אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיאנית התשואות של 2020 היא הנופלת הגדולה מתחילת 2022 מתחם אנרגיה סולארית של אוגווינד בערבה | צילום: עמית שעל

שיאנית התשואות של 2020 היא הנופלת הגדולה מתחילת 2022

מנכ"ל אוגווינד אלון רווה נכנס לתפקידו רק לפני חודשיים, אבל המשקיעים לא נותנים לו תקופת חסד והפילו את חברת האנרגיה ב־56% מתחילת השנה. צניחת המניה מרחיקה את רווה ממימוש האופציות שקיבל, שהוערכו ב־11 מיליון שקל

22.02.2022, 07:00 | חזי שטרנליכט

בחודשים האחרונים לקחו המשקיעים במניות הטכנולוגיה צעד אחורה, וחלק מהחלומות הגדולים שתודלקו בשנתיים האחרונות איבדו גובה. אחת המניות שאיבדו מההייפ היא חברת האנרגיה אוגווינד .


קראו עוד בכלכליסט:


המשקיעים לא נותנים לאלון רווה, המנכ"ל הטרי שנכנס לתפקיד לפני פחות מחודשיים, ימי חסד. מניית אוגווינד נחתכה בשיעור הכי חד בבורסת תל אביב השנה, 55.9%. בכך היא ממשיכה מגמה שלילית, לאחר שבשנה שעברה ירדה בשיעור דומה של 54%.

לפני כניסתו לתפקיד מנכ"ל אוגווינד כיהן רווה כמנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה כמה חודשים, וקודם לכן שימש במשך ארבע שנים כמנכ"ל שיכון ובינוי זכיינות. רווה זכה לחבילת תגמול מפנקת במיוחד לרגל מינויו למנכ"ל אוגווינד, אולם קריסת המניה פוגעת בצורה משמעותית ברכיבי האופציה שהוקצו לו. לרווה אושרה חבילת תגמול בעלות שנתית מוערכת של 6.27 מיליון שקל, שמתוכה עלות שכרו עומדת על 1.79 מיליון שקל. הוא זכאי למענק בעלות מוערכת של 1.77 מיליון שקל ולתשלום מבוסס מניות בעלות של 2.73 מיליון שקל. 

מייסד אוגווינד אור יוגב והמנכ"ל אלון רווה, צילום: יובל חן מייסד אוגווינד אור יוגב והמנכ"ל אלון רווה | צילום: יובל חן מייסד אוגווינד אור יוגב והמנכ"ל אלון רווה, צילום: יובל חן

סך השווי של האופציות שהוקצו לו הוערך ב־11 מיליון שקל. אולם מחיר המניה בסמוך לאישור האופציות עמד על 59.37 שקל, וזהו מחיר המימוש של המנה העיקרית של החבילה שהוענקה לרווה. אולם, אתמול עמד מחיר המניה על 21.4 שקל. כך שהערך הכלכלי של האופציות כרגע רחוק מלהיות בתוך הכסף. עם זאת, האופציות יהיו בתוקף למשך 5 שנים, כך שלא מדובר בסוף פסוק.

המגמה השלילית שהכתה באוגווינד ניכרת בקרב מניות הטכנולוגיה וכן בקרב חלק ממניות האנרגיה המתחדשת. כך, למשל, גם אקוואריוס מנועים אקוואריוס מנועים, שמפתחת מנוע ליניארי שניתן להפעילו בכמה סוגי דלקים, צנחה ב־40% השנה, ומניית ג'נסל , שמפתחת פתרונות אגירת אנרגיה מבוססי מימן, ירדה ב־27.3%.

חלק נכבד מהסנטימנט השלילי מלובה בנעשה במדד נאסד"ק, שאיבד 15.3% בתוך שלושה חודשים. בסיוע החברות הדואליות הוא הפיל את מדד ת"א טק־עילית ב־12.4% מתחילת השנה, שני מהסוף אחרי מדד ת"א־ביומד. מנגד מחירי הנפט המאמירים מובילים את המשקיעים להעדיף לפי שעה חברות אנרגיה מסורתיות, ומניית קבוצת דלק יוצרת תמונת ראי למניות האנרגיה המתחדשת. מניית דלק זינקה מתחילת השנה ב־43%, ומשלימה עלייה של 141% ב־12 חודשים.

סיבה נוספת לירידות במניית אוגווינד נובעת משחרור מניות חסומות בהיקפים נרחבים בדצמבר האחרון. באותו חודש מלאו שנתיים למיזוג פעילות החברה לתוך השלד, והחברה הודיעה כי משקיעים פרטיים מכרו בו מניות ב־60 מיליון שקל. עם שחרור החסימה משקיעים רבים, שנכנסו להשקעה בחברה כשהיתה שווה עשרות בודדות של מיליוני שקלים, היו יכולים לממש במחירים גבוהים בהרבה, שכן את דצמבר עוד סיכמה החברה בשווי של כמיליארד שקל.

הכנסות לא משמעותיות והפסד מעמיק

אוגווינד הלהיבה את המשקיעים בשנת 2020 שבה פרצה המגפה, והיתה שיאנית התשואות עם זינוק פנטסטי של 1,047%. נראה היה שהמשקיעים פנו לכל השקעה טכנולוגית, לא כל שכן של אנרגיה מתחדשת - ואוגווינד משלבת את שניהם. בשנת 2019 מוזגה פעילות החברה לשלד בורסאי ושמו שונה לשמה הנוכחי. אחרי אוגווינד, המזנקות של 2020 היו אפולו פאוור וברנמילר, שלושתן עוסקות באנרגיה מתחדשת: אפולו פאוור מייצרת פאנלים סולאריים בצורה של יריעות וברנמילר מפתחת מערכות להתייעלות אנרגטית.


מתחם אנרגיה סולארית של אוגווינד בערבה, צילום: עמית שעל מתחם אנרגיה סולארית של אוגווינד בערבה | צילום: עמית שעל מתחם אנרגיה סולארית של אוגווינד בערבה, צילום: עמית שעל


אוגווינד מפתחת מוצרים בשני תחומים עיקריים העושים שימוש באוויר דחוס. בגזרת ההתייעלות האנרגטית מוכרת החברה מערכת אגירת אנרגיה בשם איירסמארט. בתחום השני היא מפתחת מוצר בשם איירבאטרי, שנועד להשתלב במתקני ייצור אנרגיה תוך הפחתת צריכת החשמל.

הדו"חות הכספיים העדכניים שפרסמה החברה נכונים למחצית הראשונה של 2021. הם מלמדים על העמקת ההפסדים שלה, לאור הכנסות שאינן משמעותיות עדיין. אלה עמדו על הכנסות של 1.43 מיליון שקל, ירידה של 15.2% ביחס למחצית הראשונה של 2020. ההפסד העמיק ל־17.9 מיליון שקל ביחס להפסד של 7 מיליון שקל במחצית המקבילה.

נראה שההתפתחות העסקית המשמעותית האחרונה בחברה לא הצליחה לאושש את המניה. בדצמבר האחרון דיווחה אוגווינד כי חתמה על הסכם עקרונות עם חברת החשמל להקמת מערכת אגירה של 40 מגה־ואט לשעה. המניה לא הגיבה בזינוק, לאור הסנטימנט המשקיעים לתחומי הטכנולוגיה והאנרגיה המתחדשת בפרט, שנראה שהופך לשלילי יותר ויותר.

רווה החליף בתפקיד את ד"ר אור יוגב, מייסד החברה ובעל המניות השני בגודלו בה (12.75%) אחרי חברת הון הטבע (13.2%). 

תגיות