אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רגע לפני הפסח: תנובה מעלה את מחירי הבשר הטרי מפעל הבשר אדום אדום של תנובה, בית שאן | צילום: ערן יופי כהן

רגע לפני הפסח: תנובה מעלה את מחירי הבשר הטרי

רגע לפני קדחת קניות המזון לחג, תנובה מייקרת בשיעור של עד 8% את מוצרי “אדום אדום”. גם טחנות הקמח כבר מקפיצות מחירים, הפעם הן מאשימות את רוסיה

08.03.2022, 15:23 | נורית קדוש

רגע לפני קדחת קניות המזון של פסח: תנובה מייקרת בשיעור של עד 8% את הבשר הטרי שהיא משווקת תחת מותג “אדום אדום”. הנימוק המרכזי לזינוק במחיר הוא התייקרות המזון לבהמות, המהווה תשומה מרכזית בענף. עוד נטען כי מחירי הכבשים עצמם עלו בכ־30%.


קראו עוד בכלכליסט:


המהלך הזה עלול לפתוח מחדש את גל ההתייקרויות שנבלם בחודש שעבר בעקבות המחאה החברתית נגד אסם ויצרניות מזון נוספות שהודיעו על כוונתן להעלות מחירים. ואכן, טחנות הקמח צפויות לייקר כבר השבוע את הקמח בעשרות אחוזים. אחת הטחנות הודיעה לקמעונאים שתעלה את המחיר ב־18% כבר מחרתיים. זאת על רקע הזינוק החד במחירי החיטה, שמרביתה (כשליש) מיוצרת באוקראינה ורוסיה. החשש הוא שככל שתימשך הלחימה בין שתי המדינות, יעמיק המחסור במוצר היסוד.

בענף הבשר טוענים כי בחודשים האחרונים עלו המחירים של גרעיני התירס שמשמשים לתערובת המזון לבהמות בשיעור חד. מחירו של התירס, המהווה מרכיב עיקרי בתערובת, עלה ב־30%, אחרי קיזוז שערי מטבע. החשש הוא כי לא מדובר בהתייקרות חד־פעמית, כיוון שמחירי הגרעינים ממשיכים לזנק, בין היתר על רק הלחימה באוקראינה, שאחראית לכ־40% מגידולי התירס בעולם.

שוק הבשר הטרי בישראל מתאפיין בריכוזיות גבוהה, ונשלט על ידי תנובה ודבאח, שעל פי דו”ח רשות התחרות מ־2016, חולשות על 77% מהשוק, והן היחידות שפעילות בכל מקטעיו: אספקה, פיטום, שחיטה ושיווק. לצדם פועל בית מטבחיים חיפה, שאחז אז ב־18%.

רשות התחרות מצאה לאחרונה כי פתיחת השוק ליבוא תוביל להורדת מחירים. מלבד זאת בדו"ח שהכינה הרשות על השפעה אפשרית של הצעת החוק לאסור משלוחים חיים של פרות וכבשים לתעשיית הבשר נמצא כי ”איסור על משלוחים חיים יגרום לירידה בהיצע הבשר הטרי בישראל ויעלה את מחיר הבשר לצרכן. כיום מרבית העגלים הנשחטים בישראל מיובאים כעגלים חיים מאוסטרליה ומאירופה, ולכן הגבלת היצע העגלים תגרום לירידה בהיצע הבשר הטרי", הוסבר בדו"ח.

מפעל הבשר אדום אדום של תנובה בבית שאן, צילום: ערן יופי כהן מפעל הבשר אדום אדום של תנובה בבית שאן | צילום: ערן יופי כהן מפעל הבשר אדום אדום של תנובה בבית שאן, צילום: ערן יופי כהן

על הדרך לבלום את הפגיעה, נכתב: "כדי להימנע מפגיעה בתחרות בשוק הבשר הטרי בישראל ובצרכן, אנו סבורים כי יש לנקוט כמה צעדים שמטרתם הסרת חסמי יבוא: ביטול המכס על יבוא בקר טרי, בחינת הארכת חיי המדף של בשר טרי, הכשרת שוחטים מוסמכים אשר יוכלו לבצע שחיטה כשרה בחו"ל ובחינת הקלות ברגולציה על יבוא בשר טרי, כיוון שהרפורמה ביבוא לא תחול על בשר טרי".

מתנובה נמסר בתגובה: "לאור עליית מחירי חומרי הגלם והגרעינים למאכל בעלי החיים ביותר מ־25%, מחירי הבקר והכבש התייקרו. החברה ספגה את מרבית העלויות, והעלתה חלק מהמוצרים בשיעור של 8%-5%".

תגיות