אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלקטרה צריכה עקפה את יבואן מסכי TCL וסופגת חרם מחסני חשמל באייס מול אילת | צילום: פיני כהן

בלעדי

אלקטרה צריכה עקפה את יבואן מסכי TCL וסופגת חרם

אלקטרה צריכה החלה לייבא ישירות מסין את מסכי הטלוויזיה TCL עבור רשתות מחסני חשמל ושקם אלקטריק. בתגובה חברת SG, היבואנית הרשמית, הפסיקה לשווק לה מותגים אחרים שבבעלותה

03.03.2022, 06:12 | אורנה יפת

חברת SG, יבואנית מסכי הטלוויזיה ממותג TCL הסיני, הפסיקה לשווק את יתר המוצרים שהיא מייבאת למחסני חשמל ולשקם אלקטריק שבבעלות אלקטרה מוצרי צריכה — לאחר שאלקטרה עקפה את היבואנית וחתמה על חוזה עם ספק מסכי TCL בסין, וכעת היא רוכשת אותם ממנו ישירות.


קראו עוד בכלכליסט:


בתגובה למהלך הודיעה SG לפני שבוע לאלקטרה כי היא מפסיקה לשווק למחסני חשמל ושקם אלקטריק את יתר המותגים שבבעלותה ובהם ימאהה, מותג מוביל בתחום האודיו וקולנוע ביתי, Skyworth, מותג גדול של טלויזיות LED, מוצרי הסאונד במותג Sherwood ועוד. המהלך של אלקטרה נתפס כחלק מנסיונה להפוך לענקית קימעונאות. חברת SG שבבעלות יצחק רביד, מייצגת בישראל את מוצרי TCL מאז 2005 וביניהם מסכי טלויזיה, מזגנים ומוצרי קו לבן של המותג.

בשלוש השנים האחרונות מותג המסכים TCL נחשב לשחקן שמציג צמיחה גבוהה ביותר מבין מסכי הטלויזיה שנמכרים בישראל, והגיע לנתח שוק של כ־13%.

בעבר ניסה גם שאול אלוביץ' לקבל לידיו את ההפצה של טלוויזיות TCL בזמן שמכירות פנסוניק, מותג שהיה בבעלותו, היו בירידה. החברה הסינית החליטה לתת לאלוביץ' את הזכיון רק למזגנים ולמכונות הכביסה של TCL, בעוד שהמסכים, המהווים את עיקר הפעילות של המותג, נשארו בידי SG, מה שהכשיל את המהלך של אלוביץ'.

ניסיונות שכנוע בסין

בשנתיים האחרונות התחזקה העבודה של SG עם אלקטרה צריכה וזו החלה לרכוש ממנה כמויות גדולות של מסכי TCL. נדמה שבעקבות כך, החליטו באלקטרה לנסות לייבא את המותג הסיני ישירות מהספק, ולדלג על היבואן. כבר לפני כשנה נסעו מנכ"ל אלקטרה צריכה צביקה שווימר וסמנכ"ל החברה מיקי ביטון, לפגישה עם נציגי החברה בסין, וניסו לשכנע את הסינים להעביר את ההפצה מ־SG לאלקטרה צריכה בהסברים שהיא חברה קמעונאית גדולה בשוק הישראלי.

אולם הסינים סירבו לעסקה, והודיעו לאלקטרה צריכה שההפצה תישאר בידי היבואן הרשמי בישראל. באלקטרה לא ויתרו ולחצו על הסינים, שלבסוף הסכימו למכור לאלקטרה צריכה את מסכי TCL רק לרשתות הקמעונאות שבבעלותה: מחסני חשמל ושקם אלקטריק.


סניף מחסני חשמל. אלקטרה תוכל לשווק את המסכים רק ברשתות שבבעלותה, צילום: פיני כהן סניף מחסני חשמל. אלקטרה תוכל לשווק את המסכים רק ברשתות שבבעלותה | צילום: פיני כהן סניף מחסני חשמל. אלקטרה תוכל לשווק את המסכים רק ברשתות שבבעלותה, צילום: פיני כהן



לאלקטרה אין מותג מסכי טלויזיה משמעותי והפצה של TCL היתה נותנת לה אחיזה בשוק המסכים. הסינים הסכימו בסופו של המשא ומתן למכור לאלקטרה צריכה את מסכי TCL רק עבור רשתות מחסני חשמל ושקם, אבל, כאמור, אסרו על אלקטרה להפיץ את המותג לקמעונאים אחרים בשוק הישראלי.

