אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המערב מכוון לעבר האוליגרכים של פוטין טילי שיוט כלכליים  גנאדי טימצ'נקו | צילום: בלומברג

המערב מכוון לעבר האוליגרכים של פוטין טילי שיוט כלכליים

בעוד הגבול הרוסי־אוקראיני מתלהט והפלישה הרוסית כבר החלה, מטר של סנקציות יורד על מוסקבה בניסיון לפגוע בבטן הרכה: מעגל האוליגרכים המקיף את הנשיא הרוסי ומחזיק בנכסים ברחבי אירופה. אנליסט: "ביטול תושבות לאנשים האלה, זה מה שיכאב באמת"

24.02.2022, 07:44 | תמר טוניק

הפלישה הרוסית לאוקראינה החלה. אמש המשיכו להגיע תצלומי לוויין שהצביעו על התעצמות של הכוחות הרוסיים סמוך לגבול, שבעקבותיו הודיעה קייב על מצב חירום ל־30 יום שיאפשר הטלת עוצר ומניעת התקהלויות מסוכנות.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הכריז לפנות בוקר (חמישי) על "מבצע צבאי מיוחד" בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, ודקות לאחר מכן פתח הצבא הרוסי בהפצצות על שורה של יעדים ברחבי אוקראינה. בכך התאמתו החששות שהתעצמו במשך שבועות מפני פלישה רוסית למדינה. המרחב האווירי באוקראינה נסגר כולו. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודיע לאחר תחילת הפלישה על משטר צבאי בארצו.


קראו עוד בכלכליסט:

ברקע המתיחות הגוברת, המשיכו מדינות המערב להמטיר על רוסיה סנקציות כלכליות. שלשום אישר האיחוד האירופי כי יקפיא את נכסיהם של גופים וגורמים המקורבים לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. מוקדם יותר הבית הלבן מנע משני בנקים רוסיים החיוניים למגזר הביטחון גישה למערכת הפיננסית האמריקאית, כדי לפגוע ביכולתה של רוסיה לממן את פעילותה הצבאית.


האוליגרך גנאדי טימצ האוליגרך גנאדי טימצ'נקו. נחשפו הלוואות הקשורות לחברות קש בקפריסין | צילום: בלומברג האוליגרך גנאדי טימצ


סנקציות הושתו גם נגד חמישה גורמים שתוארו כחלק מהמעגל המקורב לפוטין. בנוסף, ארה"ב מגבילה עסקאות המערבות אג"ח רוסיות, כפי שהודיעה גם יפן. גרמניה דחתה את אישור צינור הגז נורד סטרים 2, האמור להזרים גז מרוסיה לאירופה דרך גרמניה, ואילו אוסטרליה הודיעה על הטלת סנקציות פיננסיות ממוקדות ואיסורי נסיעה נגד פרטים רוסים האחראים, לדבריה, לפעולות נגד אוקראינה.

בריטניה, אחד המעוזים הבולטים במערב של אוליגרכים רוסים, כיוונה נגד שלושה מעשירי רוסיה הנחשבים מקורבים באופן מיוחד לנשיא ולדימיר פוטין — גנאדי טימצ'נקו והאחים איגור ובוריס רוטנברג. המהלכים הללו מטרתם להחליש את האחיזה הרוסית במקורות מימון מערביים, ובכך לרפות את ידי פוטין עצמו. להנחת העבודה הזו אחיזה איתנה במציאות, בהתחשב בכך כי ההון המוחזק בידי עשירי רוסיה הוא הגדול ביותר בעולם במונחים של שיעורו מהתמ"ג.

בה בעת אנליסטים סבורים כי כדי שהסנקציות המערביות ישפיעו, עליהן לחלחל מטה ולהכאיב גם לעם הרוסי הפשוט. "אם דעת הציבור נגד פוטין תקבל תפנית לרעה, או אם הרוסי הממוצע לא ירצה להמשיך לשמור לו אמונים, רק אז נראה שינוי", כך לפי אמילי שאנל־ג'סטיס, מנהלת התוכנית ללימודי אוקראינה באוניברסיטת הרווארד, שאמרה את הדברים השבוע למגזין "פורבס". "הבנקים הגדולים של רוסיה, המוסדות הפיננסיים שאוליגרכים או כל אחד עם כוח כלכלי משתמשים בו, הם אלה שצריכים להיפגע", הוסיפה.

