אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"השינוי כבר כאן, גם נשים מתחילות להרוויח בשוק ההון" "השינוי כבר כאן, גם נשים מתחילות להרוויח בשוק ההון" | shutterstock

"השינוי כבר כאן, גם נשים מתחילות להרוויח בשוק ההון"

אם בעבר הגיעו לבית ההשקעות כמעט רק גברים, כיום התמונה משתנה במהירות: יותר ויותר נשים מבינות שאי-השקעה לרוב משמעה הפסד, ויותר נשים עוברות מניהול ההווה הכלכלי לניהול העתיד הפיננסי. בית ההשקעות IBI מזמין נשים להכיר את ההזדמנויות, לקחת חלק בהחלטות ולהתחיל להשקיע

02.03.2022, 13:36 | בשיתוף עוברות ושוות

אם בעבר הגיעו לבית ההשקעות כמעט רק גברים, כיום התמונה משתנה. שריל סנדברג טבעה את הקונספט "לשבת סביב השולחן", ונשים רבות מיישמות אותו. ב- IBI מזמינים נשים זה עשור להצטרף לשיחה, לשבת סביב שולחן קבלת ההחלטות הפיננסיות, להכיר את ההזדמנויות, להתחיל להשקיע ולהפסיק לחסוך. מה שהיה טפטוף הופך לזרם. יותר נשים נכנסות לעולמות הפיננסים וההשקעות. אפשר לראות זאת בלא מעט מקומות. למשל, בקבוצת הפייסבוק "עוברות ושוות", שם עשרות אלפי נשים מדברות באופן שוטף על מגוון נושאים פיננסיים.

אלה אלקלעי מנהלת אחריות תאגידית , צילום:אילן בשור אלה אלקלעי מנהלת אחריות תאגידית | צילום:אילן בשור אלה אלקלעי מנהלת אחריות תאגידית , צילום:אילן בשור

בית ההשקעות IBI לא הופתע, כאמור, מהתחזקות הקול הנשי בשוק ההון. כבר לפני עשור הקימה אלה אלקלעי, סמנכ"ל פיתוח עסקי ויו"ר קרנות נאמנות בבית ההשקעות, את פורום "תשקיעי בעצמך" לנשים שמתעניינות ומעוניינות ללמוד להשקיע.

אלקלעי היא אשה רבת-פנים. מצד אחד היא נטועה עמוק בעולם הפיננסי, מצד אחר היא מנהלת אחריות תאגידית בחברה ומכהנת מאז 2016 כיו"ר שדולת הנשים. אף שהיא היום מעמודי התווך של העולם הפמיניסטי, היא נחשפה לו בשלב מאוחר יחסית. "היה לי עיכוב בהתפתחות, לא למדתי מגדר בצורה מסודרת עד גיל 50", היא מודה. "נחשפתי למשמעות המעשית של ההבדלים המגדריים במפגש עם לקוחות, כש-90% מהמכירות נעשו מול גברים. זה טלטל אותי. זה לא נראה לי הגיוני, היה לי ברור שזו לא רק בחירה של נשים לא להיות מעורבות, אלא שיש כאן בעיה חברתית עמוקה יותר".

הסיכוי והסיכון למשפחה

מהרגע שהאסימון נפל לה, היא החלה לפעול לקידום זכויות של נשים באשר הן ובמגוון חזיתות וארגונים. אנחנו התכנסנו כאן היום כדי לדבר על הפעילות שלה בכל הנוגע להנגשת התחום הפיננסי לנשים, שהחלה עם מועדון המשקיעות, אבל היא לא עצרה שם. ב-2015 היא ייסדה יחד עם הבורסה לניירות ערך את סדרת ההרצאות "השיק של השוק". כשאני מציינת שהיא היתה חלוצה בתחום, אלקלעי מצטנעת. "אני לא יודעת אם אני חלוצה, היו כמה נשים במקביל, אבל היכולת לעשות את זה מתוך בית השקעות היא יותר משמעותית, ואין ספק שהשותפות עם המנהלות בבורסה לניירות ערך תרמה לחשיבה וליכולת לקדם את הפעילות ולדייק אותה".

למה חשוב לתפיסתך שנשים ייכנסו לעולם הפיננסי?

