אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל אינטל: "נבצע רכישות נוספות בישראל, נתמקד בתוכנה" פט גלסינגר מנכ"ל אינטל העולמית | צילום: אלכס קולומויסקי

ראיון בלעדי

מנכ"ל אינטל: "נבצע רכישות נוספות בישראל, נתמקד בתוכנה"

אחרי שנה בתפקיד, מנכ"ל אינטל פט גלסינגר מנסה להשיב לחיים את דינוזאור תחום החומרה. בראיון בלעדי לכלכליסט במהלך ביקורו בישראל, הוא מדבר על היעד של 20 אלף עובדים בישראל, על הנפקת מובילאיי ועל מה ירצה לדבר עם ראש הממשלה בנט

01.03.2022, 06:00 | סופי שולמן

"הייתי באינטל 30 שנה ומחוץ לאינטל 11 שנה ורק באחרונה שמתי לב שזה בדיוק הזמן שסטיב ג'ובס היה מחוץ לאפל. זה צירוף מקרים מעניין", בדברים אלה מספק פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל שמציין בימים אלה שנה לכניסתו לתפקיד, יותר מרמז עבה לכמה גרנדיוזית התוכנית שלו לענקית השבבים שנרדמה בשמירה ואיבדה את המעמד ההיסטורי המוביל שלה.


קראו עוד בכלכליסט:

גלסינגר חזר לאינטל לאחר שהמנכ"ל האחרון הודח אחרי כהונה קצרה במטרה אחת - שיקום. והשיקום הזה עובר לא מעט בפעילות הישראלית הגדולה של החברה שהתרחבה החודש אף יותר עם רכישת טאואר, יצרנית השבבים ממגדל העמק תמורת 5.4 מיליארד דולר במזומן. אינטל חתומה על ארבעה מעשרת האקזיטים הגדולים של חברות ישראליות - מובילאיי ב־15 מיליארד דולר ב־2016, הבאנה לאבס ב־2 מיליארד דולר ב־2019, מוביט במיליארד דולר ב־2020 וטאואר. כעת גלסינגר בא לבחון מקרוב על מה בדיוק הוא שילם את הסכום הגבוה ובראיון בלעדי ל"כלכליסט" אתמול במשרדי החברה בירושלים, בין ביקור במגדל העמק לבין פגישה עם ראש הממשלה נפתלי בנט, מבטיח רכישות נוספות בישראל בעתיד הקרוב.

"ב־11 השנים שהייתי מחוץ לאינטל למדתי איך להיות מנכ"ל, למדתי תוכנה ולמדתי איך עושים רכישות - עשיתי שם 80 כאלה. שמונה אפס. למדתי איך להצליח ברכישות גם אם לאינטל אין היסטוריה מוצלחת במיוחד בתחום הזה. בתקופה שלי ב־VMWARE שילשתי את השווי של החברה ואת גודלה ואני בטוח שאנשים יסתכלו על החברה ויגידו שהכהונה שלי היתה הצלחה כי לפני זה VMWARE דרכה במקום. רכישות היו מפתח להשגת המהפך הזה. עכשיו מצד אחד אני מגיע עם ה־30 שנה שלי באינטל, התחלתי בחברה בגיל 18 ואני תמיד אומר שאפילו את גיל ההתבגרות שלי עברתי שם ואני לגמרי 'אינטל אינסייד', אבל מצד שני אני חוזר עם ניסיון שונה. היה מאוד קשה לעזוב את אינטל, אבל קשה לרכוש את כל הניסיון בחברה אחת. לכל אחד יש דעה על השנה הראשונה שלי כמנכ"ל אינטל, אבל כולם מסכימים שנעשה הרבה וזה לא שאנחנו סיימנו. יש לנו עוד הרבה מה לשנות, אחרי עשור של החלטות רעות. יקח לנו עוד זמן לבנות מחדש את החברה".

"ישראל הפכה לפעילות השנייה בגודלה של אינטל אחרי ארה"ב. אנחנו מתים על ישראל. כנוצרי קודם כל ישראל היא מקום קדוש בשבילי. נמשיך לצמוח ולהתרחב כאן. רבים מתייחסים לאינטל כישראל וישראל כאינטל"

איך ישראל משתלבת בחזון החדש שגיבשת לאינטל שעליו הכרזתם זמן קצר לאחר כניסתך לתפקיד?

