מניות הטכנולוגיה, עלולה להשפיע לשלילה מחר בבוקר גם על הבורסה של תל אביב. נראה שככל שגובר החשש מהסלמה בין אוקראינה לרוסיה, זירה שעלולה להמשיך להתדרדר בשבוע הקרוב – כשמהצד השני ההתפרצות האינפלציונית בארה"ב ובמדינות נוספות בעולם  צפויה להשליך בקרוב ולהוביל לגל של העלאות ריבית בארה"ב – הבורסות מגיבות בהתאם ומאבדות גובה.

קראו עוד בכלכליסט:

ביום שישי חתמו שלושת המדדים המובילים בוול סטריט בירידות שערים כשהם משלימים שני ימים של ירידות רצופות שהגיעו לאחר נעילת הבורסה המקומית שלנו ביום חמישי. מדד נאסד"ק ירד ביום שישי ב־1.2% והשלים ירידה דו־יומית של 2.9%. מדד ה־S&P 500 השלים בימים חמישי ושישי ירידה דו יומית של 2.1%, ואילו מדד הדאו ג'ונס ירד ב־1.8% בשני ימי המסחר האחרונים של השבוע בניו יורק.

העצבנות נובעת מהחדשות השליליות שמגיעות מאוקראינה, שמלמדות על התלקחות צבאית הולכת וגדלה במדינה. עם זאת, מי שחוטפות במיוחד הן מניות הטכנולוגיה, שבהן גם כאלה שהן דואליות, כלומר נסחרות בוול סטריט וגם בתל אביב במקביל, ולכן מביאות עימן פערים שליליים שינסו לגרור את הבורסה המקומית למטה מחר בבוקר. כך למשל מניית חברת התוכנה נייס ירדה ביום שישי ב־4% והיא מגיעה מחר עם פער שלילי של 9.4% ביחס למחירה בתל אביב. נייס, החברה הגדולה במונחי שווי שוק בבורסת תל אביב, ננעלה ביום חמישי בשווי של 51.2 מיליארד שקל.

כלכלני ענק הבנקאות ג'יי.פי מורגן פרסמו ביום שישי הערכה שהבנק הפדראלי בארה"ב צפוי לבצע לא פחות מתשע העלאות ריבית רצופות. להערכתם, הריבית בארה"ב תטפס בתשע הפגישות הבאות של הבנק ברבע אחוז בכל פעם. הצעדים מגיעים במטרה לטפל בזינוק המחירים שנרשם בארה"ב בשנה החולפת, ושהגיע לפי מדד המחירים האחרון לחודש ינואר לקצב שנתי של 7.5%. היה זה הזינוק החדש ביותר בחודש ינואר שנרשם במדד המחירים לצרכן מאז 1982. נראה כי ג'יי.פי מורגן צופה תרחיש שלילי יותר של העלאות ריבית מגולדמן סאקס, שפרסם בשבוע שעבר הערכה כי הנגיד פאוול יוביל 7 העלאות ריבית רצופות. וגם זו החמרה מתחזית קודמת של גולדמן סאקס לחמש העלאות ריבית רצופות.

תל אביב עדיין חיובית לעומת וול סטריט

נשיא הבנק הפדראלי של ניו יורק ג'ון וויליאמס אמר ביום שישי כי על הבנק המרכזי להתחיל להעלות ריבית בכדי להתמודד עם האינפלציה אך הוסיף שעל העלאות הריבית לא להיות חדות. "הביקוש לסחורות גובר על ההיצע, כששוק העבודה כבר חזק, חשוב לשקם את האיזון בין היצע לביקוש", אמר.

בבורסה של תל אביב המדדים המובילים עדיין בטריטוריה חיובית מתחילת 2022, בניגוד לעמיתיהם בוול סטריט. מדד ת"א 35 שומר את הראש מעל המים ועלה ב־0.09% מתחילת השנה, ת"א 125 עלה ב־1.02% ומדד הבנקים עלה ב־3.4%. המדדים שספגו אש וירדו מתחילת השנה הם בעיקר בתחומי הביומד המניות. מדד ת"א ביומד ירד מתחילת השנה ב־11.5%, מדד ת"א טק־עילית איבד 10.4% מערכו.

