אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בקשה לייצוגית: "נכסים ובניין צריכה לפצות את המחזיקים מהציבור בגב־ים" מימין: אהרון פרנקל ודורון כהן מנכ"ל דסק"ש | צילומים: ויקיפדיה, אוראל כהן

בקשה לייצוגית: "נכסים ובניין צריכה לפצות את המחזיקים מהציבור בגב־ים"

המבקשים טוענים: רכישת חלקו של אהרון פרנקל בגב־ים יוצרת חלוקה לא שוויונית של פרמיית השליטה, ועל החברה לרכוש את מניות הציבור או לשפותו

09.03.2022, 06:42 | גולן חזני

העסקה שבמסגרתה נכסים ובניין שבשליטת דסק"ש רוכשת את מלוא אחזקותיו של אהרון פרנקל (37.2%) בחברה־הבת גב־ים תמורת 3.1 מיליארד שקל טרם הושלמה, אבל היא כבר מזמנת לצדדים התגוששות משפטית.

שלשום הגישו לבית המשפט המחוזי בתל אביב משרד עורכי הדין גנסין וקלעי, רוזן ושות' בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד נכסים ובניין ופרנקל בשם כלל בעלי המניות של גב־ים מקרב הציבור.

בלב הבקשה ניצבת העסקה שבה נכסים ובניין תרכוש את מניותיו של פרנקל ותהפוך לבעלת הבית היחידה בגב־ים. לטענת התביעה, העסקה נעשתה בניגוד לחוק החברות והובילה לחלוקה לא שוויונית של פרמיית השליטה.

קראו עוד בכלכליסט:


התביעה מבקשת מבית המשפט להפוך את המניות הנרכשות לרדומות - כלומר כאלה שלא נושאות זכויות הצבעה או הון - וזאת לצד אחת משתי חלופות: להורות לנכסים ובניין לרכוש את מלוא המניות של הציבור או שהחברה ופרנקל יפצו כספית את הציבור. צחי נחמיאס מחזיק (38%) במגה אור, שמחזיקה בדסק"ש (29.9%), בעלת השליטה בנכסים ובניין שבניהול דורון כהן.

בסוף דצמבר, בתום קרב ממושך על השליטה בגב־ים, נחתמה עסקה שלפיה נכסים ובניין, שהחזיקה ב־44.5% מחברת הנדל"ן, תרכוש את החלק של פרנקל בה תמורת 3.1 מיליארד שקל. העסקה תותיר את פרנקל עם רווח של יותר ממיליארד שקל.

בתביעה טוענים כי על פי חוק החברות, לא ניתן לעלות לאחזקה של יותר מ־45% בחברה נטולת גרעין שליטה, "אלא בדרך של הצעת רכש מיוחדת". מכיוון שרכישת המניות של פרנקל היתה מעבירה את נכסים ובניין מעבר לרף אחזקה של 45%, החליטו הצדדים שקודם לכן תוגש הצעת רכש ל־5% מהמניות בלבד. "מודעים לחובת ביצוע הצעת רכש מיוחדת, הסכימו ביניהם הצדדים שמימוש הרכישה יותלה בקיומה של הצעת רכש רצונית ל־5% ממניות הציבור", לשון התביעה. זו טוענת כי "אין יסוד לניסיון המאולץ לעקוף את הוראת חוק החברות, המחייבת הצעת רכש מיוחדת, באמצעות הצעת רכש רצונית קטנה. המהלך, עם כל היצירתיות שבו, לא עומד במבחן ההלכה הפסוקה".

לפי התביעה, הפסיקה קבעה כי המועד הרלבנטי שלפיו בוחנים אם יש להגיש הצעת רכש מיוחדת, כלומר מלאה, הוא מועד כריתת החוזה. כלומר, ברגע שהצדדים חתמו על חוזה שלפיו נכסים ובניין תרכוש את המניות של פרנקל, באותו רגע נכסים ובניין נחשבת כמי שמחזיקה מעל 45%, כך שלמעשה הצעת הרכש הרצונית המצומצמת התרחשה מבחינה מהותית אחרי רכישת מניות פרנקל, הגם שזו עוד לא בוצעה באופן ממשי, ולכן היה צורך בביצוע של הצעת רכש מלאה לציבור. "אלא שנכסים ובניין ופרנקל, שהכירו את ההלכה, בחרו להתחכם ולנסות לשחרר עצמם מהחובה לבצע הצעת רכש מיוחדת", לשון התביעה. רכישת מלוא המניות של הציבור במסגרת הצעת רכש מיוחדת היתה עולה לנכסים ובניין הרבה יותר כסף.

הצעת הרכש הרצונית המדוברת פורסמה לציבור ביום הראשון של שנת 2022. על פניו, המחיר למניה היה זהה לזה שלפיו בכוונת נכסים ובניין לרכוש את האחזקות של פרנקל (38 שקל למניה), ובהמשך המחיר אף עלה ל־41 שקל למניה והצעת הרכש בוצעה בשבוע שעבר. נכסים ובניין שילמה 439 מיליון שקל עבור 5% ממניות החברה. אולם, התביעה טוענת כי "נוכח היקפה המוגבל של הצעת הרכש, ציבור בעלי המניות בגב־ים יכול היה ליהנות רק בהיקף מוגבל מהפרמיה שגולמה בה".

בנוסף גורסת התביעה כי לפרנקל למעשה ישולם סכום גבוה יותר, משום שבנוסף לתמורה הכספית עבור המניות שלו הוא יקבל נתח מתזרים המזומנים מפעילות (FFO) של החברה. "תוספת זו לא הוצעה לציבור במסגרת הצעת הרכש המזערית, וגם בכך קופח הציבור", נכתב בתביעה.

משום כך, טוענת התביעה, "דרך המלך להסרת הקיפוח היא בחיובה של נכסים ובניין לרכוש את מלוא מניות הציבור, כפי שרכשה את מלוא המניות של פרנקל, ועד אז להצהיר על הרדמת המניות של נכסים ובניין בגב־ים שאותן רכשה מפרנקל ומהציבור בהצעת רכש פגומה. לצד הרדמת המניות שנרכשו לא כדין, יש להורות על פיצוי בעלי המניות מהציבור על הנזקים".

מימין: אהרון פרנקל ודורון כהן מנכ"ל דסק"ש, צילומים: ויקיפדיה, אוראל כהן מימין: אהרון פרנקל ודורון כהן מנכ"ל דסק"ש | צילומים: ויקיפדיה, אוראל כהן מימין: אהרון פרנקל ודורון כהן מנכ"ל דסק"ש, צילומים: ויקיפדיה, אוראל כהן

כ

תגיות