אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המלחמה באוקראינה תגולם רק במדד הבא נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון | צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

פרשנות

המלחמה באוקראינה תגולם רק במדד הבא

ההשפעה של הקרבות באוקראינה על מדד פברואר שיפורסם היום תהיה שולית. מה שצריך להטריד יותר הוא מדד מרץ שיוצג בחודש הבא ויהיה בו ביטוי משמעותי למלחמה. 4 ימים לפניו ב־11 באפריל תתקבל ההחלטה החשובה על הריבית

15.03.2022, 14:07 | אדריאן פילוט

1. רוב השחקנים בשוק ההון ובמשק הישראלי ימתינו בסבלנות להודעה שתתפרסם היום ב־18:30 ותחשוף את רמת האינפלציה במשק. זו כבר עומדת עתה על 3.1%, מעל יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה: בין 1% ל־3%.


קראו עוד בכלכליסט:


התחזיות המעודכנות האחרונות צופות כי מדד פברואר 2022 ינוע בין 0.5% ל־0.6%. בחישוב האינפלציה השנתית סביר כי נתבשר שהאינפלציה השנתית הגיעה לכ־3.4%-3.3%, שיעורים שלא נראו כאן מאז יולי-אוגוסט 2011, כלומר, כעשר וחצי שנים. שיא האינפלציה הקודם היה ביולי-אוגוסט 2011 ועמד על 3.4%.

אינפו האינפלציה מזנקת לגבהים חדשים,  אינפו האינפלציה מזנקת לגבהים חדשים אינפו האינפלציה מזנקת לגבהים חדשים,

אכן, כבר עשור שלם כמעט שכחנו מה זו אינפלציה. ליתר דיוק, האינפלציה כסוגיה מאקרו־כלכלית שיש להתמודד עמה ירדה מהשולחן של קברניטי המשק מקבלי ההחלטות.

בדיוק לפני חודש כתבנו כאן כי אף שחריגה של 0.1% מיעד יציבות המחירים אינה רלבנטית כלל, מדובר בסימן מדאיג שיש חובה לעקוב אחריו מקרוב. אלא שכל מה שנכתב ב־15 בינואר האחרון לא רלבנטי לחלוטין, כי מאז פרסום מדד ינואר המפתיע - 3.1% - התרחש לנגד עיני העולם כולו אירוע חסר תקדים, בעל השלכות מרחיקות לכת ובעיקר מפתיע: מלחמה בסגנון המאה ה־20.

מי שהיטיבה לתאר את גודל הזעזוע היתה מנכ"לית קרן המטבע הבינלאומית קריסטלינה גיאורגייבה שאמרה במסיבת עיתונאים בסוף השבוע שעבר כי "עברנו משבר שאין כמותו בגלל מגפה ואנחנו עכשיו בטריטוריה מזעזעת עוד יותר. הבלתי מתקבל על הדעת קרה: יש לנו מלחמה באירופה".

כדאי להדגיש כי מדד פברואר שמתפרסם היום, כמעט שלא יתייחס לאירועים המתרחשים באוקראינה. שכן הפלישה הרוסית למדינה הגדולה ביותר באירופה החלה ב־24 בפברואר, כאשר פברואר 2022 היה בן 28 ימים בלבד. כלומר, ההשפעה של המלחמה על מדד פברואר תהיה שולית לחלוטין. ועדיין, אנו מדברים על תחזית לקפיצה ל־3.4% שלפי הניתוחים של בנק ישראל היא פרוסה על פני כל הסעיפים המרכיבים את סל הצריכה.

2. המלחמה באירופה לא משפיעה באופן ישיר על כלכלת ישראל אך יש לה השלכות מרחיקות לכת עקיפות: מחירי הדלקים, לרבות הנפט והגז הטבעי, זינקו לרמות שלא נראו כאן מאז 2008. אך מה שמטריד יותר הוא הקצב המהיר שבו הם טיפסו. לא מדובר רק באנרגיה - כל מחירי הסחורות, לרבות מזון, טיפסו בחדות.

