אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשואה שלילית ממוצעת של 0.7% - ביצועי קרנות ההשתלמות בפברואר כסף מטבעות פנסיה חיסכון | שאטרסטוק

תשואה שלילית ממוצעת של 0.7% - ביצועי קרנות ההשתלמות בפברואר

יוסי דורי, מנהל חטיבת ההשקעות בכלל ביטוח, שקרן ההשתלמות שלה הפסידה פחות מכל האחרות בפברואר, טוען כי שוק המניות יתנהל השנה בעיקר בטריטוריה השלילית ושוק הסחורות בחיובית; "יש סבירות גדולה ש־2022 תהיה תמונת ראי של 2021", הוא אומר

16.03.2022, 06:30 | אלמוג עזר

חודש פברואר התאפיין במגמה מעורבת בשווקים. מדד ת"א־35 קפץ בכ־3% לעומת ירידה במדדי המניות עם שווי נמוך יותר, ת"א־90 ות"א־SME60, שירדו ב־2% וב־5% בהתאמה. בניגוד למגמה בשוק המניות המקומי, המגמה מעבר לים היתה בדרך כלל שלילית. מדד S&P 500 האמריקאי ירד בשיעור של 3.1%, ומדד נאסד"ק השיל 4.6%. מדובר בחודש שני שבו מדדי המניות של וול סטריט רושמים ירידות - רצף שמתרחש לראשונה מאז אוקטובר 2020.

קראו עוד בכלכליסט:


לכל קרנות ההשתלמות הישראליות במסלול הכללי יש חשיפה גבוהה יחסית לשווקים בחו"ל, כשהנמוכה בהן היא ילין לפידות עם שיעור חשיפה של 35.5%, והחשופה ביותר היא אלטשולר שחם עם 60.3%. בעקבות המגמה השלילית מעבר לים, רשמו קרנות ההשתלמות המקומיות תשואה שלילית ממוצעת של 0.68%. מתחילת השנה ירדו הקרנות בממוצע ב־2.2%, לאחר שבשנה שעברה עלו ב־14%.

את התשואה השלילית הנמוכה ביותר בקרב קרנות ההשתלמות השיגה כלל עם שיעור של 0.18% - בלבד. הקרן, שמנהלת 14.2 מיליארד שקל, רשמה מתחילת 2022 תשואה שלילית של 1.62%. במקום השני בחודש פברואר נמצאת הקרן של חברת הביטוח מגדל, שירדה ב־0.46%. הקרן, שמנהלת הון בהיקף של קרוב ל־36 מיליארד שקל, השיאה לחוסכים בה תשואה של 2.23%– מתחילת השנה. מיטב דש התמקמה במקום השלישי עם תשואה שלילית של 0.51% בפברואר, כאשר עד כה ב־2022 רשמה הקרן שמנהלת 11.5 מיליארד שקל תשואה שלילית של 2.54%.


יוסי דורי, מנהל חטיבת ההשקעות של כלל ביטוח, הסביר כי החברה החלה בהקטנת החשיפה לשוק המניות כבר בסוף השנה שעברה. "הבנו שנקלענו לעולם של קצוות. כלומר, בסוף 2021 הציפיות לאינפלציה עלו לשיא של 40 שנה, ודחפו את הריביות הריאליות לשפל של 40 שנה. פירוש הדבר הוא שהמחיר של מניות החברות גבוה מאוד ונתמך בעיקר בעובדה שהריביות נמוכות. על כן יש סבירות גבוהה מאוד להעלאות ריבית בשווקים, וחוסר יכולת להזרמת נזילות בידי הבנקים המרכזיים. לצד המניות, גם המחירים של איגרות החוב לא אטרקטיביים, בגלל הציפיות לאינפלציה.