מחיר הנפט ירד ביום שישי בשיעור קל של 0.1% למחיר של 91.66 דולרים לחבית. בתוך שנה עלה מחירה של חבית נפט ב־54.7%. ונראה שמחיר הנפט לא משנה כיוון בקרוב. בין הנהנים ממנו בבורסה התל אביבית הוא שיאן המדדים המקומיים,מתחילת השנה, מדד ת"א נפט וגז שעלה ב־17.8%.

“כשיש מלחמה ברקע, מדד נאסד”ק יורד חזק מאוד, ומדדים אמריקאים יורדים יותר ממדדי בורסות אחרות בעולם”, אומר הכלכלן הראשי של מיטב דש אלכס זבז’ינסקי

"אי אפשר לדעת אם מה שקורה באוקראינה יתפתח למשהו יותר רחב", אמר ל”כלכליסט” הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש, אלכס זבז'ינסקי. "ברור שמה שקורה באוקראינה משפיע על השווקים, אבל קשה להתנבא לגבי זה. מה שכן שרואים בבורסות הוא שאותם מדדי מניות יורדים, מסיבות אחרות".

תרגיל של צבא אוקראינה, צילום: רויטרס תרגיל של צבא אוקראינה | צילום: רויטרס תרגיל של צבא אוקראינה, צילום: רויטרס

לדבריו, "מדד נאסד"ק יורד יותר מכל שאר המדדים, כשלכאורה זה קשור לעליית התשואות והעלאת הריבית המסתמנת. אבל כשיש מלחמה ברקע, מדד נאסד”ק יורד חזק מאוד, ומדדים אמריקאים יורדים יותר ממדדי בורסות אחרות בעולם. ככה שזה לא רק המלחמה. אפילו כשתשואות האג"ח ירדו, הנאסד”ק עשה פחות ממדדים אחרים. יש רקע כלכלי שנוגע לחשש מפני עליית ריבית יותר מהירה. וגם מאינפלציה יותר גבוהה".

גם בישראל צפויה העלאת ריבית

זבז'ינסקי סבור שיש לאינפלציה פקטור חשוב בהשפעתה על השווקים. "החשש הוא שהבנק המרכזי בארה"ב יעלה את הריבית בקצב מהיר. לכן יש תשומת לב מיוחדת לכל התבטאות של חברים בוועדה המוניטרית של הבנק הפדראלי”, אמר. “כולם מסכימים שצריך לעלות ריבית ושהיא לא יכולה להיות כל כך נמוכה בסביבת אינפלציה כה גבוהה. השאלה אם יעלו את הריבית בחצי אחוז במרס הקרוב, או ברבע אחוז, ואז בעוד רבע אחר כך. נראה שהרוב בוועדה המוניטרית תומך בהעלאה של רבע אחוז".

מה משקיעים אמורים לעשות בתיק ההשקעות כרגע? 

"על סמך החדשות מהמלחמה לא כדי לבצע צעדים בתיק. אם יוצאים מהבורסה מהמרים שיהיה יותר גרוע. אבל יכול להיות יותר טוב. אבל להחליט מסיבות כלכליות זו שאלה אחרת. אני לא חושב שצריך לצאת מהשוק, אבל אולי לקחת יותר הגנות מפני אינפלציה. למשל על ידי הקטנת משקל המניות בתיק, ולשקול לקחת פוזיציה במניות של חברות סחורות ואנרגיה או להשקיע בסחורות עצמן. כאלה שמתאימות לתקופות של אינפלציה".

מצבנו בארץ שונה? 

"המצב שלנו בישראל שונה בשני דברים. ראשית, האינפלציה אצלנו עדיין יותר נמוכה אבל עולה. שנית, מסתבר שהמשק יותר חזק ממה שחשבנו, אחרי נתוני הצמיחה ברבעון הרביעי של 2021. אני חושב שזה יזרז את בנק ישראל להתחיל להעלות ריבית באופק. מבחינת בנק ישראל, הכוכבים מסתדרים להתחיל להעלות ריבית במחצית הראשונה של 2022”.

תגיות