האופציה לעלייה נוספת נפתחה בימים האחרונים, אחרי שארה"ב החלה להחרים באופן ממשי נפט רוסי, ועלתה האפשרות כי ייעלם היצע מוצרי האנרגיה שרוסיה - היצואנית השנייה בעולם ומקום ראשון ביצוא גז לאירופה - מספקת לעולם. אם הנפט והגז מתייקרים, אז המוצרים התעשייתיים יתייקרו, לרבות אלה שהם עתירי אנרגיה, כולל השינוע של אותם מוצרים. ויש כמובן גם שירותים שיתייקרו, למשל שירותי תחבורה.

נגיד בנק ישראל אמיר ירון. התחזיות השתנו מהותית בעקבות הפלישה של רוסיה לאוקראינה, צילום: אלכס קולומויסקי נגיד בנק ישראל אמיר ירון. התחזיות השתנו מהותית בעקבות הפלישה של רוסיה לאוקראינה | צילום: אלכס קולומויסקי נגיד בנק ישראל אמיר ירון. התחזיות השתנו מהותית בעקבות הפלישה של רוסיה לאוקראינה, צילום: אלכס קולומויסקי

כלומר, מה שחייב להטריד את הישראלים ב־15 במרץ, הוא מדד מרץ שיתפרסם בעוד חודש ימים, ב־15 באפריל. במדד הבא אנו צפויים לראות את האינפלציה נוגעת ב־4% ויש לקוות שלא מעבר לכך. שכן מדד מרץ כבר יגלם בתוכו את השוק ואת ההלם של המלחמה, ואת הזעזוע בשוקי האנרגיה ושוקי המזון. מה שנראה היום יהיה רק הספתח.

מנהל חטיבת המחקר של בנק ישראל פרופ' מישל סטרבצ'ינסקי כבר הבהיר בתחילת השנה, כי מרבית האינפלציה שנראה בישראל בשנת 2022 תהיה מיובאת.

3. לנתון שיתפרסם היום יש חשיבות אחרת והיא קשורה למדיניות. לפי התחזית המאקרו־כלכלית הרשמית האחרונה שפרסם בנק ישראל, האינפלציה הצפויה ב־2022 עומדת על 1.6%. בבנק ישראל לא מכחישים כי התחזית הזאת שהונפקה לפני רעש התותחים, לא רלבנטית בעליל. למעשה, בנק ישראל כבר עדכן את תחזית האינפלציה ל־2022, אך הוא פשוט טרם עדכן אותנו על העדכון שלו.

בישיבה האחרונה שהתקיימה בבנק, המקיים דיונים מוניטריים בכל שבוע, האווירה השתנתה. למעשה, בשוק כבר חוזים אינפלציה של 4%-3% לשנה הנוכחית ולא בטוח שהיא תעצור שם. המדד שמתפרסם היום, ונתון האינפלציה השנתית שמתגלם ממנו - הסכום המצטבר של 12 המדדים האחרונים - יהיה המדד האחרון שמתפרסם באופן רשמי לפני ההחלטה המוניטרית החשובה על הריבית שתתקבל ב־11 באפריל. כלומר, מדד מרץ יתפרסם 4 ימים אחרי שבנק ישראל יקבע את גובה הריבית במשק.

כעת, ברור לכולנו כי האופציה של העלאת ריבית, שנראתה רחוקה לפני שהטנק הרוסי הראשון חצה את הגבול לאוקראינה, נמצאת על השולחן בסיכוי גבוה. הריבית עומדת היום על 0.1%, והשוק מצפה לשלוש עד ארבע העלאות השנה עד לרמה של כ־0.75%. השאלה איננה "האם" אלא "כמה", ולא פחות חשוב: "מתי".

חלק מהתשובה נקבל, כאמור, היום כאשר יתברר גודל הבעיה האינפלציונית. רק נזכיר כי המדד האחרון הפתיע לרעה והיה גדול ממה שנחזה. הפתעה נוספת היום יכולה לאותת על עתיד הבאות.



תגיות