אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לעצור את הטרגדיה": שני אוליגרכים יצאו במסר חריג להפסקת המלחמה אולג דריפסקה ומיכאיל פרידמן | צילומים: רויטרס

"לעצור את הטרגדיה": שני אוליגרכים יצאו במסר חריג להפסקת המלחמה

שניים מבעלי ההון הגדולים של רוסיה, מיכאיל פרידמן ואולג דריפסקה, הפכו לראשוני האוליגרכים במדינה שמתבטאים נגד הפלישה הרוסית לאוקראינה: "להפסיק את שפיכות הדמים", "לפתוח מיד בשיחות שלום"

28.02.2022, 21:50 | אדר פרימור

“לעצור את הטרגדיה", "להפסיק את שפיכות הדמים", "לפתוח מיד בשיחות שלום" - מי שאחראי לקריאות הנרגשות האלה הם לא פחות משניים מבעלי ההון הגדולים של רוסיה, מיכאיל פרידמן ואולג דריפסקה, שהפכו לראשוני האוליגרכים במדינה שמתבטאים נגד הפלישה הרוסית לאוקראינה.


קראו עוד בכלכליסט:


פרידמן, שמדורג במקום ה־128 ברשימת עשירי העולם של “פורבס”, שולט בקרן ההשקעות הפרטית LetterOne והיה אחד ממייסדי בנק אלפא, הבנק הפרטי הגדול ברוסיה. במייל לעובדיו קרא פרידמן להפסיק את "שפיכת הדמים, כי מלחמה לעולם אינה יכולה להיות התשובה". בתארו את שורשיו האוקראיניים בלבוב, שם עדיין מתגוררים הוריו, כתב האוליגרך: "נולדתי במערב אוקראינה וחייתי בה עד גיל 17. הוריי הם אזרחי אוקראינה, שמתגוררים בלביב, העיר המועדפת עליי... העברתי גם חלק גדול מחיי כאזרח רוסיה, שם בניתי והרחבתי את עסקיי. אני קשור עמוקות לעמים של אוקראינה ורוסיה ורואה בסכסוך הנוכחי טרגדיה עבור שניהם".

פרידמן (57) כתב לעובדיו כי הוא נמנע בדרך כלל מהצהרות פוליטיות. "אני איש עסקים עם אחריות לאלפי העובדים הרבים שלי ברוסיה ובאוקראינה. עם זאת, אני משוכנע שמלחמה לעולם לא יכולה להיות התשובה. המשבר הזה יעלה בחיי אדם ויפגע בשתי מדינות שהיו אחיות במשך מאות שנים", כתב.

LetterOne מחזיקה בנכסים בחטיבה הקמעונאית שלה L1, שכוללים בין היתר את רשת מזון הבריאות הבריטית Holland & Barrett, את רשת הסופרמרקטים הספרדית DIA וספקית הסלולר המובילה בטורקיה Turkcell, שלה עשרות מיליוני לקוחות בטורקיה וגם באוקראינה, בלארוס, קפריסין ועוד.

דריפסקה קרא מצדו בפוסט שפרסם בטלגרם לפתוח בשיחות שלום "כמה שיותר מהר". "השלום חשוב מאוד", כתב דריפסקה, שהקים את ענקית האלומיניום הרוסית רוסאל, שבה הוא עדיין מחזיק במניות באמצעות החברה־האם EN+ Group, הנסחרת בלונדון.


אולג דריפסקה ומיכאיל פרידמן, צילומים: רויטרס אולג דריפסקה ומיכאיל פרידמן | צילומים: רויטרס אולג דריפסקה ומיכאיל פרידמן, צילומים: רויטרס


פרידמן ודריפסקה, שאמר אך לפני שבוע כי לא תפרוץ מלחמה באוקראינה, צורפו ב־2018 לרשימת הסנקציות האמריקאית לנוכח קשריהם עם ממשלת רוסיה. המהלך בוצע על רקע טענות בארה"ב למעורבותה של רוסיה במערכת הבחירות לנשיאות. בעוד רוב האוליגרכים שומרים על שתיקה, פרידמן ודריפסקה מצטרפים לקבוצה קטנה של ידוענים רוסים, בהם שחקנים, ספורטאים, מוזיקאים ומגישי טלוויזיה, שקראו להפסקת המלחמה. בין שעשו זאת מטעמי מוסר ואידיאולוגיה ובין שהשמיעו את קולם כדי לשמור על האינטרסים הכלכליים שלהם, ברור לכל שרבים מעשירי המדינה צפויים לעמוד בפני טלטלה כלכלית משמעותית עם התגברות הסנקציות וניתוקה של רוסיה מהמערכת הפיננסית הבינלאומית.

על פי רשימת 500 עשירי העולם של בלומברג, כמה מ־23 המיליארדרים המובילים ברוסיה, השווים יחד 343 מיליארד דולר, כבר הפסידו עשרות מיליארדי דולרים השנה. בראש רשימת המפסידים ניצב גנאדי טימצ'נקו שאיבד קרוב לשליש מהונו, ואשר בעקבות הפלישה השיתה נגדו בריטניה סנקציות אישיות. טימצ'נקו (69), שהתיידד עם פוטין בתחילת שנות התשעים, מחזיק בהון של כ־16 מיליארד דולר, שרובו מגיע ממניות ביצרנית הגז הרוסית נובטק. בעל מניות אחר בנובטק, ליאוניד מיכלסון, ראה השנה איך הונו מאבד 6.2 מיליארד דולר, בעוד יו"ר חברת לוקאויל, ואגיט אלקפרוב, איבד באותו זמן כ־3.5 מיליארד דולר, לאחר שמניות חברת האנרגיה צנחו ב־17%.

"למרות שהפתרון נראה רחוק להחריד, איני יכול אלא להצטרף לשואפים להביא לסיום שפיכות הדמים", כתב עוד פרידמן, והוסיף: “אני משוכנע ששותפיי חולקים השקפה זו". אחד משותפים אלה, פיוטר אוון, השתתף בשבוע שעבר בפגישה שקיים פוטין בקרמלין, ובה נכחו עוד 36 אנשי עסקים בכירים. מיליארדר אחר ממוסקבה אמר בעילום שם לרויטרס שהמלחמה תהיה אסון. "זה יהיה קטסטרופלי בכל המובנים: מבחינה כלכלית, מבחינה פוליטית ומבחינת היחסים עם שאר העולם", אמר.

הוא הוסיף שבעלי ההון שנכחו בפגישה בקרמלין שמרו על שתיקה. "אנשי העסקים מבינים היטב את השלכות (המלחמה). אבל מי בכלל שואל אותם", תהה.

תגיות