אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנק המרכזי הרוסי הקפיץ את הריבית מ-9.5% ל-20% - התמתנה הנפילה ברובל בניין הבנק המרכזי של רוסיה במוסקבה | גטי

הבנק המרכזי הרוסי הקפיץ את הריבית מ-9.5% ל-20% - התמתנה הנפילה ברובל

הבנק הכריז אתמול והיום על שורה של צעדים שנועדו להגן על המטבע - הרובל נחלש ב-13% לסביבת 95 רובל לדולר, לאחר נפילה של 30% בשלב מוקדם יותר יום המסחר; ברקע לחולשה במטבע, הסנקציות האחרונות שהוטלו על המדינה, בראשן ההחלטה על ניתוק מוסדות פיננסיים ברוסיה ממערכת הסליקה הבינלאומית SWIFT

28.02.2022, 14:28 | מיקי גרינפלד

הבנק המרכזי של רוסיה מכריז על העלאת ריבית דרמטית, מ-9.5% ל-20%, במטרה לבלום את הנפילה ברובל - עם הצלחה חלקית. במקביל הורה הבנק לחברות הרוסיות למכור 80% מההכנסות שלהם במטבע חוץ - צעד שאמור גם הוא לחזק את המטבע המקומי בטווח הארוך. הבנק ציין כי "ההעלאה נועדה לצמצם את הסיכון הגבוה לפיחות ברובל ולאינפלציה".

הרובל הרוסי שנפל כבר בשבוע שבעבר בעשרות אחוזים צנח הבוקר בכמעט 30% ל-118 רובל לדולר, מול 84 רובל ביום שישי - בהמשך התמתנה הירידה לכ-13% ולרמה של 95 רובל לדולר; ברקע לחולשה במטבע, ההחלטה לנתק את המוסדות הפיננסיים של רוסיה ממערכת הסליקה העולמית SWIFT. ההחלטה של הבנק הרוסי קיצצה בחדות את הירידות לסביב 8% (ול-90 דלור רובל) אך זה החזיק מעמד כשעתיים בלבד: לקראת שעת צהריים במוסקבה צולל הרובל שוב ב-28% - הדולר נסחר בכ-118 רובל

ארה"ב, האיחוד האירופי וקנדה הודיעו בשבת על הרחקת בנקים רוסיים מרכזיים ממערכת התשלומים הבינלאומית (ה-SWIFT מקשר מ־11 אלף מוסדות פיננסיים ביותר מ־200 מדינות וטריטוריות) - צעד שאמור לנתק את המדינה מחלק ניכר מהמערכת הפיננסית העולמית. בהמשך הצטרפו גם מדינות נוספות להחלטה. בפועל פירוש הדבר כי הבנקים הרוסיים לא יוכלו לתקשר בצורה בטוחה עם בנקים מחוץ לגבולות המדינה. צעד דומה בוצע נגד איראן ב-2014 בשל תוכנית הגרעין של המדינה.

הבנק המרכזי של רוסיה הודיע כבר אתמול על שורה של צעדים, בעקבות ההודעה על הסנקציות ולאחר שהרובל כבר נפל בעשרות אחוזים בשבוע שעבר. בין היתר פתחה הבנק בתוכנית רכישות והודיע על חידוש רכישות הזהב ועל הקלות בשוקי האשראי - לצד מגבלות על מכירת מניות של חברות רוסיות על ידי זרים.

מטה הבנק המרכזי של רוסיה במוסקבה, גטי מטה הבנק המרכזי של רוסיה במוסקבה | גטי מטה הבנק המרכזי של רוסיה במוסקבה, גטי

אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות: "אם החיסרון של שלטון סמי-אוטוקרטי הוא שיום אחד המדינה שלך תוקפת מדינה אחרת ואין לך מה לעשות בעניין אז היתרון הוא שהמערכות ומוסדות המדינה עובדים באופן הרבה יותר יעיל ומהיר מאשר בדמוקרטיה. צריך להעלות ריבית באופן מיידי כדי לשכנע זרים להשאיר את הכסף שלהם ברוסיה? צ'ק.

זה לא מספיק וצריך פשוט לאסור עליהם מלמשוך את הכסף? דאבל צ'ק. המשמעות היא שהבנקים הרוסים והחברות הגדולות במשק יקבלו את התמיכה של פוטין לעגל פינות איפה שצריך כדי לקזז את ההשפעות של הסנקציות. יודעים איך אומרים ברוסית מבקר פנים? גם הרוסים לא".

עוד מוסיף גרינפלד כי בדיוק כמו במקרה של הסנקציות על איראן, סין כמובן לא לוקחת חלק באירוע ותוכל לתמוך ברוסיה על ידי רכישה של מוצרים, חומרי גלם וכו'. "נכון, הניתוק (החלקי) ממערכת הסוויפט יקשה על כך אבל תסמכו על פוטין והסינים למצוא דרכים לעקוף את זה. גם ב-2014 הוטלו על רוסיה סנקציות קשות והרובל פוחת באופן חד מול הדולר אבל רוסיה הצליחה להמשיך קדימה וחסינותה הפיננסית כיום יציבה יותר מאשר לפני 8 שנים".


הבנקים הגדולים ברוסיה, בהובלת Sberbank ו-VTB הוציאו בסוף השבוע הודעת הרגעה ללקוחות, עם הבטחה כי תהיה להם גישה מלאה לחשבונות שלהם, שלא ייפגעו מהסנקציות. ואולם בבנק המרכזי של אירופה (ECB) הודיעו הבוקר כי לנוכח משיכות הענק של כספים מצד לקוחות בימים האחרונים, צפויה פגיעה קשה ברמת הנזילות במערכת הבנקאית הרוסית, שלנוכח הסנקציות יהיה להם קשה מאד לשקם.

בשוק המקומי נרשמות תנועות קלות: הדולר עולה ב-0.1% לסביבת 3.26 שקלים, היורו ללא תנועה מהותית, נסחר בכ-3.64 שקלים.

במיטב דש מעלים את תחזית האינפלציה בישראל: "סיכוני האינפלציה ממשיכים להתגבר. עדכנו את תחזית האינפלציה ל-12 החודשים הבאים ל-3%. אנו מעים את התחזית למדד חודש פברואר ב-0.1% בעקבות הציפייה להתייקרות מחירי הטיסות לחו"ל עם הסרת המגבלות ע"י הממשלה. גם התחזית למדד המחירים לחודש מרץ עלתה ב-0.1% ל-0.6% לנוכח העלייה הצפויה במחירי הדלק", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במטב דש.



תגיות