"אחד הדברים שלמדנו במשך השנים הוא שהשיחה על המשאבים הפיננסיים ואפשרויות ההשקעה צריכה להיות משותפת, כך ניתן להבין באופן המיטבי את הסיכוי-סיכון למשפחה ולייצר מדיניות השקעה שמתאימה לתא המשפחתי. ברוב המשפחות בעולם המערבי האשה ממונה על תקציב המשפחה השוטף, והגבר מנהל את ההשקעות ארוכות הטווח. זו יחידה כלכלית של שני אנשים שלא מדברים ביניהם על כסף, ואם הם מדברים עליו זה הרבה פעמים לא באותה השפה. התוצאה טובה מאוד למערכת הבנקאית אבל ממש לא לנכסי המשפחה. היא משלמת ריבית גבוהה על האוברדרפט, והוא מקבל תשואה אפסית על הפיקדונות. כל חברה שהיתה עובדת כך היתה פושטת רגל בתוך שבועיים - אבל זו המציאות בקרב משפחות רבות, כפי שהנתונים מראים. זו לא גזרת גורל, אנחנו יכולות וצריכות להתנהל אחרת.

"זוג שבוחר לדבר על כסף ולתכנן יחד הן את התקציב השוטף והן את החסכונות ארוכי הטווח מייצר שוויון ביחסים אבל גם הזדמנות למקסם את הרווח ולמזער את ההפסד. זה גם מייצר שותפות משמעותית בהגדרת המטרות והיעדים ובתכנון העתיד המשותף".

אחד הדברים שאת מדגישה הוא מעבר מניהול ההווה הכלכלי לניהול העתיד הפיננסי. מה זה אומר?

"ההיסטוריה מוכיחה שהשקעה מניבה יותר מחיסכון, כך שחשוב לדעת מה הן האפשרויות העומדות לרשותנו בכל הנוגע להשקעות. כאשר נשים נמנעות מלקחת חלק בהחלטות הפיננסיות ובוחרות לא להיות מעורבות, ולא לבחון הזדמנויות השקעה חדשות, משמעו שאנחנו בוחרות להישאר מחוץ לזירת ההשקעות ולהגביל את האפשרויות הפיננסיות שלנו.

"חופש פיננסי הינו מרכיב מהותי בשוויון והוא מבוסס על חופש בחירה, השגת מטרות ויצירת עתיד טוב יותר עבורנו ועבור בני משפחתנו. ככל שנשאל ונתעניין יותר, כך נקבל יותר מידע, נצבור יותר ניסיון ונוכל לזהות את הזדמנויות ההשקעה שמתאימות לנו. ככל שנהיה מעורבות יותר, כך נוכל לבחור את ההזדמנויות המתאימות ביותר לנו ולבני משפחתנו. הרצונות שלנו, המטרות שלנו והחלומות שלנו יילקחו בחשבון בתכנון העתיד הכלכלי שלנו, וחופש הבחירה שלנו יקבל ביטוי בהתאם".

כשנשים נכנסות כמשקיעות את רואה הבדל בינן לבין הגברים?

"השפה של שוק ההון היא שפה גברית. לנצח את השוק, להכות את המדדים וכו'. גם גברים וגם נשים נכנסים לשוק ההון כדי להרוויח. אבל נשים משקיעות אחרת: הן בדרך כלל לוקחות פחות סיכונים, הן יותר שקולות, הן בוחרות את החברות שבהן הן רוצות להשקיע. מחקרים בעולם מעידים על כך שלנשים נוח יותר לחשוב על פיננסים בפרספקטיבה של מטרות ויעדים ולא במובן תחרותי. הסוציאליזציה שלנו מובילה לכך שלנשים חשוב להבין ולקבל החלטות מתוך מקום של ידע עמוק יותר מגברים, שמתורגלים יותר בקבלת החלטות מתוך מידע זמין בלבד.

"גברים כבר שולטים בשפה, הם תרגלו את המיומנות של קבלת החלטות פיננסיות במשך זמן. הם מנויים על עיתונים כלכליים, הם מדברים עם הסביבה על נושאים כלכליים, הם מקבלים החלטות פיננסיות וחווים את התוצאות. נשים פחות מתורגלות. כשנשים צוברות ניסיון דומה לגברים אנחנו לא רואות הבדל בדפוסי ההשקעה".