הענישה תעבוד באופן מרבי אם תופנה גם נגד בני המשפחות

אך ישנם מי שסבורים שהזליגה של הסנקציות לא צריכה להיות בהכרח לשאר שכבות האוכלוסייה, כי אם למשפחות של האוליגרכים עצמם, אלה המדלגות בין בירה מערבית אחת לשנייה ונהנות מכל הטוב שיש לכלכלות החזקות בעולם להציע.

לפי ניקיטה קולאצ'נקוב, לשעבר חוקר פרטי בקרן נגד שחיתות שהקים האופוזיציונר הרוסי אלכסי נבלני, הסנקציות צריכות להתמקד "בשורה התחתונה של האוליגרכים". לדבריו, מרבית הסנקציות שהושתו מאז הפלישה הרוסית לחצי האי קרים ב־2014 היו סנקציות רכות שלא הופנו נגד הכלכלה. הענישה המערבית תעבוד באופן המרבי, הוא אומר, אם תופנה לא רק נגד עשירי רוסיה וגורמים רשמיים בממשלה, אלא גם נגד בני משפחותיהם. הסיבה: רבים מבני המשפחה הללו הם אלה החיים בפאר ומבזבזים את הכסף "המושחת" במדינות המערב. "מדינות צריכות לבטל אישורי תושבות לבני המשפחה של האנשים הללו, הוא אומר. "זה מה שיכאב באמת".


כוחם של עשירי רוסיה הוא הגדול בעולם,  כוחם של עשירי רוסיה הוא הגדול בעולם כוחם של עשירי רוסיה הוא הגדול בעולם,


בריטניה, בינתיים, נקטה מהלכים נגד האוליגרכים, זאת ימים ספורים אחרי שהודיעה על ביטול ויזת הזהב למשקיעים, שממנה הרוויחו בעיקר בעלי הון רוסים מאז נכנסה לתוקף ב־2008.

חיבתם של אוליגרכים לנדל"ן בריטי יוקרתי ידועה היטב. לפי פרסומים בממלכה, מיליארדרים רוסים רכשו נתחים כה גדולים משכונות יוקרה לונדוניות, ובהן בלגרביה, עד כי אלה זכו לכינויים שמקורם בעולם המונחים הסובייטי, כמו "לונדונגראד" או "הכיכר האדומה". לפי דיווח ב"וושינגטון פוסט", פעילים חברתיים המבקשים להביע מחאה נגד הכסף המושחת הזורם לממלכה אף מקיימים לעתים סיורים באחוזות ריקות החשודות כיעד להלבנת כספים בלונדון.

לדברי אוליבר בולו, עיתונאי בריטי שעבד בעבר ברוסיה, קרובי משפחה של "חברים טובים מאוד" של פוטין מחזיקים בנכסים בלונדון. האחזקות הרוסיות, טוענים משקיפים, אינן בהכרח ידועות לציבור, זאת משום שלא רק אוליגרכים מפורסמים כמו רומן אברמוביץ' מושקעים בלונדון. כך למשל "הוושינגטון פוסט" דיווח כי ולדימיר יאקונין, מי שמקורב לנשיא הרוסי, היה בעבר שכנו וכיהן במשרה בכירה בחברת הרכבות הרוסית הממשלתית, מחזיק באחוזה לונדונית בשווי 47 מיליון דולר. "יש עוד הרבה אחרים, הדברים הללו מוסתרים היטב", ציין בולו.

יעדים נוספים לכספי אוליגרכים, מלבד לונדון, הם האיים הבריטיים המשמשים כמקלטי מס וקפריסין. אלה נקשרו לדמויות מפתח מחוג מכריו של הנשיא הרוסי. כך למשל דיווחים של איגוד העיתונאים החוקרים הבינלאומי (ICIJ) חשפו אחזקות אופשור של גורמים רבי עוצמה המקורבים לפוטין, ובהם טימצ'נקו והאחים רוטנברג.

