אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נגיד בנק ישראל: “שיפור בחברה הערבית - רווח כפול"  אמיר ירון נגיד בנק ישראל | צילום: אלעד גרשגורן

הפורום הכלכלי הערבי

נגיד בנק ישראל: “שיפור בחברה הערבית - רווח כפול"

פרופ’ אמיר ירון, הדגיש בפורום הכלכלי הערבי שנעשה בשיתוף כלכליסט כי “שיפור המצב הכלכלי יתרום למשק הבית הערבי, אך גם למשק הישראלי כולו”

10.03.2022, 19:58 | דותן לוי ושלמה טייטלבאום

"שיפור מצבה הכלכלי של החברה הערבית הוא רווח כפול ומכופל של כולנו. הוא יתרום בראש ובראשונה למשק הבית הערבי, לחברה הערבית וגם למשק הישראלי כולו", כך פתח נגיד בנק ישראל אמיר ירון את דבריו בוועידה הכלכלית השנתית השנייה של הפורום הכלכלי הערבי בשיתוף “כלכליסט”.


קראו עוד בכלכליסט:


בהתייחסו למצבו של המשק הישראלי אמר ירון כי באופן כללי, נמשכת פעילות כלכלית רציפה ברמה גבוהה לצד נגיף הקורונה ועל רקע גלי התחלואה. “ניכר כי הגל החמישי בישראל בדעיכה. עם זאת, הסיכון להמשך מחזוריות גלי התחלואה בעתיד עודנו קיים. זאת, יחד עם ההתפתחויות הגאופוליטיות האחרונות נמשכת האי־וודאות לגבי הפעילות הכלכלית הצפויה בטווח הקצר והבינוני".

הנגיד התייחס לנושא הקורונה ואמר כי בפרספקטיבה רחבה, מגפת הקורונה גרמה לנזק של ממש לכלכלה - אך עדיין הרבה פחות ממרבית המדינות בעולם, "התכווצות של מעל ל־2% בתוצר אינה דבר של מה בכך. ניתן לראות כי המשק הישראלי מצוי בהתאוששות משמעותית בחודשים האחרונים. כך, לאחר התכווצות התמ"ג בשנת 2020, התמ"ג צמח בצורה משמעותית מאוד ב־2021. כך גם הגירעון התקציבי בשנת 2021 אינו רחוק מהרמה הדומה לזו שהיה מצוי בה ערב המשבר.

לאור זאת, יחס החוב־תוצר הישראלי הצטמצם בשנה החולפת, לאחר שהתרחב בשיא המשבר, בשנת 2020. בשוק העבודה, הנתונים האחרונים מצביעים על יציבות ברמת התעסוקה הכללית, והיא אינה רחוקה מזו ששררה טרם המשבר". בהשוואה בינלאומית, אמר ירון, ישראל מובילה בין מדינות ה־OECD בצמיחת התמ"ג ב־12 החודשים האחרונים בפער ניכר. זאת, במידה רבה הודות לסקטור ההייטק, אשר בשנים האחרונות אחראי לגידול ביצוא השירותים בישראל באופן חסר תקדים.


אמיר ירון נגיד בנק ישראל, צילום: אלעד גרשגורן אמיר ירון נגיד בנק ישראל | צילום: אלעד גרשגורן אמיר ירון נגיד בנק ישראל, צילום: אלעד גרשגורן


"היקף הגיוסים של חברות הייטק ישראליות ב־2021 גדל ב־250%. כך גם שיעור ההון שגויס כאחוז מהתמ"ג, שהיה גבוה בישראל מאשר באירופה ובארה"ב אף קודם משבר הקורונה, צמח בצורה מרשימה ביותר בשנה האחרונה", אמר ירון והוסיף כי כעשירית מהשכירים בישראל מועסקים בהייטק ורבע ממס ההכנסה במדינה משולם על ידם. כך גם כ־15% מהתמ"ג בישראל מיוצר על ידי חברות הייטק ו־43% מהיצוא הישראלי, שמצוי בעלייה משמעותית, מיוחס לחברות ההייטק.

בהסתכלות על האינפלציה, אמר ירון, ניתן לראות שלאחר שנים של סביבה נמוכה - ואף שלילית - האינפלציה בישראל עולה בחודשים האחרונים. "חשוב לשים לב כי שיעור האינפלציה בישראל מוסיף להיות מהנמוכים ב־OECD. אנו בבנק ישראל בוחנים כל הזמן את ההתפתחויות האינפלציוניות".

לשאוף ליעד של הגדלת ההשתתפות של החברה הערבית בכלכלה

בנוגע לאוכלוסייה הערבית אמר ירון כי יש לשאוף להשגת יעד של הגדלת ההשתתפות של החברה הערבית בכלכלה הישראלית, ובפרט בשוק התעסוקה, אך לשם כך יש להעלות את שיעור ההשתתפות הנמוך של נשים ערביות בשוק התעסוקה. ירון התייחס ארוכות לנושא החינוך ובפרט בחברה הערבית ואמר כי ניתן לראות שהישגי התלמידים בישראל נמוכים מבמדינות מתקדמות, כאשר הישגי התלמידים דוברי הערבית נמוכים בהשוואה לאלה של התלמידים דוברי העברית.

עוד אמר ירון כי באופן לא מפתיע, הפערים במערכת החינוך בין האוכלוסייה הערבית ליהודית הביאו לפערים משמעותיים גם בשוק העבודה, וניתן לראות שזה גם מקשה על האוכלוסייה הערבית להשתלב בעולם ההייטק. כך, מבין כלל מקבלי התארים בתחומי ההייטק שיעורם של הערבים זעום ועומד על כ־4% בעוד שיעורם באוכלוסייה הוא כ־25%.

תגיות