אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מגן מבצר הדמוקרטיה לא קרס היועמ"ש היוצא אביחי מנדלבליט עם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו | צילום: אוהד צויגנברג

משפט שדה

מגן מבצר הדמוקרטיה לא קרס

אביחי מנדלבליט היה היועמ"ש ששירת בתקופת האיומים האפלה ביותר כלפי מערכת המשפט. בטקס הפרידה הנרגש ממנו הגן על הסדר הטיעון שהתגבש עם נתניהו ועל החלטתו לשתף את הפרקליטות בכך רק בשלב מאוחר יותר והתריע מפני הסכנה שעוד נשקפת לשלטון החוק

23.02.2022, 06:30 | משה גורלי

1. האיש שעמד בפרץ

רגע אחד בלי מחלוקות שבו כולם מודים לשומר על הדמוקרטיה

"נתניהו לא זכאי ליחס שונה רק בגלל שהוא ראש ממשלה, או שעשה מהלכים מסוימים של דה־לגיטימציה למערכות אכיפת החוק. האם בגלל זה אעניש אותו ולא אסכים לדבר עם הסנגור שלו על הסדר טיעון?". כך אמר היועץ המשפטי לממשלה היוצא אביחי מנדלבליט בריאיון לתמר אלמוג בטקס הפרישה המרשים שערכה לו שלשום לשכת עורכי הדין בבית ציוני אמריקה בתל אביב.


קראו עוד בכלכליסט:


היועמ"ש היוצא אביחי מנדלבליט עם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. משרת האמון נהפכה לחוסר אמון מוחלט, צילום: אוהד צויגנברג היועמ"ש היוצא אביחי מנדלבליט עם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. משרת האמון נהפכה לחוסר אמון מוחלט | צילום: אוהד צויגנברג היועמ"ש היוצא אביחי מנדלבליט עם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. משרת האמון נהפכה לחוסר אמון מוחלט, צילום: אוהד צויגנברג

אל מול הפגנה דלה, אך רועשת, של כ־20 ביביסטים, התכנסה צמרת המדינה לאירוע פרידה מהיועץ: נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש הממשלה נפתלי בנט, שר המשפטים גדעון סער, נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות וראש לשכת עורכי הדין עו"ד אבי חימי. כולם הודו ליועמ"ש שהשכיל לשמור על שלטון החוק בתקופת האיומים האפלה והאלימה ביותר כלפי מערכת המשפט. מחוץ לאולם, ליד המפגינים, נותרו המחלוקות הרבות סביב כהונת מנדלבליט. לרגע חם אחד הוא נעטף ורופד במחמאות לשומר הסף שהצליח להגן על המבצר. גם מנדלבליט התרפק על ההישג הזה.

במשך ארבע וחצי שנים היחסים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו היו תקינים ומשופרים. הרי נתניהו לקח אותו ממשרת האמון של מזכיר הממשלה למשרה שבה האמין שיימשך האמון עצמו. מנדלבליט תיאר עצמו כיועץ שמסייע לממשלה להגשים את יעדיה ולא כאחד שמחפש לתקוע מקלות בגלגלים. אבל, החקירה הפלילית ובוודאי הגשת כתב האישום שינו לגמרי את התמונה. הודלף לפני כמה שבועות שמנדלבליט דיבר על סכנה ממשית שנשקפה לדמוקרטיה. שלשום הוא נדרש לפרט.

2. רק נגד ונגד

מול היועמ"ש הפגינו כולם, הכל בגלל תיקי נתניהו

"אני מזהה מהלכים שנועדו לקעקע את מוסד היועץ המשפטי לממשלה. זה מטריד ומדאיג ולזה התייחסתי", אמר, "והיו גם הצעות חוק ממשלתיות וגם הדיון המפורסם שבו ניסו למנות שר משפטים (אופיר אקוניס — מ”ג) בצורה לא חוקית ואני אמרתי שהיא לא חוקית וההצבעה היא לא חוקית. והיה גם סיפור החיסונים (לאסירים — מ”ג). כשיועץ משפטי אומר שיש בעיה משפטית, מחפשים דרך לפתור את הבעיה והפעם זה לא קרה. היה צריך לעמוד על המשמר באותה תקופה, וזאת עשינו".

אין ספק שתקופת מנדלבליט היתה הקשה ביותר שעבר יועמ"ש, מי שממילא אוחז בכהונה שאין שום סיכוי להעביר אותה בנחת — גם כשאין ראש ממשלה על הגריל הפלילי. אלא שמול מנדלבליט הפגינו כולם. לא היו בעד ונגד. היו רק נגד ונגד. והכל סביב תיקי נתניהו. תומכי ראש הממשלה ניאצו את היועץ על הגשת כתב האישום ומתנגדיו על ההנחות המופלגות שקיבלה המשפחה. "לא עניין אותי ימין או שמאל", אמר שלשום מנדלבליט, "כל ההחלטות התקבלו על בסיס קדושת התהליך, תוך שיתוף פעולה עם משטרת ישראל וכל דרגי הפרקליטות והייעוץ המשפטי. כשקבוצה גדולה מקבלת את ההחלטות יש בתהליך ערובה שמקטינה את הסיכוי לטעות, אבל בכל מקרה האחריות כולה שלי".