"השינוי כבר כאן, גם נשים מתחילות להרוויח בשוק ההון", shutterstock "השינוי כבר כאן, גם נשים מתחילות להרוויח בשוק ההון" | shutterstock "השינוי כבר כאן, גם נשים מתחילות להרוויח בשוק ההון", shutterstock

מה חשוב לך לומר לנשים שרוצות להתחיל להשקיע בשוק ההון?

"אין ברירה, אם אנחנו רוצות לשחות בבריכה צריך להיכנס למים. להשקיע בשוק ההון משמעו שינוי הרגלים, לפתח קשב למשהו שעד היום סיננו. בהתחלה זה יהיה קשה, זה יישמע כמו שפה זרה, אבל לאט לאט תגלי שזה ממש מעניין.

"החוויה של נשים רבות היא שלהתחיל להשקיע גם מוריד חלק מהמועקה שליוותה אותן קודם. אנחנו נוטות לפחד מהלא מוכר, מהלא נודע. ככל ששוק ההון עובר לצד של הנודע, ככל שאנחנו מתיידדות עם הכסף שלנו, כך אנחנו פחות מפחדות, פחות נמנעות, יותר בטוחות.

"ברור שאיפה שאפשר להרוויח אפשר גם להפסיד אבל שוק ההון רחוק מאוד מתדמית הקזינו שיצאה לו. אפשר וצריך לבנות את תיק ההשקעות כך שיהיה מפוזר בין מכשירי השקעה שונים ובהתאם לרמת הסיכון שמתאימה לאישיות שלנו, אבל גם לצרכים ולסל הנכסים הכללי שלנו.

"אופרטיבית, הצעד הראשון הוא להפסיק לסנן ולהתחיל להקשיב. אם את בזוגיות הצעד השני הוא לנהל שיחה אמיתית על כסף. יכול להיות שצריך להתחיל מלברר יחד כמה בעצם יש לנו, מה הייעוד של נכסים שונים, אם יש לנו פיזור או שכל הרכוש שלנו ממוקד בנכס נדל"ן אחד, במניות או באופציות של חברה אחת. הצעד השלישי הוא להתייעץ. ייעוץ טוב יכול לעזור גם בשלב השני, של בירור המקורות והשימושים, ובגישור - אם יש נטייה לסיכון בתא המשפחתי. ב-IBI הגדרנו תפקיד של מנהלת הצלחת לקוח: מי שאחראית או אחראי לכך שהלקוחה תמצא את המוצרים או השירותים שמתאימים לה. בעולם הפיננסי המכירה היא לא חד-פעמית. לא מגיעים לקוחות אקראיים שראו חלון ראווה ובחרו להיכנס לחנות. בעולם הפיננסי יש ערך למערכת יחסים מתמשכת, היכרות, אמון, קשר מתמשך".

השילוב בין חיים מקצועיים שסובבים סביב "עשיית כסף" לפעילות חברתית ענפה נראה

כסתירה, איך את מסבירה אותו?

"אני רואה בשוק ההון שילוב של שני התחומים האלה. לכאורה זה תחום מאוד קפיטליסטי, אבל יש בו גם צד מאזן, צד שמקדם שוויון. ההשתתפות בשוק ההון מאפשרת גם לאנשים שאינם בעלי הון רב לקחת חלק במשחק, להרוויח כסף ולהתעשר. נוסף על כך, לתווך לאנשים איך לטפל בכסף שלהם באופן טוב יותר, באופן שיעניק להם יותר רווחה, זה משימה חשובה. כסף הוא משאב מרכזי בחיים, ולמרות זאת יש הרבה סיבות שאנחנו לא מטפלים.ות בו כמו שצריך".

נסיים במשפט שלמה: מה מגדיר אותך יותר - הפיננסים או הפמיניזם?

"התחלתי פיננסית ואחר כך הפכתי לפמיניסטית. שני התחומים האלה מעורבבים היטב במי שאני".

הפן החברתי של אלקלעי

יו"ר שדולת הנשים, חברה בועד המנהל של: ארגון מעלה, אלפנאר, NIF, במועצה הציבורית של האונ' הפתוחה, בוועדה המייעצת של קרן Elah, פרויקט ג'נסיס של עמותת עדן, DANA, וחברה בפורום הישראלי לקידום כלכלת אימפקט IFIE

הכתבה בהפקת סוכנות התוכן דיסקברי>>


תגיות