אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות החשמל: "ישראל לא עמדה ביעד האנרגיות המתחדשות ב-2021" גגות סולאריים | צילום: pixabay

רשות החשמל: "ישראל לא עמדה ביעד האנרגיות המתחדשות ב-2021"

ב-2021 עמדה צריכת החשמל מאנרגיות מתחדשות על 8.1% - רחוק מהיעד של 10% שנקבע ל-2020. שרת האנרגיה: "עושים הכל כדי לעמוד ביעד של 20% צריכה ב-2025"

08.03.2022, 14:30 | ענת רואה

משרד האנרגיה ורשות החשמל אישרו כי מדינת ישראל שוב לא עמדה ביעד האנרגיות המתחדשות שאמור היה להיות מושג כבר לפני שנה. שיעור צריכת החשמל ב-2021 שמקורו באנרגיות מתחדשות עמד על 8.1%. זאת בעת שהיעד ב-2020 היה 10%, ויעד ביניים נוסף ל-2025 עומד על 20%.

קראו עוד בכלכליסט:

השיעור של 8.1% מבוסס על שינוי בשיטת החישוב שביצעה רשות החשמל ואשר הקפיץ את הנתונים כלפי מעלה. בעבר חושב כמה חשמל יוצר מאנרגיות מתחדשות מתוך סך ייצור החשמל בישראל, ואילו כעת מודדים כמה מהחשמל שנצרך מקורו באנרגיות מתחדשות. יש פער בין הייצור לצריכה מאחר שחלק מהחשמל המיוצר מתבזבז מסיבות שונות במהלך התהליך ולא נצרך.

בשבוע שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי בכיר ברשות החשמל אמר כי הנתון ל-2021 עומד לכל היותר על 7.5%. ברשות מסבירים כי מדובר בנתון שגוי, ומקורו בחישוב מתוך ייצור ולא על בסיס הצריכה. בשורה התחתונה, בין שמדובר ב-7.5% ובין שב-8.1%, ישראל עדיין לא הגיעה ליעד של 10%.

עם זאת, במחצית השנייה של שנת 2021 חל שיפור בקצב החיבור של מתקני ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות בישראל, ונכון לסוף 2021 סך ההספק המותקן באנרגיות מתחדשות עמד על כ-3,656 מגה-ואט. לטענת רשות החשמל, הדבר משקף יכולת ייצור שנתית משוערת בסך 9.4% מסך הייצור.

טורבינות רוח לייצור חשמל בגלבוע, צילום:  אלעד גרשגורן טורבינות רוח לייצור חשמל בגלבוע | צילום: אלעד גרשגורן טורבינות רוח לייצור חשמל בגלבוע, צילום:  אלעד גרשגורן


שרת האנרגיה קארין אלהרר אמרה כי "לא נכריז כי ניצחנו את אתגר האנרגיות המתחדשות. זה מאבק יומיומי עד שנוכל להגיד שאנחנו מובילים את התהליך כמו שצריך. המשרד פועל עם רשות החשמל וכלל הגורמים כדי להגיע ליעד. המטרה היא לעמוד ביעד של 20% בשנת 2025".

יו"ר רשות החשמל יואב קצבוי אמר כי "היכולת לשקף סטטוס מהימן של התקדמות שילוב האנרגיות המתחדשות במשק חשובה על מנת להניע תהליכים, לתכנן קדימה ולפעול בהתאם, כדי שנוכל להבטיח עמידה ביעדי הממשלה לשנים הקרובות".

ליאור שילת, מנכ"ל משרד האנרגיה, הוסיף כי "יש לנו 4 שנים לעמוד ביעד וכל הפעולות שלנו מכוונות לכך. תוכנית העבודה שלנו ל-2022 כוללת עוד פעולות כמו לימוד לעומק של האתגרים שעוברים היזמים, פעילות שוטפת של הוועדה לשחרור חסמים, תמיכה במחקרים של טכנולוגיות העתיד ועוד".

איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל, אמר כי "מצב תחום האנרגיה המתחדשת משקף את חוסר היכולת הממשלתית, במשך למעלה מעשור, לקדם פרויקטי תשתית מתקדמים וטכנולוגיים במשק האנרגיה, כאשר מדינות כגון ירדן וקפריסין כבר עקפו אותנו מזמן. ישראל מפגרת אחר העולם המפותח ונמצאת בתחתית הדירוגים של המדינות המפותחות. שינוי שיטת החישוב לא ישנה את הבעיה".

עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין, הוסיף כי "אנחנו לא מופתעים ולכן מקדמים חוק אקלים שיחייב את כל משרדי הממשלה. לא זו בלבד שיעדי האנרגיה של ממשלת ישראל הם יעדים נמוכים ומביכים, אפילו ביעדים אלה הממשלה לא עומדת".

תגיות