אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדינות המפרץ הפרסי ספגו הפסדי ענק מאז פרצה המלחמה דוחה קטאר | צילום: שאטרסטוק

מדינות המפרץ הפרסי ספגו הפסדי ענק מאז פרצה המלחמה

לפי הערכות, קרן ההשקעות של קטאר עומדת עם הפסד של 6 מיליארד דולר על ההשקעות הרוסיות שלה מתחילת השנה. שווי הפורטפוליו שלה, שעמד בסוף 2021 על 16 מיליארד דולר, נפל לסביבת 9.6 מיליארד דולר; הקרן של אבו דאבי הפסידה כ-600 מיליון דולר בתקופה האמורה

06.03.2022, 12:47 | חדשות חוץ

קרנות הון של מדינות במפרץ הפרסי ספגו הפסדים כבדים ביותר מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה, בעיקר לאחר שהסנקציות הובילו לנפילת שווי בנכסים רוסיים שבפורטופליו שלהן.

קראו עוד בכלכליסט:


ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח כי קרן ההשקעות של אבו דאבי מובאדללה אינווסטמנט (Mubadala Investment) וקרן ההשקעות הקטארית (QIA) היו בין הקרנות הריבוניות הפעילות ביותר ברוסיה בעשור האחרון, ובעלות החשיפה הגדולה ביותר לבידוד הפיננסי המתרחב של רוסיה. עד תחילת החודש קרנות ממשלתיות במזרח התיכון החזיקו ב-69% מכלל הנכסים שנרכשו על ידי משקיעים ממשלתיים ברוסיה, כך לפי הנתונים שאספה חברת גלובל SWF מניו יורק.

המחויבויות הפיננסיות הללו הן אחת הסיבות העיקריות שהשותפות של ארצות הברית במזרח התיכון שמרו עד כה על ניטרליות מול המלחמה. זאת בעוד הקרנות הממשלתיות של דנמרק ונורווגיה כבר הכריזו על יציאה מהשקעות ברוסיה. "הם הימרו יותר על הכלכלה הרוסית מאשר קרנות אחרות", הסביר דייגו לופז מגלובל SWF. "הם הגדירו את רוסיה כמהלך ארוך טווח, וייתכן שבודקים אפשרות של רכישת נכסים זולים".

מדינות המפרץ הפרסי העמיקו בשנים האחרונות את הקשרים עם רוסיה, בין השאר בשל האמונה שארצות הברית העבירה את ההתמקדות שלה מהמזרח התיכון לאסיה. אירועים כמו הנסיגה האמריקאית מאפגניסטן בקיץ האחרון רק חיזקו את התפיסה ודחפו את המדינות קרוב יותר לרוסיה ולסין. בשלב זה ההפסדים האמורים הם על הנייר בלבד, אך הסבירות לתיקון השווי לא גבוהה במיוחד, לנוכח התגובה המאוחדת של המערב לפעולות של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

החשיפה של הקרן הקטארית לרוסיה היא באמצעות אחזקות בחברות כמו רוסנפט ובנק VTB, שמחיר המניות שלהן צנח בחודש האחרון בכ-50% בהשוואה לימים שקדמו למשבר. לפי ההערכות, הקרן ספגה הפסד של 6 מיליארד דולר השנה על ההשקעות הרוסיות שלה, ושווי הנכסים בפורטפוליו נפל לסביבות 9.6 מיליארד דולר, נכון ל-1 במרץ, ירידה מ-16 מיליארד דולר לעומת השווי ב-31 בדצמבר. קרן ההשקעות של אבו דאבי הפסידה כ-600 מיליון דולר לאורך אותה תקופה.

מובאדללה השקיעה נכבדות ברוסיה בשנים האחרונות, ואף פתחה משרד במוסקבה המוקדש לפעילות במדינה. הקרן הזו משקיעה גם ישירות בחברות פרטיות ותשתיות. עסקאות בולטות שלה ברוסיה כוללות השקעה של 480 מיליון דולר בקניון בסנט פטרבורג ב-2019 ועסקה בשווי 171 מיליון דולר בדצמבר לרכישת אחזקה של 1.9% בחברת הפטרוכימיים סיבור. למובאדללה יש 45 השקעות ברוסיה ובמדינות אחרות מהגוש הסובייטי לשעבר בשווי כולל של 6 מיליארד דולר.

קרנות נוספות עם חשיפה לרוסיה כוללות את קרן ההשקעות הציבורית של סעודיה, שב-2015 הכריזה על הקמת קרן בגובה 10 מיליארד דולר להשקעות ברוסיה, וכן הקרנות הריבוניות של כוויית ובחריין. ממובאדללה נמסר בתגובה כי הם עוקבים אחר המצב ברוסיה ובאוקראינה. משאר הקרנות לא התקבלה תגובה.

עם זאת, על אף ההשקעות הגדולות יחסית מדובר לרוב בשיעור נמוך בהשוואה לכלל נכסי הקרנות. כך למשל החשיפה של 6 מיליארד דולר של מובאדללה מייצגת 2.5% מכלל הנכסים בשווי 250 מיליארד דולר שמנהלת הקרן.

מנסור בן אברהים אל מחמוד, מנכ"ל קרן העושר הקטארית, צילום: AFP מנסור בן אברהים אל מחמוד, מנכ"ל קרן העושר הקטארית | צילום: AFP מנסור בן אברהים אל מחמוד, מנכ"ל קרן העושר הקטארית, צילום: AFP



תגיות