"ישראל הפכה לפעילות השנייה בגודלה של אינטל אחרי ארה"ב ואנחנו נמשיך לצמוח ולהתרחב כאן. אני מאוד אופתע אם לא נבצע עוד כמה רכישות בישראל בשנים הקרובות. אינטל קנתה כאן 'רק' את מובילאיי, הבאנה, קונברג', סקרינובייט ועכשיו טאואר. אנחנו מתים על ישראל. ברכישת טאואר יש לי אמנם עוד הרבה עבודה כדי להשלים את העסקה, בעיקר רגולטורית מול ההגבלים העסקיים, אבל אני מצפה שטאואר תהפוך לעוד נתיב של צמיחה מבחינת אינטל. אנחנו הכרזנו על תוכנית גדולה להקמת פעילות ייצור שבבים עבור לקוחות חיצוניים וחלק מהסיבה לרכישת טאואר היא שלאינטל אין DNA כזה וטאואר עושה זאת שנים. אנחנו פותחים את עצמנו להיות ספק שירות עבור לקוחות חיצוניים שיעצבו וייצרו אצלנו את המעבדים שלנו. לאינטל אין זרוע כזאת כיום. דיברנו על זה כמה פעמים בעבר, אבל לא עשינו זאת בגדול. אני צריך ללמוד איך להיות ארגון שירות טוב כדי שלקוחות ישתמשו בנו לתכנון מעבדים. הדבר השני שטאואר מביאה היא מגוון. דמייני שאת מגיעה למסעדה סינית ויש רק חמישה פריטים בתפריט, את אומרת 'זו לא מסעדה סינית אמיתית'. לטאואר יש הרבה מאוד מנות בתפריט שהיא מציעה".


פט גלסינגר, צילום: אלכס קולומויסקי פט גלסינגר | צילום: אלכס קולומויסקי פט גלסינגר, צילום: אלכס קולומויסקי


"נרחיב את הפעילות של טאואר"

במסגרת החזון החדש של אינטל, החליט גלסינגר כי החברה תפסיק לרדוף אחרי טרנדים בשווקים שאת חלקם הגדול היא בסופו של דבר פיספסה עם הימור על הכיוון הלא נכון תחת שורה של מנכ"לים שהובילו את החברה לאורך העשור האחרון. אחד הפספוסים הגדולים של אינטל נחשב זה של שוק המובייל והסמארטפונים. אבל כעת מתמקד גלסינגר בחטיבת המחשוב המסורתית, בה משחק מרכז הפיתוח בחיפה תפקיד חשוב, ברכב אוטונומי, חטיבה שמבוססת על פעילותה של מובילאיי והמטה שלה בישראל. פעילות נוספת היא הדאטה סנטרס והרשתות, גם כאן "המוח" נבנה על בסיס האבנה לאבס הישראלית. זרוע רביעית היא חטיבת הגרפיקה שגם כאן פיספסה אינטל את הקפיצה הגדולה שעשתה אנבידיה, פעם המתחרה הקטנה והכמעט איזוטרית שעשתה קפיצה אדירה ועקפה את אינטל בשווי השוק ל־600 מיליארד דולר, לעומת 192 מיליארד דולר של אינטל. חטיבה חדשה היא פאונדרי (INTEL FOUNDRY SERVICES), ייצור שבבים עבור לקוחות חיצוניים בהתאם לתכנון ודרישות שלהם. מדובר בשריר חדש לחלוטין עבור אינטל שרגילה להכתיב לכולם את הטון במה שיהיה בתוך המעבד כחברה שהוקמה ונוהלה על ידי אנשים שהמציאו את התחום, אנדי גרוב וגורדון מור. החטיבה החדשה הזאת מבוססת על טאואר, עד לא מזמן חברה כמעט נחבאת אל הכלים שסביב הצורך בקיומה ריחפו סימני שאלה רבים בערך מאז הקמתה.


מפעל טאואר במגדל העמק, צילום: ויקיפדיה מפעל טאואר במגדל העמק | צילום: ויקיפדיה מפעל טאואר במגדל העמק, צילום: ויקיפדיה



איך טאואר בכלל עלתה על הרדאר שלכם? זו חברה לא גדולה במושגים עולמיים ובישראל האקזיט שלהם התקבל בהפתעה גדולה.

