אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנרג'יאן דורשת מדליה אנרגיה פיצוי של עד 1.3 מיליארד שקל עקב ביטול הסכם הגז אסדת הקידוח בכריש | צילום: אוראל כהן

אנרג'יאן דורשת מדליה אנרגיה פיצוי של עד 1.3 מיליארד שקל עקב ביטול הסכם הגז

תחנת הכוח דליה היתה אמורה לרכוש גז מאנרג'יאן, אך בשל העיכוב בתחילת ההפקה במאגר כריש - היא חתמה על הסכם חלופי עם תמר; הצדדים מקיימים בוררות בינלאומית

15.03.2022, 20:42 | ענת רואה

חברת אנרג'יאן היוונית, בעלת הזכויות במאגר הגז כריש, דורשת מתחנת הכוח דליה אנרגיה פיצוי של בין 344 מיליון שקל ל-1.3 מיליארד שקל. כך עדכנה היום משק אנרגיה, המחזיקה ב-40% ממניות דליה.


קראו עוד בכלכליסט:

דרישת הפיצוי היא על רקע הפרת ההסכם בין הצדדים, במסגרתו היתה דליה אמורה לרכוש גז טבעי ממאגר כריש. בשל העיכובים בתחילת ההפקה המסחרית של המאגר, דליה התקשרה בהסכם חלופי עם מאגר תמר וההסכם עם אנרג'יאן בוטל.

על פי דיווח משק אנרגיה ודיווח נוסף של דליה אנרגיה, דרישת הפיצוי של אנרג'יאן נמסרה בימים האחרונים במסגרת תגובתה לבקשת דליה לבוררות בינלאומית. במסגרת הבוררות באנגליה, דליה עתרה לקבלת סעד הצהרתי שמכיר בזכותה לסיים את ההסכם עם אנרג'יאן ללא קנס, פיצוי או תשלום אחר.

לעומת זאת, אנרג'יאן טוענת כי הודעת הסיום של דליה מהווה הפרה מהותית של ההסכם ומזכה אותה בפיצויים שנאמדים כאמור בטווח של 105-407 מיליון דולר.

דליה אנרגיה ציינה בהמשך לדרישת הפיצוי כי היא לומדת את תגובת אנרג'יאן, אך לאחר עיון ראשוני הערכת יועציה המשפטיים של דליה היא כי הסיכויים גבוהים יותר לכך שדליה תצליח בבוררות הן לעניין התביעה שלה כלפי אנרג'יאן והן בהתגוננות מהתביעה הנגדית.

ההסכם לרכישת גז בין דליה לאנרג'יאן נחתם במאי 2017. דליה טוענת שבהסכם נכללו הוראות בנוגע לתחילת האספקה והוראות בדבר זכותה של דליה לסיים את ההסכם בנסיבות שונות, ובהן מקרה שסיום הרצת האסדה לא יקרה עד 7 באוקטובר 2021.

לפי דליה, בעקבות הודעות ופרסומי אנרג'יאן על איחורים בקידום הקמת המאגר, מהם עלה כי צפוי איחור בהגעה למועדי תחילת הרצה, הודיעה דליה לאנרג'יאן על כוונתה לסיים את ההסכם. במרץ 2021 פנתה להליך יישוב חילוקי דעות אך הוא כשל, ולכן באוגוסט 2021 פנתה דליה לבוררות בינלאומית על פי המנגנון שנקבע בהסכם. בדצמבר 2021 התקשרה דליה בהסכם חלופי עם תמר במחיר מוזל בהשוואה למחיר בהסכם אנרג'יאן.


אסדת הקידוח במאגר כריש, צילום: אוראל כהן אסדת הקידוח במאגר כריש | צילום: אוראל כהן אסדת הקידוח במאגר כריש, צילום: אוראל כהן

לאחר מכן הודיעה אנרג'יאן כי הודעת הסיום של דליה עולה לכדי הפרה יסודית של ההסכם, וככל שלא תחזור בה מהודעתה עד 19 בפברואר 2022 אנרג'יאן תראה את ההסכם כמסתיים באופן מידי תוך שהיא שומרת את זכותה לתבוע את נזקיה.

מאגר כריש אמור היה להתחיל בהפקה בשנה שעברה, אך הדבר מתעכב בשל משבר הקורונה. במאגר יש כמות מוערכת של 98 BCM, והיא נמכרה כולה לכל אורך חיי הפרויקט. עם זאת, לאור הביטול של ההסכם מול דליה, למאגר תהיה אפשרות למכור גז ללקוחות נוספים.

אנרג'יאן חתמה עם הסכם מול חברת החשמל

בתוך כך אתמול הודיעה אנרג'יאן כי חתמה על הסכם ספוט עם חברת החשמל. במסגרת ההסכם תוכל חברת החשמל לרכוש גז טבעי ממאגרי אנרג'יאן. ההסכם בתוקף למשך שנה, החל ממועד הפקת הגז הראשון ממאגר כריש.

בשבוע שעבר הודיעו בתי הזיקוק (בזן) כי עיכוב הגז מכריש עלול להשפיע מהותית לרעה על תוצאותיהם השנה. בזן התקשרה עם מאגר תמר בהסכם גישור עד למועד תחילת ההפקה מכריש, אולם מ-1 במאי 2022 תיאלץ בזן לשלם עבור הגז הטבעי מחיר גבוה בהרבה מזה שהתכוונה לשלם לפי ההסכם מול כריש.

תגיות