לא עוצרת במסכים

אלקטרה, מתברר, לא עוצרת במסכי הטלויזיה הסינים ומנהלת בחודשים האחרונים משא ומתן עם ארצ'ליק הטורקית, בניסיון לשכנע את החברה הטורקית למכור לה ישירות את מותג המקררים הפופולרי בקו. לארצ'ליק חוזה ארוך טווח עם היבואנית הישראלית ברימאג, שמשווקת את בקו ו־LG.

בניגוד לסינים, ארצ'ליק הטורקית עוד לא נכנעה ללחצים של אלקטרה ולא הסכימה בשלב זה למכור לה את המותג בקו, שלא באמצעות ברימאג. מהלך כזה מצד אלקטרה, מצריך את אישורה של ברימאג, אך האחרונה מסרבת לו בכל תוקף.

יאיר רוזן, מנכ"ל קבוצת ברימאג, מסר בתגובה: ״לא יקום ולא יהיה. ברימאג היא המפיצה והיבואנית הבלעדית של בקו בישראל. בין ברימאג לקבוצת ארצ׳ליק הסכם ארוך טווח בעניין זה״.

בענף מוצרי החשמל לא אוהבים את המהלכים של אלקטרה צריכה, שמשדלת סוכניות בחו"ל להעביר אליה מותגים על חשבון יבואנים קטנים ובינוניים. התעצמות אלקטרה, פוגעת ביבואנים הקטנים ועלולה בסופו של דבר גם לפגוע בתחרות ובכיס הצרכן. כך לדוגמה הסכסוך בין אלקטרה ל־SG מקטין את מגוון המותגים שמשווקת מחסני חשמל לצרכן, וגם במהלך של יבוא ישיר מהספק, לא מקבלת אלקטרה את כל הדגמים שמוכרת הספקית הסינית ליבואנית הרשמית, מה שאומר שההיצע של מחסני חשמל ושקם אלקטריק לצרכן יהיה מצומצם יותר.


מנכ"ל אלקטרה צריכה צביקה שווימר. נסע עם הסמנכ"ל לסין כדי לשכנע במהלך את TCL, צילום: דורון ברסקי מנכ"ל אלקטרה צריכה צביקה שווימר. נסע עם הסמנכ"ל לסין כדי לשכנע במהלך את TCL | צילום: דורון ברסקי מנכ"ל אלקטרה צריכה צביקה שווימר. נסע עם הסמנכ"ל לסין כדי לשכנע במהלך את TCL, צילום: דורון ברסקי


אלקטרה צריכה כבר הצליחה בעבר לקחת מותגים מספקים קטנים. ב־2018 סיפחה את מותג ברוויל, ששווק במשך 20 שנה על ידי היבואנית הוט פוינט. בעבר הצליחה לחתור תחת טורנדו ולחתום חוזה מול ספקית המזגנים המובילה מידאה, שהיתה ספקית בלעדית בישראל של טורנדו. אלקטרה גם ניסתה לקבל לידיה את היבוא וההפצה של מוצרי החשמל במותג מידאה, אשר משווקים על ידי המילטון, אך לבסוף נשאר המותג בידי היבואנית הרשמית ואלקטרה קיבלה ממידאה העולמית את הזכיון למוצרי קו לבן של המותג טושיבה.

"אלקטרה עושה מהלכים שלא יעשו. אם חברה רוצה זיכיון למותג, היא צריכה לשלם עליו או לקנות את החברה שמייבאת אותו. אלקטרה מנסה להעביר לידיה מותגים בלי לשלם עליהם" אומר גורם בענף החשמל.

מאלקטרה צריכה נמסר: " לנו ולקבוצת ארצ'ליק שיתופי פעולה רבים. את המותג בקו אלקטרה מוצרי צריכה רוכשת דרך ברימאג, וכך תמשיך לעשות גם בעתיד. אלקטרה החלה ביבוא ישיר שלמסכי TCL ולשווק אותם ישירות לצרכן באמצעות הרשתות מחסני חשמל, שקם אלקטריק, הדיוטי פרי ובאונליין".

מ־SG לא התקבלה תגובה.

13% - נתח השוק של TCL מכלל מסכי הטלוויזיה הנמכרים בישראל

תגיות