"כשהכרזנו על החזון החדש ברבעון השני של 2021 והתחלנו לבנות את היכולות שלנו אורגנית קודם כל, מיד התחלנו לחפש גם אחרי האלטרנטיבות הלא אורגניות. וגם כאן אפשר להשתמש במשל התפריט - בתחום של ייצור שבבים לדיזיין של אחרים אין כל כך הרבה שחקנים. יש רשימה קצרה למדי של חברות. ככל שהסתכלנו והתלבטנו האם לרכוש עוד יכולת ייצור בשבבים בטכנולוגיות המתקדמות ביותר או בשכבה השנייה הגענו למסקנה, שמה שיש לנו כיום והוא הטכנולוגיה העדכנית ביותר, יזדקן בהמשך ויהפוך לשכבה השנייה. לשבבי הזיכרון (פלאש - ס.ש) החלטנו שלא ניכנס וזה השאיר אותנו באופן די ברור עם השבבים המיוחדים שזה בדיוק התחום של טאואר והמומחיות שהיא מביאה. התחלנו לדבר איתם לקראת סוף השנה שעברה, היתה תמיכה גורפת בבורד, דיברנו על המחיר ומצאנו את עמק השווה מבחינת השווי".

הלקוחות שלכם ידעו שהם בעצם מייצרים במפעלי טאואר, חלקם בישראל?

"יש לטאואר מפעלים גם ביפן, באירופה וגם בארה"ב פרט לישראל. כמובן שלאור ההתרחבות שלנו בישראל בקרית גת אנחנו מצפים שהחלק של עסקי הייצור מחוץ לישראל יגדל עוד. אני לא בטוח שנעשה עוד רכישות בתחום הייצור, אבל יהיו רכישות נוספות בישראל. אני כבר עשיתי שתיים - סקרינובייט וטאואר בשנה הראשונה שלי כמנכ"ל".

תזדקקו לכל העובדים וכל האתרים של טאואר או שצפויים קיצוצים לאחר השלמת העסקה?

"לא רק שנשמור, אלא גם נרחיב את הפעילות של טאואר. אני רואה שני ממדים - גם התפריט יתרחב מאוד, נוסיף גם את הדברים שטאואר מציעה וגם את הדברים שאינטל מציעה. וגם אפשר לעשות דברים מעניינים משילוב יכולות. המפעלים שתומכים בתפריטים יהיו גדולים יותר. נשאיר גם את האתרים של טאואר ביפן ובאירופה וגם בטקסס וייתכן שרק את האתר בניופורט נעביר כי חוזה השכירות שם עומד להיגמר בכל מקרה בשנים הקרובות".

"לא רק שנשמור על עובדי טאואר, אלא גם נרחיב את הפעילות של החברה. נוסיף גם את הדברים שטאואר מציעה וגם את אלה שאינטל מציעה"

אז לעובדי טאואר בישראל אין סיבה לדאוג?

"לחלוטין, זה חלק מהביקור שלי כאן, לפגוש את החבר'ה של טאואר. אנחנו רוצים להרחיב את התפריט וגם להגדיל את היכולת לייצר את המנות. היום חברות מסתכלות על טאואר ואומרות 'אתם מפעל טוב אבל אתם לא גדולים מספיק כדי לספק את צרכי הייצור שלנו'. עם אינטל לא תהיה דאגה כזאת".

באילו תחומים תחפשו כאן רכישות?

"עוד לא דיברנו על זה הרבה אבל חשוב לנו להרחיב גם את תחום התוכנה באינטל. חברות כמו סקרינובייט. זה הופך למוצר מבחינת אינטל. אני מצפה לצנרת מעניינת של חברות תוכנה לרכישה בישראל בתחום הזה". בעולמות התוכנה ביצעה אינטל בשנה שעברה, כבר תחת ניהולו של גלסינגר, רכישה קטנה במונחים פיננסיים, אך אסטרטגית יותר ממה שניתן היה לזהות במבט ראשון. סקרינובייט, שנרכשה בדצמבר תמורת סכום מוערך של 100 מיליון דולר מעסיקה 40 עובדים, אך הטכנולוגיה שלה חשובה לפעילותה של אינטל. המטרה העיקרית היא שיפור חוויית המשתמש ובעיקר השילוב והמעבר החלק בין המכשירים השונים, כמו למשל סמארטפון ומחשב נייד. נראה כי גלסינגר, שנחשף לעולם התוכנה וחשיבותה במהלך כהונתו כמנכ"ל VMWARE, רואה פוטנציאל נרחב לשילובה בסל המוצרים של אינטל שעד היום היה ממוקד חומרה.

