אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עיכוב הגז מכריש ישפיע מהותית לרעה על תוצאות בזן השנה הנחת צנרת תת ימית קידוח גז כריש | צילום: קינסט הפקות עבור אנרג'יאן

עיכוב הגז מכריש ישפיע מהותית לרעה על תוצאות בזן השנה

מפעילת מאגר כריש אנרג'יאן מעריכה שהגז יחל לזרום במחצית השנייה של 2022 - עיכוב מצטבר של שנה וחצי לפחות. זה יחייב את בזן לרכוש ממקור אחר במחיר גבוה יותר, בצל זינוק מחירי האנרגיה באחרונה

09.03.2022, 18:46 | ענת רואה

על החגיגה של עידן עופר נוכח תוצאות השיא של חברת הספנות צים העיב דיווח של חברה אחרת שבשליטתו, בזן.

קראו עוד בכלכליסט:

העיכוב של מפעילת מאגר כריש, חברת אנרג'יאן היוונית־בריטית, בתחילת הפקת הגז מהמאגר הוביל היום (ד') את בזן להודיע שהיא צופה השפעה מהותית לרעה על תוצאותיה בשנת 2022, כי בזן תידרש לרכוש בינתיים גז ממקור חלופי, במחיר גבוה יותר.

עידן עופר , צילום: יח"צ עידן עופר | צילום: יח"צ עידן עופר , צילום: יח"צ

לפי הדיווח של בזן, אנרג'יאן הודיעה לה כי להערכתה הזרמת הגז הטבעי ממאגריה תחל במחצית השנייה של 2022. מדובר בעיכוב מצטבר של כשנה וחצי לפחות, שכן מאגר כריש היה אמור להתחיל בהפקה מסחרית בתחילת 2021.

בזן דיווחה כי היא פועלת לאיתור חלופות שיבטיחו רציפות באספקת גז טבעי למתקני חברות הקבוצה ממאי 2022 — המועד שעד אליו מחויבת תמר לספק לבזן גז טבעי בהתאם להסכם הגישור עמה — ועד למועד תחילת הזרמת הגז מאנרג'יאן. לפי ההודעה, על החלופות להיות "במחיר המיטבי עבורה, לרבות באמצעים רגולטוריים ו/או משפטיים העומדים לרשותה".

בפועל, לאור העליות החדות בעת האחרונה במחירי נפט גולמי וגז טבעי, מעריכה בזן כי רכישת הגז לתקופת העיכוב תיעשה במחיר גבוה משמעותית, ולכן לעיכוב "עלולה להיות השפעה מהותית לרעה על תוצאות הקבוצה ב־2022".

אסדת ההפקה ממאגר כריש ותנין ומנכ"ל קבוצת אנרג אסדת ההפקה ממאגר כריש ותנין ומנכ"ל קבוצת אנרג'יאן מתיוס ריגס | צילום: חברת אנרג'יאן, אוראל כהן אסדת ההפקה ממאגר כריש ותנין ומנכ"ל קבוצת אנרג

ההסכם בין אנרג'יאן לבזן נחתם ב־2018, ובמסגרתו צפויה בזן לרכוש 17 BCM ביחס לכל תקופת האספקה (כעשר שנים). מחיר הגז נקבע על פי נוסחה שהוסכמה המבוססת על הצמדה לרכיב יצור חשמל ומחיר מינימלי. המחיר המינימלי שנקבע עומד על 3.975 דולר ליחידת חום. ההיקף הכספי הכולל של ההסכם עשוי להגיע בצריכה מקסימלית ל-2.5 מיליארד דולר.

בזן התייחסה כבר לפני שנה לעיכוב במועד תחילת ההזרמה מאנרג'יאן, וציינה כי לאור התקשרות החברה בהסכם גישור לרכישת גז טבעי משותפות תמר, הרי עיכוב במועד תחילת הזרמת הגז מאנרג'יאן עד סוף 2022 אינו צפוי להשפיע באופן מהותי על תוצאות הקבוצה.

