אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר נגד עיר חרדית בנגב: “בזבוז משאבים" בקעת הנגב, ערד | צילום: החברה להגנת הטבע

האוצר נגד עיר חרדית בנגב: “בזבוז משאבים"

הממשלה אמורה לאשר היום את הקמת כסיף, אך עמדת האוצר היא לפזר את האוכלוסייה החרדית בערים קיימות, וכך לחסוך 1.6 מיליארד שקל

14.03.2022, 07:02 | גיא נרדי

הממשלה אמורה לאשר הבוקר את הקמת העיר החרדית כסיף, ליד ערד, אחרי שנים שהיוזמה מתגלגלת במוסדות התכנון.

קראו עוד בכלכליסט:

משרד הבינוי ומשרד הפנים תומכים בהקמת העיר, אך האוצר רואה בכך בזבוז משאבים. מתנגדים נוספים הם החרדים, שמבקשים מקום קרוב יותר למרכז הארץ, וארגונים ירוקים הרואים בהקמת עוד יישוב חדש מעשה אנטי־סביבתי.

על פי הודעת שר הבינוי והשיכון זאב אלקין ושרת הפנים איילת שקד, העיר תשתרע על 7,000 דונם, תכלול כ־20 אלף דירות, ותאכלס כ־100־125 אלף נפש. בעיר מתוכננים שטחי תעסוקה ומסחר נרחבים בהיקף של כ־520 אלף מ"ר, וייבנו בה מרכז רפואי, שיספק הכשרה מקצועית בתחומי הרפואה, ואזור תעסוקה להייטק.


מימין: אביגדור ליברמן וזאב אלקין. שר האוצר מתנגד, שר השיכון תומך,  צילומים: טל שחר, קובי קואנקס מימין: אביגדור ליברמן וזאב אלקין. שר האוצר מתנגד, שר השיכון תומך | צילומים: טל שחר, קובי קואנקס מימין: אביגדור ליברמן וזאב אלקין. שר האוצר מתנגד, שר השיכון תומך,  צילומים: טל שחר, קובי קואנקס


על פי אומדן של המועצה הלאומית לכלכלה, המגזר החרדי זקוק לתוספת של 305 אלף דירות בשנים 2016־2035. בדצמבר 2019 הוציא משרד הבינוי והשיכון מסמך המכונה "תוכנית דיור ממשלתית עבור המגזר החרדי - תמונת מצב", שלפיו המדינה מספקת רק כ־45% מצורכי הדיור של החברה החרדית, ויש צורך במגוון פתרונות לבעיה. המסמך ממליץ על קידום שכונות חרדיות בערים מעורבות, על "היערכות לשינוי צביון" של שכונות ותיקות וגם על קידום שתי ערים חדשות, האחת ליד קריית גת (שנגנזה) והשנייה ליד ערד (כסיף).

לפי הודעת שר הבינוי ושרת הפנים, "כסיף מהווה פתרון יחיד במינו למצוקת הדיור בחברה החרדית בשל היקף השטח הזמין לבנייה באזור, שאינו קיים במקום אחר בארץ. בסביבת האזור קיימות תשתיות שמאפשרות הקמה של עיר חדשה בזמן קצר".

לפי הטיוטה שתוצג היום לממשלה, משרד האוצר אינו תומך ביוזמה: "הקמת יישובים חדשים גוללת עלות תקציבית עודפת ביחס להמשך פיתוח יישובים קיימים, הנובעת הן מהשקעה עודפת בתשתיות ובמוסדות ציבור עבור היישוב החדש והן מעלויות שוטפות של מתן שירותים בצורה לא מיטבית. בנוסף הקמת יישובים חדשים מנוגדת למדיניות הממשלה לפיתוח וחיזוק הערים והיישובים הקיימים בפריפריה ויצירת מטרופולינים משמעותיים גם מחוץ למרכז הארץ. הקמה כזו פוגעת בהתיישבות הקיימת, מקשה על פיתוח היישובים הקיימים וגוררת פגיעה בשטחים הפתוחים".


בקעת הנגב. ח”כ יעקב אשר: “זריקת החרדים לפזורה הבדואית היא לעג לרש” 
, צילום: החברה להגנת הטבע בקעת הנגב. ח”כ יעקב אשר: “זריקת החרדים לפזורה הבדואית היא לעג לרש” | צילום: החברה להגנת הטבע בקעת הנגב. ח”כ יעקב אשר: “זריקת החרדים לפזורה הבדואית היא לעג לרש” 
, צילום: החברה להגנת הטבע


לפי משרד האוצר, "הקמת היישוב תדרוש עלות תקציבית עודפת של כ־1.6 מיליארד שקל, בהשוואה לפיזור האוכלוסייה החרדית בערים קיימות סמוכות, וכן היא תקשה על המאמצים להגדיל את שיעור התעסוקה במגזר החרדי בשל המרחק ממקומות תעסוקה קיימים".

סגן יו"ר הכנסת, ח"כ יעקב אשר, הודיע כי "זריקת החרדים לפזורה הבדואית היא לעג לרש וזריית חול בעיני הציבור החרדי. הממשלה הזו מנסה להפוך את החרדים לאזרחים סוג ד'. אני מציע לשר אלקין שישלח את ילדיו לגור בכסייפא, בשכנות לשותפיו הקואליציוניים מרע"מ, ולילדינו הנאנקים במחסנים ובתת־תנאי דיור, יחזיר את הפרויקט בקריית גת מערב, שגזל מהם ברגל גסה".

תגיות