אינטל כבר היום היא המעסיקה הגדולה ביותר בישראל ואחרי השלמת הרכישה של טאואר תגיעו ל־15 אלף עובדים כאן, איך זה מרגיש לקבל לניהול חברה שהיא המעסיק הגדול במדינה שמרוחקת אלפי קילומטרים מהמטה?

"כנוצרי קודם כל ישראל היא מקום קדוש בשבילי, אבל צריך לזכור שאינטל היא זו ששמה את החלק של 'סיליקון' ב'סיליקון ואלי' ואנחנו גם אלה ששמים את ה'סיליקון' ב'נווה סיליקון' הישראלי. אנחנו כאן 48 שנה, אני הייתי כאן 100 פעמים ואני חושב שרבים מתייחסים לאינטל כישראל וישראל כאינטל. זה מעבר לאקו סיסטם הטכנולוגי. כל פיסת טכנולוגיה בישראל יש לה דרגת הפרדה אחת מאינטל".

תגיעו גם ל־20 אלף עובדים?

"עוד אין לי מספר, אבל ברור שנמשיך לצמוח כאן ולגייס עובדים. למפעל החדש בקרית גת שנמצא בהקמה בימים אלה, נגייס בהמשך עוד כאלף עובדים. ברור שנגיע גם ל־20 אלף גם אם אין לי עדיין לוחות זמנים לכך".

איך ההתקדמות בקרית גת, היו הרבה עיכובים בהרחבת המפעל שם ובשלב מסוים אף היה נדמה שכדאיות ההרחבה נשקלת מחדש?

"אנחנו מקדימים את לוחות הזמנים. אני לא בטוח מה היה בעבר, מאז שאני בתפקיד אנחנו עובדים ומתקדמים שם מהר".

ואיפה עומדת התוכנית לפצל את מובילאיי ולהנפיק אותה בוול סטריט? כשהכרזתם על התוכנית השאפתנית להנפיק את פעילות הרכב האוטונומי השווקים היו בשיא ורמות המכפילים של חברות הייטק היו שונים לגמרי מאשר היום?

"השווי ביום ההנפקה של מובילאיי לא מדאיג אותי. אני רוצה שזו תהיה הנפקה טובה, אבל זה לא יהיה ברמה של 'בואו נחכה עוד שבוע ואולי נקבל עוד 5%'"

"ההכנות להנפקה נמשכות בקצב מהיר, הכל נעשה, עובדים על הניירת, על התשקיף ומגישים מה שצריך. כאשר הכל יהיה מוכן, אז נעשה את ההנפקה וזה כמובן יהיה מבוסס במידה מסוימת על תנאי השוק באותה נקודת זמן. יש לנו יועצים שאומרים מתי עדיף ובאיזה מחיר, אבל אני אומר לצוות שמטפל בהנפקת מובילאיי - אנחנו לא עוצרים לשנייה אחת. השוק אולי תנודתי עכשיו, אבל מי יודע מה יהיה בעוד כמה חודשים?"

מה חשוב יותר מבחינתך, לפצל החוצה את הפעילות של מובילאיי או למקסם את השווי שלה?

"אני לא מסתכל על זה ככה. השווי ביום ההנפקה של מובילאיי לא מדאיג אותי. אני רוצה שזו תהיה הנפקה טובה, אבל זה לא יהיה ברמה של 'בואו נחכה עוד שבוע ואולי נקבל עוד 5%'. אנחנו עושים את ההנפקה כי זה הדבר הנכון למובילאיי - תהיה להם יותר נראות ללקוחות, יותר מטבע כדי למשוך טאלנטים לעבוד בחברה, שוק הרכב החשמלי מתחמם ואני רוצה שמובילאיי תהיה שחקן בולט שם. יצירת הערך לאינטל ולבעלי המניות החדשים של מובילאיי היא מה שחשוב. אינטל עדיין תחזיק ברוב המניות ואני אהיה יו"ר החברה. אנחנו לגמרי מושקעים בהצלחה של מובילאיי אבל אני חושב שזו תהיה הצלחה גדולה יותר אחרי ההנפקה. אני לא דואג לגבי השווי ביום ההנפקה".

