אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפקח על הבנקים בלם את מינוי מבקר הפנים הראשי של בנק הפועלים סניף בנק הפועלים מבחוץ רד האט | צילום: אביב גוטליב

המפקח על הבנקים בלם את מינוי מבקר הפנים הראשי של בנק הפועלים

גלעד בלוך, מזכיר בנק הפועלים, אמור היה להתמנות לתפקיד ולמנהל חטיבת הביקורת. הפיקוח, בראשות יאיר אבידן, התנגד בטענה כי בלוך חסר ניסיון בתחום הביקורת ואמיר בכר מונה במקומו

08.03.2022, 06:12 | אלמוג עזר

אירוע נדיר התרחש השבוע במערכת הבנקאית: הפיקוח על הבנקים בראשות יאיר אבידן בלם את הכוונה של בנק הפועלים למנות את גלעד בלוך למבקר הפנים הראשי ולמנהל חטיבת הביקורת של הבנק. בלוך, מזכיר הבנק מדצמבר 2018, היה אמור להחליף את זאב חיו, שעתיד לעבור לנהל חטיבה חדשה לשירותים בנקאיים בהפועלים. ביום שני דיווח בנק הפועלים כי משך את הבקשה למינוי בלוך לתפקיד לאור עמדת הפיקוח על הבנקים. מי שנבחר למלא את התפקיד הוא אמיר בכר, המכהן כמשנה למנכ"ל וממונה על חטיבת ניהול הסיכונים בבנק. המינוי ייכנס לתוקף לאחר שיקבל את אישור הפיקוח. לבכר עצמו עבר בפיקוח על הבנקים, שבו עבד ב־2010-2007.


קראו עוד בכלכליסט:


ככל הידוע, זו הפעם הראשונה שבה הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל מונע מינוי של מבקר פנים בבנק. עם זאת, זו הפעם השנייה שהמפקח פוסל מועמד של הפועלים לתפקיד בכיר בשנים האחרונות. ב־2018 ביקש הבנק, אז בניהולו של אריק פינטו, למנות את ניב פולני למנהל חטיבת ניהול הסיכונים. בבדיקת בנק ישראל עלה חשש ביחס למעורבות של פולני בחידוש הלוואה מסוג "גב אל גב" ללקוח אוסטרלי של קבוצת הבנק, ב־2004. בשל הבדיקה פרש פולני ממועמדותו והוחלף על ידי לא אחר מאמיר בכר.


מימין: המפקח על הבנקים יאיר אבידן ואמיר בכר, יריב כץ עמית שעל מימין: המפקח על הבנקים יאיר אבידן ואמיר בכר | יריב כץ עמית שעל מימין: המפקח על הבנקים יאיר אבידן ואמיר בכר, יריב כץ עמית שעל


במקרה של בלוך, הפיקוח התנגד למינוי כי לגישתו אין לו ניסיון מספיק כחבר הנהלה בכירה בבנק ואין לו עבר משמעותי מספיק במחלקת הביקורת. תפקידו העיקרי של מבקר פנים בבנק הוא לפקח על תהליכי העבודה והבקרה, במטרה להקטין את חשיפת הבנק לסיכונים תפעוליים, משפטיים ועסקיים. בנוסף, המבקר בודק שהבנק עומד בהוראות מחייבות של בנק ישראל, רגולציות קבועות בחקיקה ויעדי הלימות הון. מעבר לכך, המחויבות של מבקר הפנים היא לבדוק כי הבנק שומר על כללי מינהל תקינים ועל אתיקה מקצועית, לצד מימוש ההוראות וההחלטות של דירקטוריון הבנק.

החלטת הפועלים, בראשות המנכ"ל דב קוטלר והיו"ר ראובן קרופיק, לבחור בבלוך כמבקר הפנים הראשי, היתה מועדת לפורענות מלכתחילה. אולם בהנהלת הבנק ביקשו לקדם אותו על רקע היכולות והביצועים שהפגין בשלוש השנים שבהן כיהן כמזכיר הבנק — תפקיד שטומן בחובו אחריות משפטית לא מבוטלת. בכירים בבנק הסבירו כי בלוך היה אחראי לטפל בנושאים רבים שדומים לאלה שבאחריות מבקר הפנים הראשי. מזכיר הבנק משמש כחוליה המקשרת בין הדירקטוריון למנכ"ל ולהנהלה, ובין החברה לציבור המשקיעים. המזכיר מוודא שכלל תהליכי הניהול נעשים בהתאם לכללי הממשל התאגידי.

תפקידו של מבקר הפנים בהפועלים רגיש במיוחד, בעיקר נוכח פרשת הסיוע בהעלמות מס שהעניק הבנק ללקוחות בחו"ל. ב־2015 נפתחה בארה"ב חקירה נגד הבנק בחשד שסייע ללקוחותיו שם להעלים מס. לפי משרד המשפטים האמריקאי, בין 2002 ולפחות עד 2014 פעל הבנק עם עובדיו, לקוחותיו בארה"ב ואחרים להונות את הממשל האמריקאי בנוגע לתשלומי מס של הלקוחות; סייע בהגשת דו"חות שגויים לרשויות, שאיפשרו ללקוחות להימנע מתשלום מסים; וכן סייע ללקוחות להסתיר את בעלותם בנכסים שהבנק החזיק בהם, באופן שאפשר להם להעלים מס. באפריל 2020 הגיע הפועלים להסדר עם הרשויות בארה"ב, שבמסגרתו הודה בסיוע להעלמות מס בקרב לקוחות הבנק האמריקאיים, והסכים לשלם קנס של 875 מיליון דולר.


תגיות