"לכן פעלנו להקטנת החשיפה שלנו למניות (החשיפה של כלל עומדת על 47.8% והחשיפה לשווקים בחו"ל על 37.7% - א"ע) וגם להקטנת המח"מ באג"ח. באופן יותר נקודתי נהנינו מעליית מחירי האנרגיה, הודות לאחזקות של חברות לסחורות, כולל בישראל. ICL (כי"ל לשעבר), לדוגמה, נהנתה מעליית ערך בעקבות הסנקציות נגד חברות אשלג ברוסיה ובבלארוס".

לדברי דורי, גם רכישת חברת השבבים טאואר בידי אינטל הקטינה את ההפסדים של שוק המניות. אינטל רוכשת את טאואר לפי שווי של 5.4 מיליארד דולר במזומן, ומניית טאואר עלתה בפברואר ב־39%. כלל היתה הגוף המוסדי עם האחזקה השלישית בגודלה בטאואר, עם היקף של 750 מיליון שקל שמהווים 5.8% ממניות החברה.

יוסי דורי, מנהל חטיבת ההשקעות של כלל ביטוח, צילום: עמית שעל יוסי דורי, מנהל חטיבת ההשקעות של כלל ביטוח | צילום: עמית שעל יוסי דורי, מנהל חטיבת ההשקעות של כלל ביטוח, צילום: עמית שעל


דורי סבור כי גם בהמשך השנה הנוכחית יתאפיין שוק המניות בעיקר בירידות שערים. "יש סבירות גדלה והולכת ש־2022 תהיה תמונת מראה של 2021. כלומר, נראה את שוק המניות בעיקר בטריטוריה שלילית ואת הסחורות בטריטוריה חיובית. האינפלציה כבר מחוץ לשליטת הבנקים המרכזיים. הם צריכים לפעול במהירות, והשוק מתמחר את הפעולות הללו. מצד שני, הלחימה באוקראינה היא אירוע שמשפיע במיוחד על עולם הסחורות, מגביר את האינפלציה ומחמיר את המצב. אנחנו מקווים שהתהליך יהיה מהיר ולא ידשדש לאורך זמן, כי זה יהיה תרחיש רע עבור השווקים". לשאלה למה לא להקטין באופן דרסטי את את החשיפה לשווקים, השיב דורי: "אנחנו מאמינים שעם האסטרטגיה של תיק ההשקעות עובדים במתינות".

הקרנות שרשמו את התשואה הגרועה ביותר בפברואר הן אלטשולר שחם וילין לפידות עם תשואה שלילית של 1.06% ו־1.23% בהתאמה. אלטשולר שחם היא קרן ההשתלמות הגדולה בישראל עם הון מנוהל של 65 מיליארד שקל. על פי חשיפת "כלכליסט", הגדיל אלטשולר שחם בינואר־פברואר את שיעור המניות שבידיו בכל קופות גמל שבניהולו, וזאת מתוך השקפה שהירידות בשווקים עקב המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הן הזדמנות. קרן ההשתלמות במסלול הכללי של אלטשולר שחם חשופה למניות בשיעור של 57% - הגבוה במסלול. עד כה החלטה האסטרטגית להגדלת החשיפה לא הוכיחה את עצמה, לאור תוצאות החברה, ועל פי הערכות, היא אף צפויה לגרוע מתוצאות החודש הנוכחי. המהלך של אלטשולר שחם נעשה על רקע פדיונות ענק שמהם סובלות קופות הגמל בניהולו, על רקע תשואת חסר מול המתחרים. בשמונת החודשים האחרונים פדו קופות החברה 16.8 מיליארד שקל. בשלוש השנים האחרונות השיגה הקרן של אלטשולר את התשואה הכמעט נמוכה ביותר, כשרק מנורה חלשה ממנה.

מדד העקביות של קבוצת קלי בוחן את משך הזמן שבו הושגה תשואה גבוהה מהממוצע. לדוגמה: קופה אשר השיגה ב-18 חודשים מתוך 36 חודשים תשואה מעל לממוצע תקבל ציון 50%.



תגיות