מייסד מובילאיי אמנון שעשוע
, צילום: מובילאיי מייסד מובילאיי אמנון שעשוע | צילום: מובילאיי מייסד מובילאיי אמנון שעשוע
, צילום: מובילאיי



גם אם זה יהיה פחות מ־50 מיליארד דולר שהצבתם כיעד?

"אני לא חושב שנצטרך לדאוג מכך וזה מספר טוב. אני רואה את השווי הזה עולה דרמטית לאורך העשור הבא בכל מקרה. השוק חם, הטכנולוגיה ייחודית ואפשר יהיה גם לבצע רכישות וגם לגייס עובדים".

תשלימו את ההנפקה בכל מקרה עד סוף השנה?

"אני מחויב להשלמת ההנפקה של מובילאיי עד סוף 2022 ואני לא רואה סיבה לכך שזה לא יקרה".

"מה זה ראש ממשלה חליפי"

מעבר לפגישה עם עובדי טאואר, את מי עוד אתה פוגש בביקור הזה ומה היעדים מבחינתך?

"נפגשתי עם השגריר האמריקאי, אפגש עם ראש הממשלה והכי חשוב אפגש עם אנשי טאואר. עוד לא הייתי שם. יש גם התרגשות בטאואר לאור הרכישה, אבל יש גם חשש מובן כי מדובר באינטל הגדולה. אלה רגשות אנושיים מובנים ואני מאוד נרגש לקראת המיזוג. בסוף זה הכל אנשים".

"שוק הרכב החשמלי מתחמם ואני רוצה שמובילאיי תהיה שחקן בולט שם. יצירת הערך לאינטל ולבעלי המניות החדשים של מובילאיי היא מה שחשוב"

על מה תרצה לדבר עם בנט?

"דמייני לך שהמעסיק הגדול הפרטי בישראל מגיע והוא מעולם עוד לא פגש את ראש הממשלה. בפעם האחרונה שהייתי בישראל נפגשתי עם בנימין נתניהו שהיה ראש הממשלה אז. עכשיו נפתלי בנט רוצה להיפגש איתי ואני כמובן רוצה גם להיפגש איתו. אני רוצה לשמוע על המדיניות שלו, איך הוא רואה את מגזר הטכנולוגיה כאן, אני רוצה יציבות להשקעות שלנו כאן ולכן רוצה גם להבין מה זה בדיוק העניין של ראש ממשלה חליפי. שמעתי שהוא הציע לתווך בין אוקראינה לרוסיה זה גם מעניין".

תדברו גם על מיסוי?

"על זה תמיד מעניין לדבר, אבל זה לא שיש איזושהי הצעה על השולחן. אנחנו לא מחפשים שום דבר, כל ההסכמים סביב ההרחבה בקרית גת כבר סגורים. אבל אני כן מחפש מערכת יחסים לקראת פרויקטים חדשים ורכישות חדשות".

תדבר עם בנט גם לגבי מצבה הייחודי של ישראל, שבימים אלה נחשף המלכוד שלנו והצורך במאזן העדין בין היחסים שלנו עם ארה"ב ועם רוסיה וכבר שנים ארוכות ישראל נמצאת במצב דומה בין ארה"ב לסין. כיצד אתה רואה את התסבוכת הזאת של ישראל שמשפיעה כמובן גם על אינטל כאחת היצואניות הגדולות של ישראל, בין היתר לסין?

"כל אחד יודע על הסוגיות הגלובליות סביב היחסים בין ארה"ב לסין וארה"ב ורוסיה. ישראל היא כמובן בעלת ברית של ארה"ב, אבל יש לכם גם יחסים ייחודיים עם סין. אני מסתכל על לוח השחמט העולמי הזה ורואה את כל המשבצות הקטנות. ישראל צריכה לנווט בזהירות ועד היום היא עשתה זאת היטב. כשאני מסתכל על מפת העולם ואני שואל את עצמי אילו מדינות יודעות לבלוט מעבר למשקל האמיתי שלהן? אני רואה שם שתי מדינות בלבד - את ישראל ואת סינגפור. ישראל היא מדבר קטן וסינגפור היא סלע קטן, אבל שתיהן חשובות מאוד לעולם. בארה"ב יש לנו אוכלוסיה גדולה ומשאבי טבע ורבים, אבל אפשר לתהות האם אנחנו יודעים לתת 'מכה בהתאם למשקל שלנו'. ישראל לגמרי נותנת מכות מעל המשקל שלה".

