אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההסכם לאספקת גז למצרים דרך ירדן נכנס לתוקף; לווייתן תזרים 0.5 BCM עד סוף השנה אסדת לווייתן | צילום: אלבטרוס

ההסכם לאספקת גז למצרים דרך ירדן נכנס לתוקף; לווייתן תזרים 0.5 BCM עד סוף השנה

מצרים ביקשה להגדיל את כמויות הגז שהיא רוכשת מישראל, אך בשל מגבלת מערכת ההולכה הגז יועבר דרך ירדן. נתג"ז הממשלתית דיווחה כי תכניס מההולכה עד סוף 2022 כ-20 מיליון שקל

26.02.2022, 13:13 | ענת רואה

ימים אחדים לאחר שמשרד האנרגיה אישר את תחילת הזרמת הגז הטבעי למצרים דרך ממלכת ירדן, מעדכנות החברה הממשלתית נתג"ז וחברת שברון על חתימת ההסכם ביניהן לביצוע הולכת הגז, ועל כניסתו המיידית לתוקף.

קראו עוד בכלכליסט:

על פי ההסכם, מצרים מעוניינת בהגדלת כמויות הגז שהיא קונה מישראל, אך לאור מגבלות מערכת ההולכה, תרכוש 0.5 BCM (כחצי מיליארד מטר מעוקב) גז נוספים, וזאת דרך מערכת ההולכה לירדן.

נתג"ז (נתיבי גז טבעי לישראל) דיווחה כי אתמול (ו' נחתם בינה לבין שברון (מפעילת מאגר לווייתן) ההסכם לאספקת שירותי הולכה ממאגר לווייתן דרך מקטע ירדן צפון.

עבד אל פאתח א-סיסי נשיא מצרים, צילום: בלומברג עבד אל פאתח א-סיסי נשיא מצרים | צילום: בלומברג עבד אל פאתח א-סיסי נשיא מצרים, צילום: בלומברג

לפי הדיווח, ההסכם הוא במתכונת הסכמי ההולכה המקובלים של החברה, לאספקת שירותי הולכה לא רציפים וזאת באופן זמני ועד 1 בינואר 2023. ההסכם לא כולל התחייבות הדדית לקיבולת חוזית מוסכמת מראש, כאשר התשלום יהיה על פי הכמות המוזרמת בפועל, בתעריף הולכה בגין אספקת שירותי הולכה לא רציפים בהתאם להחלטת המועצה לענייני משק הגז הטבעי.

התחייבות נתג"ז תחול רק בכפוף לקיבולת זמינה במערכת ההולכה. ההסכם נכנס לתוקף באופן מיידי ממועד החתימה ועד סוף 2022. בהסכמת הצדדים ניתן יהיה להאריכו.

הגז שיוזרם ממאגר לווייתן יתקבל במערכת ההולכה בתחנת הקבלה בדור ויימסר בנקודת הקבלה בגבול ירדן – ישראל, ליד בית שאן, הממוקמת בנווה אור או בסמוך לו, וליד מעבר שייח' חוסיין.

במסגרת ההסכם התחייבה שברון לכמות מינימלית שנתית של 0.5 BCM ותעריף ההולכה שתקבל נתג"ז יעמוד על 1.3834 שקל ליחידת חום. להערכת נתג"ז ההכנסות הצפויות לה מההסכם עשויות להסתכם עד סוף השנה בכ-20 מיליון שקל.

מצרים ביקשה כבר לפני זמן מה להגדיל את כמויות הגז שהיא רוכשת מישראל, אך בכדי להוליך את הגז ישירות למצרים צריך להשלים את הקמת תשתית ההולכה והכפלת הקווים. התוכנית מצויה בשלבי תכנון והצפי להקמה הוא עד 2025.

תוכנית נוספת להגדלת היצוא למצרים תוכל להתבצע עם סיום העבודות להקמת מקטע צנרת חדש בין אשקלון לאשדוד, אשר מטרתו לשחרר צוואר בקבוק ולהביא לשיפור משמעותי ביצוא הגז למצרים. עבודות אלו סוכמו בינואר 2021 בין שותפויות תמר ולווייתן מול חברת נתג"ז. כיום הפרויקט מצוי בשלב העבודות החופיות (כלומר העבודות בחוף), והצפי לסיום הפרויקט הוא במחצית הראשונה של 2023, כלומר בעוד יותר משנה.


תגיות