בנוגע להפגנות נגדו אמר: "היכולת של ההפגנות לשנות משהו בתהליך — אין לה שום סיכוי. יש הפגנות לגיטימיות, אבל מה שלא לגיטימי זה ללוות אותי בדרך לבית כנסת, בקניות בסופר, או לחלל את הקבר של אבא שלי. זו חציית כל הקווים האדומים. בית אבא ובית הגידול השני שלי, צה"ל, לימדו אותי לעמוד בלחצים. לקבל החלטות על בסיס מקצועי מסודר של ראיות ותהליך. ללא שום קשר פוליטי. ואני יודע לזהות כשרותמים את המשפט לצרכים פוליטיים".

3. הערכה לתובעים

היועץ התכוון לדווח לפרקליטות על הסדר הטיעון עם נתניהו

בחזרה להסדר הטיעון. למנדלבליט היה חשוב להדגיש שלא פעל מאחורי גבם של הפרקליטים שנלחמים על התיק בבית המשפט. "יש לי הערכה ואמון עצומים לתובעים בשטח ואני לגמרי משוכנע שזה הדדי. כשהתחילו הדיבורים עדיין לא היה משא ומתן וסוכם שברגע שאגיע למשא ומתן, אשתף את הפרקליטות ואשמע את אחרון התובעים בתיק. עובדה שהגעתי למצב שעוד לא דיברתי איתם — ואז שכל אחד יסיק את המסקנה. זה יצא לפני שדיברתי איתם".

והנה הפרשנות לדברים: כשהחלו המגעים שטרם הבשילו למשא ומתן מישהו דאג להדליף את הדברים, כשהמניע היה לטרפד את המשך התהליך. הדלפה שבהחלט השיגה את מטרתה. אלמוג שאלה את מנדלבליט אם תיקי נתניהו הם לא חריג למדיניות הדלת הפתוחה בהסדרי הטיעון, תיקים שראוי לבררם עד תום בבית המשפט. מנדלבליט שלל בתוקף עמדה זו: "כמו בכל המקרים האחרים הדלת תמיד פתוחה.

"החלטות צריכות להתקבל על בסיס מה נכון מבחינת האינטרס הציבורי. לא מכיר חריג לכלל הזה וחריג כזה עלול להיתפס כלא מקצועי ואפילו פוליטי. נתניהו לא זכאי ליחס שונה רק בגלל שהוא בתפקיד כזה או אחר או שעשה מהלכים מסוימים של דה־לגיטימציה למערכות אכיפת החוק. האם בגלל זה אעניש אותו ולא אסכים לדבר עם הסנגור שלו על הסדר טיעון?

"'איטס נוט דאן'. אסור לי. צריך לשמור על פאסון, על דרך מקצועית ראויה. לא מגיע יחס שונה לראש הממשלה". אלמוג הקשתה: "מגעים להסדר לא מסמנים חולשה של התיק, במיוחד כשיש סיכוי סביר להרשעה שזה התנאי להגשת כתב האישום?".

"לא מקבל", השיב היועמ"ש אביחי מנדלבליט, "סיכוי סביר זה עדיין לא הרשעה אוטומטית".

4. תחת אש הפייקים

היועץ שהתחיל את דרכו עם גיבנת כפולה מסיים כמנצח

את האירוע שלשום אפשר לפרש לא רק כאקט נימוסים רשמי, אלא גם כהפגנת כוח ואחדות של הממסד המשפטי שמצופף שורות גם עם מנדלבליט — היועץ שנקלע לאינספור מחלוקות ציבוריות ומקצועיות.

שלשום הוא נעטף בחום ואהבה מצדה של הצמרת המשפטית שבאה להביע בו אמון, אבל גם בעצמה בחסות ממשלת השינוי.

מנדלבליט נכנס לתפקידו עם גיבנת כפולה: גם כאיש אמון של נתניהו וגם כנחקר באזהרה בפרשת גלנט־הרפז. בהחלט לא כמי ששייך למילייה הצח המסורתי.

והנה בסוף דרכו הוא מאומץ לחיקו של המילייה הזה. כנראה בגלל שעמד במבחן הגדול ולא קרס ברגע האמת.

כפי שאמר בצדק בדברי הברכה שלו שר המשפטים גדעון סער: ״עמדת בפרץ תחת אש של שקרים ופייקים על החלטה שקיבלת במסגרת סמכותך. ואלמלא עמדת בפרץ... אני לא רוצה להשלים את המשפט. הסכנה לא חלפה, התרחקנו קצת מהתהום אבל הסכנה עדיין לא חלפה״.


תגיות