מה תהיה להערכתך השפעת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה על שוק השבבים העולמי? אומרים שבבייג'ין ממתינים לראות את תגובת ארה"ב לאירועים באירופה כדי להחליט האם לספח את טאיוון, מדינה שנמנית עם השחקניות המרכזיות בשוק השבבים.

"מאז שחזרתי לאינטל דיברנו על כך שהעולם צריך שרשרת אספקת שבבים יציבה ומאוזנת. התעשייה הזאת מרוכזת יותר מדי במספר איזורים מצומצמים. הקורונה כבר הראתה לנו שהשרשרת הזאת לא יציבה ולא עמידה כל כך וכי התעשייה לא היתה מבוססת על חתירה ליציבות אלא על חתירה לעלויות ייצור נמוכות ככל הניתן. בהקשר הזה השוק צריך להשתנות לכיוון של איזון עולמי ויציבות. האירועים האחרונים בין אם הקורונה ובין אם המצב באירופה רק מדגישים את זה. איזה אספקט של החיים לא דיגיטלי היום? לאורך העשורים האחרונים הגאופוליטיקה העולמית הוכתבה על ידי מיקום מקורות הנפט ועכשיו אני טוען כי ל־50 השנים הבאות מה שיכתיב הוא מיקום אתרי ייצור השבבים".

אתם מדברים באחרונה הרבה על הקמת מפעל גדול באירופה לייצור שבבים ורמזתם שההכרזה מתקרבת, בין אם זה יהיה בגרמניה או באיטליה. עד כמה המלחמה הנוכחית גורמת לעיכובים או אפילו שיקול מחדש בהקשר הזה?

"זה לא משנה את התוכנית, אלא רק מחזק אותה. אנחנו לא חוששים מהמלחמה למרות שאסור כמובן להפחית ממשמעות העניין. אבל בדיוק כמו שארה"ב רוצה אספקה סדירה של שבבים, כך גם אירופה. בתוכנית שלנו אמרתי כי 80% מהשבבים ב־1990 יוצרו בארה"ב ובאירופה, היום זה 20% בלבד. לקראת 2030 צריך לחזור למצב שבו 50% מייצור השבבים יהיה בארה"ב ואירופה, זו התאוששות מדהימה. אני רוצה להיות חלק ממנה. לכן חשוב מאוד לבנות מפעלי שבבים בכל מקום בעולם וזה בדיוק מה שאנחנו רוצים".

ואם טייוואן תהפוך לחלק מסין?

"זה רק מחזק את הנכונות של השאיפה שלנו. וצריך להתקדם מהר".

ואם מדברים על טייוואן, קשה שלא להיזכר באמירתו של מייסד TSMC, אחת מיצרניות השבבים הגדולות בעולם, שאמר לפני שנה שאתה זקן מכדי להספיק לחולל את המהפך הנדרש באינטל. איך אתה מסכם את השנה הראשונה שלך בתפקיד?

"כן, כן אני זוכר שהמייסד בן ה־90 של TSMC אמר עליי שאני זקן מדי", צוחק גלסינגר, "הוא אמר את זה כי היה סעיף בתקנון של אינטל שחייב את המנכ"ל לפרוש בגיל 65 אבל הוא כבר בוטל, כי אני אמרתי לדירקטוריון שאני לא רוצה הגבלת זמן שתגיד לי מתי לצאת לפנסיה והם הסכימו מאוד מהר. כך שיש לי זמן וגם יש לי הרבה אנרגיה", אומר גלסינגר בן ה־60. "כשחושבים על החברה, הרי שאנחנו גיבשנו אסטרטגיה שלנו, הודענו על השקעות ענק במפעלים חדשים באריזונה ואוהיו ב־100 מיליארד דולר ובקרוב נכריז על השקעה גדולה במפעל באירופה, נשיק מוצרים חדשים, עכשיו גם סוללים מסלול פיננסי חדש. לא כל השוק אוהב אותו בינתיים, אבל אנחנו לא מדברים על רבעון או שניים, אלא מתכננים שנים קדימה. נעשה השקעות כדי לאושש את החברה, כדי לשלב את תחומי הפעילות הוותיקים של אינטל עם תחומים חדשים. חלק אולי מפחדים מזה - שואלים אותנו האם זה יצליח? כמה זמן יקח לכם עד שזה יצליח? אבל אני אומר שאפילו מבקריי מודים היום שזו האסטרטגיה הנכונה גם אם עוד לא ברור מתי יקרה המהפך".

