אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טרה עשויה ליצור מחסור במוצרי יסוד בחלב מחלבת טרה בנתיבות | צילום: אוראל כהן

טרה עשויה ליצור מחסור במוצרי יסוד בחלב

הזינוק במחיר החלב הגולמי צפוי להתגלגל לכיס הצרכן. הנפגעת העיקרית, מחלבת טרה, עשויה לצמצם הפקת מוצרים מפוקחים ולגרום למחסור במוצרי יסוד לפני החגים

10.03.2022, 06:30 | נורית קדוש

הזינוק בעקבות המלחמה באוקראינה במחירי החיטה והתירס, שהם מרכיב מרכזי בתערובות המזון לבהמות, צפוי להמשיך את מגמת ההתייקרות של מחיר המטרה, מחיר החלב הגולמי למחלבות.

קראו עוד בכלכליסט:

הדבר יגדיל את שיעור עליית המחירים שתידרש המדינה לאשר למחלבות. בימים האחרונים הועלו בדיונים בין האוצר, הרפתנים והמחלבות מתווים שונים להתמודדות עם המצב, והאחרון שבהם התבסס על העלאת מחיר מוצרי החלב המפוקחים ב־5.3%, לצד בקשה מהמחלבות שלא לעשות שימוש באישור שיקבלו ולא להעלות מחירים לצרכן. זה מתווה בעייתי, שכן לא ניתן יהיה לצפות מהמחלבות, ובראשן טרה, לא להעלות מחירים.

טרה סובלת מחולשה ביחס למתחרותיה, וההערכות בענף הן כי פעילותה לא מניבה רווח משמעותי, אם בכלל. המחלבה נמצאת בבעלות החברה המרכזית למשקאות (קוקה־קולה ישראל), שספגה השנה מכה כואבת עם אישור מס הקנייה על משקאות מתוקים, והרחבת חוק הפיקדון לבקבוקים גדולים. במצב זה, ספק אם תסכים גם לספוג את ההתייקרויות בחלב לאורך זמן, ולא מן הנמנע כי תצמצם את ייצור המוצרים המפוקחים, כפי שכבר עשתה בעבר עם החמאה, ותיצור מחסור במוצרי יסוד לקראת החגים.

עליית המחירים הצפויה היא בשורה רעה לצרכנים, בעיקר על רקע ההערכות כי מחיר המטרה צפוי להמשיך ולעלות ב־3 אגורות לליטר בעדכון הקרוב שיהיה בעוד שלושה שבועות, ולאחר מכן צפויה עלייה בשיעור חד של כ־7 אגורות לליטר ביולי, בעקבות המלחמה באוקראינה — מה שעלול להוביל להעלאת מחיר נוספת לצרכן.

טל וזנה מנכ"ל מחלבת טרה,  צילום: אוראל כהן טל וזנה מנכ"ל מחלבת טרה | צילום: אוראל כהן טל וזנה מנכ"ל מחלבת טרה,  צילום: אוראל כהן

בנובמבר האחרון הגישה טרה לוועדת המחירים בקשה להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח ב־9.2%, בעקבות עליית מחיר המטרה בשנתיים וחצי שחלפו מאז העדכון האחרון. הוועדה מצאה שיש הצדקה להעלות את המחיר לצרכן, אך היתה חלוקה בדעתה ביחס לשיעור העלייה, שנע בין 3.3% ל־8.7%. בשל המחלוקת על שיעור העלייה, יצאה הוועדה לשימוע שהסתיים לפני כחודש ומאז ממתינות המחלבות שתפרסם את המלצתה לשרים. הוועדה מעכבת את פרסום המלצתה כדי לאפשר לשר האוצר אביגדור ליברמן להגיע עם הצדדים למתווה מוסכם.

עד כה, לא הבשילו המגעים של האוצר עם הרפתנים והמחלבות לכדי הסכם, והצדדים מטיחים האשמות ומגלגלים אחריות מאחד לשני. כפי שנחשף ב"כלכליסט", טרה פנתה למשרדי האוצר והחקלאות ולרפתנים בהצעה לוותר על העלאת המחיר הקרובה לצרכן, בתמורה לכך שהרפתנים יקפיאו את מחיר המטרה לשנים הקרובות. לדברים הוסיפה טרה איום מרומז, כי אם הצעתה לא תתקבל, היא תתמוך ותקדם את פתיחת שוק החלב ליבוא.

מפעל טרה בנתיבות, צילום: אוראל כהן מפעל טרה בנתיבות | צילום: אוראל כהן מפעל טרה בנתיבות, צילום: אוראל כהן

הרפתנים, זעמו והגיבו במכתב נגדי שבו טענו כי טרה מסכלת כל מתווה פשרה: ״אתם מובילים לעליית מחירים ופועלים נגד שאר הגורמים בענף החלב, אשר פועלים ללא לאות למען מטרה משותפת ולמען הציבור. שאר השחקנים בענף היו מוכנים להגיע להסכמותמתוך הכרה בפגיעה הצפויה, אלא שדווקא החברה המרכזית למשקאות ממשיכה לפעול לריסוק הסכם החלב", כתב ליאור שמחה, מנכ״ל התאחדות יצרני החלב, למנכ״ל טרה טל וזנה. כעת הצדדים מתבצרים בעמדותיהם, אך העלאת המחירים לא צפויה להיגנז.

תגיות