ההסכם הראשון של בזן עם תמר הסתיים ביוני 2020, וכדי להבטיח את רציפות אספקת הגז ממועד זה עד שאנרג'יאן תחל בהזרמת גז טבעי, נחתמו שני הסכמי גישור עם שותפות תמר לרכישת גז טבעי.

ההסכם הראשון היה בתוקף מיוני 2020 ועד סוף 2020. ההסכם השני חל מאותה נקודה ואמור היה להימשך עד יולי 2022, אך בפועל לא יהיה תקף החל מ-1 במאי 2022. בזן לא הסבירה מדוע קוצרה תקופת הסכם הגישור.

על פי הסכם הגישור, תמר מספקת גז לבזן בתעריף של 4 דולר ליחידת חום, ונאמר כי אין התחייבות לכמות מינימום.

לאנרג'יאן, שנסחרת בבורסות לונדון ותל אביב, כבר יש חוזים חתומים עד סוף פרויקט כריש שמשכו כעשור, לפי כמות מוערכת של 98 BCM. בדו"ח השנתי ל־2020 של כהן פיתוח להערכת שווי לתמלוגים מהמאגר, צוינו החוזים העיקריים שבהם אנרג'יאן מוכרת את הגז מכריש. לפי הדו"ח, כיל ובזן ירכשו את הגז במחיר 3.975 דולר ליחידת חום. על פי ההסכם עם OPC לרכישת הגז, המכירה תיעשה תמורת 3.97-3.8 דולר, לפי נוסחה קבעה בין הצדדים. הסיכום מול תחנת הכוח רמת חובב נעשה במחיר קבוע של 3.95 דולר ליחידת חום, והיא רוכשת בינתיים את הגז ממאגר לווייתן.

מנכ"ל אנרג'יאן מתיוס ריגס אמר בשבוע שעבר, עם חיבור צנרת כריש ליבשה ולפני הזרמת הגז: "זו שנה משמעותית עבור משק הגז הישראלי, שנה שבה תגיע האסדה הצפה הראשונה באגן מזרח הים התיכון לישראל, שבה יופק גז ראשון ממאגר כריש ושבה נוביל להגברת התחרות בשוק המקומי. בשנה זו תבצע אנרג'יאן קידוחים חדשים במטרה להרחיב את עתודות הגז של ישראל".

אנרג'יאן הבטיחה כי פעילות מאגר שלישי בישראל תוביל להורדת מחירים, אך בפועל עד כה העיכובים בפעילותה גרמו לה נזקים שעבורם היא נדרשת לפצות את לקוחותיה. הפיצוי מוערך ב־23 מיליון דולר.

השבוע צפויה אנרג'יאן להתחיל בקמפיין קידוחים נוסף שיבוצע באמצעות ספינת הקידוח IceMax, הנמצאת בדרכה לישראל. הקמפיין יכלול שלושה עד חמישה קידוחים, כולל בבלוק 12 (אתנה). תוצאות ראשונות צפויות במהלך הרבעון השני של 2022.

חברת Stena, שביצעה מספר קידוחים בארץ בשנים האחרונות, מובילה את הקידוחים של אנרגי'אן. חברת המשנה שתיתן לה שירותי תמיכה מקצועיים לפעולות קדימה (אנליזות, דיגומים ועוד, אך לא קודחת בפועל) היא הליברטון. שמה של חברת הליברטון נקשר עם אחד מאסונות הנפט הגדולים בהיסטוריה שהתרחש במפרץ מקסיקו ב־2010.

חברת אנרג'יאן פועלת בתחום החיפוש והפקה של גז טבעי, ולה פרויקטים בישראל, יוון, מצרים, איטליה, קרואטיה, בריטניה, מלטה והים האדריאטי. אנרג'יאן חתומה על הסכמים למכירת BCM 7.2 (שנתי) של גז טבעי לשוק הישראלי, ומחזיקה בשמונה רישיונות חיפוש נוספים במים הכלכליים של ישראל. לאחרונה דיווחה החברה על תוצאות שיא לשנת 2021, עם הכנסות של כ־500 מיליון דולר, לאחר שגייסה בשנה זו כ־2.5 מיליארד דולר בהנפקת אג"ח.


תגיות