ההכנסות מדשדשות

בינתיים 2021 היתה השנה בה אינטל איבדה במונחי שווי שוק את הבכורה ההיסטורית בשוק השבבים לטובת AMD ואנבידיה, פעם היריבה הצעירה שרכשה בישראל את מלאנוקס ב־7 מיליארד דולר, הולכת ומתרחקת ממנה בשווי שוק. אינטל דיווחה על הכנסות של 75 מיליארד דולר ב־2021 ולמעשה היא לא צמחה כבר מספר שנים, זאת בעוד ששוק השבבים העולמי מתפוצץ מביקושים לאחר שנתיים של קורונה, בהן כפי שגלסינגר מעיד בעצמו, שובשו שרשראות האספקה של שבבים. מחסור הורגש בכל תחום החל מסמארטפונים ומחשבים ניידים ועד כלי רכב שגם הם זקוקים היום לכמות נכבדת של שבבים.

גם הרווחיות ירדה בנתיים, אם כי אינטל היא עדיין חברה שמייצרת תזרים מזומנים שנתי של כמעט 6 מיליארד דולר וחילקה לבעלי המניות דיווידנד של 1.4 מיליארד דולר. החברה אף הודיעה על הגדלת הדיווידנד השנתי וגם על רכישה עצמית של מניותיה בהיקף של 2.4 מיליארד דולר. כל המהלכים נועדו לאושש את מנייתה המדשדשת של החברה, אלא שהמשקיעים בינתיים עוד משדרים סקפטיות. מתחילת השנה הספיקה המניה ליפול בקרוב ל־20% לשווי של פחות מ־200 מיליארד דולר ולמעשה מאז שהתיישב גלסינגר בכיסא המנכ"ל המניה ידעה רק ירידות. באחרונה הצליחה אפילו היריבה הקטנה יותר AMD לעקוף את אינטל במונחי שווי שוק, אך חמור יותר – היא גם הפכה לספקית המעבדים הגדולה בעולם כשהיא גוזלת את הבכורה ההיסטורית מאינטל. מבחינתה של אנבידיה שנסחרת כעת בשווי של 600 מיליארד דולר, אינטל היא כבר נקודה רחוקה אי שם מאחור. גלסינגר הבטיח לבעלי המניות כי עד 2025 תשוב אינטל למעמדה ההיסטורי המוביל.


 ,   ,


תוכלו לעקוף את אנבידיה בשווי שוק וגם להחזיר לאינטל את המעמד המוביל בשוק השבבים?

"כמובן", הוא מקמט את המצח בכמעט הפתעה מעצם השאלה, "אם לא הייתי חושב ככה לא הייתי כאן".

חלק מהתוכנית שלך מבוססת על גיוס כמויות אדירות של עובדים, בין אם בישראל ובין אם בארה"ב ואיזורים נוספים של העולם. לנוכח התדמית הלוזרית משהו שדבקה באינטל באחרונה שלא לדבר על המניה החלשה, איך אתם יכולים להילחם ביוניקורנים הצעירים כסוג של דינוזאור?

"יש עכשיו מגמה של חזרה לאינטל, אנשים אומרים אחד לשני 'אינטל חזרה'", לוחש גלסינגר בחיוך כמשתף סוד, "אנשים רבים עזבו כי הם התאכזבו מחוסר כיוון, אבל עכשיו יש עתיד בהיר לאינטל ויש מסלול. נכון שיש חברות שנראות סקסיות, אבל הטכנולוגים הגדולים רוצים בסוף לעבוד על הבעיות הגדולות והקשות, לעבוד עם אנשים נהדרים, בתרבות ארגונית מסודרת ולקבל תגמול הולם. בסדר הזה. לאינטל יש את כל אלה והיום כבר לא קשה לגייס עובדים ואת הבכירים לחברה. יש לנו משימה חשובה לבנות מחדש את החברה".

תגיות