אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"ההיסטוריה מראה שהשיקום מהיר, וביצועי שוק ההון בשנות מלחמה - מרשימים"

המתקפה הרוסית על אוקראינה מפילה את הבורסות ומזניקה את הדולר, הזהב והנפט; אילו גורמים ישפיעו על השווקים בטווח הקצר, ולמה ייתכן שהמסכים האדומים של היום לא צריכים להפחיד אותנו כל כך? האנליסטים מסבירים

24.02.2022, 16:29 | שיר רייטר




המלחמה שהחלה בסערה עם הפלישה והמתקפה הרוסית על אוקראינה מערערת את שוקי ההון ברחבי העולם.

קראו עוד בכלכליסט:

הבורסות בארה"ב, אירופה וישראל רושמות ירידות חדות, לצד זינוק בשער הדולר ובמחירי הזהב - נכסים שנחשבים להשקעות בטוחות יחסית בזמן משבר עולמי. לעומת הקפיצה בשער הדולר, הרובל הרוסי נופל לשפל כל הזמנים. מחירי הנפט מזנקים ביותר מ-8%, כשהמשקיעים חוששים מפגיעה חמורה באספקת הנפט מרוסיה בשל המלחמה.

עשן מיתמר מבסיס צבאי ליד חרקוב אוקראינה בעקבות הפצצות של רוסיה, AFP עשן מיתמר מבסיס צבאי ליד חרקוב אוקראינה בעקבות הפצצות של רוסיה | AFP עשן מיתמר מבסיס צבאי ליד חרקוב אוקראינה בעקבות הפצצות של רוסיה, AFP

"התגובות של השווקים היו יכולות להיות חדות אף יותר", אמר היום רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות. "אלא שבימים האחרונים הייתה הכרה בינלאומית כי מתקפה רוסית היא רק שאלה של זמן ולכן אין כאן את גורם ההפתעה". המסחר בשוקי ההון התנהל בימים האחרונים בצל חוסר הוודאות וההמתנה לפלישה אפשרית של רוסיה לאוקראינה. הבורסות בארה"ב סיימו בצבע אדום את חמשת ימי המסחר האחרונים (לפני הירידות של היום).

לפי מנחם, המשך המגמה בשווקים "תלוי במשך המערכה – כמה מהר תושג הכרעה והיכן יעצרו הכוחות. פוטין אמר, בין הדברים, כי אין לו כוונת סיפוח של אוקראינה, אך הדינמיקה המלחמתית עשויה לשנות זאת". עוד הוסיף מנחם כי "ככל שיוטלו כעת עיצומים חריפים יותר על רוסיה – ייתכן כי הדבר ישכנע אותה להסתפק בהישגים מוגבלים".

הבוקר קרא נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי למערב שלא להסתפק בסנקציות חריפות על מקורבים לפוטין ועל מוסדות רוסיים – אלא להטיל סנקציות ישירות על פוטין עצמו.

היום צפוי לשאת דברים נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ולהודיע על הטלת סנקציות על רוסיה. גם שר החוץ של האיחוד האירופי, ז'וזפ בורל, אמר כי זוהי אחת השעות האפלות ביותר של אירופה מאז תום מלחמת העולם השנייה, והדגיש כי הסנקציות שיפעיל האיחוד יהיו הקשות ביותר שננקטו אי פעם.

"בד בבד, מתקיימים מגעים דיפלומטיים קדחתניים ומועצת הביטחון התכנסה לדיון חירום", אמר מנחם, והסביר כי בטווח הקצר יתנהלו השווקים לפי שלושת הגורמים הללו - משך המערכה, סנקציות והצעדים הדיפלומטיים.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי , רויטרס נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי | רויטרס נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי , רויטרס

מה ייגמר מוקדם יותר - המלחמה או השפעתה על השווקים

בהסתכלות ארוכת טווח, ההשפעה של המלחמה על שוקי המניות עשויה להיות פחותה מהחששות, כך מרגיע אלדד תמיר, מייסד ומנכ"ל תמיר פישמן השקעות.

תמיר מעריך כי למלחמה בין רוסיה, אוקראינה ונאט"ו עשויה להיות השפעה בעיקר על מחירי הסחורות. לפי תמיר, הוצאות לצורך ביטחון בזמן מלחמה עשויות להוות חלק משמעותי מהתמ"ג, אך למלחמות "יש לעתים קרובות השפעה מועטה על שווקי המניות או הצמיחה הכלכלית".

"מתחילת מלחמת העולם השנייה ב-1939 ועד לסיומה בסוף 1945, מדד דאו ג׳ונס עלה ב-50%, כלומר יותר מ-7% בשנה. במהלך שתי מלחמות העולם, שוק המניות האמריקאי עלה יחד ב-115%. בממוצע, ביצועי שוקי המניות בתקופות מלחמה הם מרשימים – כ- 11% בשנה".

לפי תמיר, החשש מעימות, טרם תחילת האירוע, הוא זה שגורם בזמן הקצר לירידות, ואילו האירוע עצמו מסיים את תקופת הירידות וההתאוששות מגיעה תוך מספר ימים קטן יחסית. "אם נתייחס למשבר הנוכחי, הרי את הירידה כבר עברנו, ולכן יש לנשום עמוק ולהמתין להתאוששות מהירה".

בבנק UBS השוויצרי הסבירו היום כי לרוסיה יש אינטרס כלכלי חזק להמשיך ולמכור את האנרגיה והסחורות שהיא רגילה לייצא לאירופה. "בשנת 2020, 36.5% מכלל היבוא הרוסי ו-37.9% מהיצוא של רוסיה היו מול האיחוד האירופי".

לפי הבנק, חשיבות יחסי הסחר עם אירופה עשויה להוות עבור רוסיה שיקול נגד מעורבות צבאית ארוכת טווח.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, AFP נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | AFP נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, AFP

ומה יעשה בנק ישראל?

במישור המקומי, אמר מנחם, "הירידות החדות בשוקי המניות בחו"ל מבשרות על המשך פיחות השקל כנגד הדולר", מנחם הוסיף כי להיחלשות השקל תגרום גם התחזקות הדולר בעולם, "על תקן מטבע חוף מבטחים בתקופות של החרפה חדה בשנאת הסיכון".

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות, אמר כי "החשש מהידרדרות נוספת שתביא למעורבות רחבה באוקראינה, משפיע על שוקי ההון ועשוי לגרור לדחיית מהלכים אשר תוכננו במטרה לבלום את הלחצים האינפלציוניים".

בהחלטת הריבית של בנק ישראל השבוע, כתבה הוועדה המוניטרית של הבנק כי "במשק הישראלי נרשמה צמיחה גבוהה לצד נגיף הקורונה. האינדיקטורים השונים מצביעים על המשך הגידול בפעילות בקצב נאה. לכן הוועדה מעריכה כי בחודשים הקרובים יבשילו התנאים להתחיל בתהליך הדרגתי של העלאת הריבית".

גם גיא בית אור, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות, סבור כי "בנק ישראל, בדומה לבנקים המרכזיים האחרים בעולם, מוצא את עצמו במלכוד. האם אפשר להעלות ריביות כאשר הסיכון הגיאו-פוליטי מכיוון רוסיה-אוקראינה מתממש? כרגע אין לנו תשובה ברורה. הבנקים המרכזיים יצטרכו לשקול את הפגיעה הצפויה לביקושים המצרפיים אל מול הזינוק הנוסף הצפוי באינפלציה העולמית. מלכוד 22 ב-2022".

תגיות