מסורתית, קפריסין ולטביה שימשו מקלט לכסף רוסי

מסמכי פנדורה של ICIJ הצביעו על הלוואות רחבות היקף המערבות חברות קש שבסיסן בקפריסין, הקשורות לטימצ'נקו. הסנקציות שהושתו כעת בבריטניה מאשימות אותו בקשרים מסועפים לכוחות "המערערים את היציבות באוקראינה". בהקשרם של האחים רוטנברג, אשר נגדם השיתה ארה"ב סנקציות עוד ב־2014, נטען במסמכי ה־ICIJ כי הם העבירו נכסים משמעותיים לבניהם, שגם נגדם הופעלו בהמשך סנקציות. בעבר דיווח ה־ICIJ כי בבעלות האחים רוטנברג שבע חברות לפחות הרשומות באיי הבתולה הבריטיים. "החברות הללו היו קשורות בכל דבר, מהשקעות בחברה מובילה להקמת צינורות ועד לרכישת ציוד לבניית וילה בטוסקנה עבור בנו של ארקאדי איגור רוטנברג", דווח ב־2016 במסמכי פנמה.

ואכן, סקר שערכו ב־2019 ענקית הייעוץ ארנסט אנד יאנג וחברת הנדל"ן Tranio חשף כיצד בדיוק אוהבים האוליגרכים הרוסים להשקיע את כספם מחוץ למדינתם. מסורתית, קפריסין ולטביה שימשו כמקלט לכסף רוסי, אך ייתכן ומציאות זו תשתנה בעתיד. כמעט 40% מהמשיבים ציינו כי הם מחפשים להוציא את כספם מקפריסין, בעוד 30% אמרו כך על המדינות הבלטיות. השינוי בהלך הרוח נובע מכך שבשנים האחרונות הציגה קפריסין מספר חוקי חשבונאות נוקשים, בעוד לטביה הידקה את הרגולציה בעקבות שערוריות הלבנת כספים. ועדיין, מדובר בדיון תאורטי. בפועל, קפריסין נותרה היעד המועדף להשקעות ולתושבות, כאשר הנכסים הפופולריים ביותר להשקעה עבור הרוסים מחוץ למדינתם הם אג"ח, עם 79%, ולאחריהם נדל"ן, עסקים ומוצרי יוקרה כמו יאכטות ועתיקות.


מרינת יאכטות במונטה קרלו, מונקו. העשירים קונים בעיקר אותן במדינות זרות, צילום: רויטרס מרינת יאכטות במונטה קרלו, מונקו. העשירים קונים בעיקר אותן במדינות זרות | צילום: רויטרס מרינת יאכטות במונטה קרלו, מונקו. העשירים קונים בעיקר אותן במדינות זרות, צילום: רויטרס


טרנדים אחרים שגילה הסקר הם העלייה במספר הרוסים שמדווחים לרשויות המס על חשבונות שהם מחזיקים מחוץ למדינה — מ־42% ב־2017 ל־70% ב־2019. בה בעת נרשמה עלייה בפופולריות של אמצעי אחר להסתר מידע — אימוץ אזרחות זרה. בשורה התחתונה, מציינים מבצעי הסקר, בעוד מדינות מערביות השיתו רגולציה נוקשה יותר בשנים האחרונות כדי לצמצם את ממדי הלבנת הכספים, לא נרשמו שינויים דרמטיים בהיקף ההתנהלויות הבעייתיות של משקיעים רוסים.

ביל בראודר, מנכ"ל הרמיטג' קפיטל, סבור כי הדרך לניצחון המערב עוברת דרך כמה עשרות אוליגרכים הפועלים, בין השאר, למען ריפוד כיסיו של פוטין. "אם ארה"ב, בריטניה, האיחוד האירופי וקנדה ירכיבו רשימה של 50 האוליגרכים שמחזיקים בכספו של פוטין ויקפיאו את הכסף הזה, פוטין לא ימשיך בפלישה לאוקראינה", אמר לפורבס. "אם המדינות המובילות ימשיכו להתהלך על ביצים וישיתו סנקציות אפויות חלקית, זה לא יועיל".

תגיות