אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משפחת אבו לוטשת עיניים לשופרסל צחי אבו וצביקה ויליגר | צילומים: לירון אטדגי, אלעד גוטמן

בלעדי

משפחת אבו לוטשת עיניים לשופרסל

יזם הנדל"ן צחי אבו ואביו יחיאל הגיעו לאחזקה של כ־3% ממניות שופרסל בהשקעה של יותר מ־200 מיליון שקל. בכך הפכו, ככל הנראה, לבעלי המניות הפרטיים הגדולים ביותר בחברה. גורם נוסף שרכש באחרונה נתח ממניות הרשת הם האחים ויליגר שהגיעו לאחזקה של כ־1.5% משופרסל. ככל הידוע, בכוונתה של משפחת אבו להגיע לאחזקה של 5% ואז לנסות למנות נציגים מטעמה בדירקטוריון החברה במטרה להשפיע על ניהול הרשת

17.03.2022, 06:02 | גולן חזני

האחים שלומי ויוסי אמיר הודיעו אתמול לשופרסל כי הצעתם לרכוש את השליטה ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל היתה מותנית בהסכמת חברת פז, לה הם מכרו את רשת פרשמרקט שאותה ייסדו, וכי זו לא התקבלה ולפיכך הם מושכים את הצעתם. עם זאת, האחים אמיר הם רק גורם אחד בשוק שהביע עניין בשופרסל.

קראו עוד בכלכליסט:


ל”כלכליסט” נודע כי צחי אבו בעל השליטה בחברת הנדל”ן ארנה והבעלים של חברת הנדל”ן הפרטית שהוא מחזיק עם אביו יחיאל, הוא הגורם מבצע בשבועות האחרונים רכישות של מניות שופרסל בבורסה.

אבו הגיע לאחזקה של כ־3% ממניות שופרסל, והוא ככל הנראה בעל המניות הפרטי הגדול בחברה שהיא ללא גרעין שליטה. הרכישה נעשתה שלא באמצעות החברה הציבורית ארנה, אלא באמצעות החברה הפרטית של המשפחה, בהשקעה כוללת של יותר מ־200 מיליון שקל.

צחי אבו וצביקה ויליגר, צילומים: לירון אטדגי, אלעד גוטמן צחי אבו וצביקה ויליגר | צילומים: לירון אטדגי, אלעד גוטמן צחי אבו וצביקה ויליגר, צילומים: לירון אטדגי, אלעד גוטמן

עוד נודע ל”כלכליסט” כי גורם נוסף שרוכש מניות שופרסל בשוק הוא האחים יוסי וצבי ויליגר, בעלי השליטה בויליפוד, שעל פי הערכות רכשו מניות בכ־100 מיליון שקל והם מחזיקים כ־1.5% ממניות שופרסל.

בנוסף, קבוצה אמריקאית מנסה להתארגן להתמודדות על השליטה. מספר משקיעים ישראלים וזרים קיבלו לאחרונה מבנק השקעות מקומי פניות להשתתף, כשזהות המובילים נשארה אנונימית. כל זאת כשבינתיים, האחים שלומי ויוסי אמיר נסוגו אתמול מההצעה לרכוש את השליטה בשופרסל לאור התנגדות פז.

מניית שופרסל ריכזה במסחר בשבועות האחרונים מחזורים גדולים של עשרות מיליוני שקלים. בשוק נעו הערכות שונות סביב זהותם של הגורמים שלוטשים עיניים לחברה שבשנתיים האחרונות מתפקדת ללא גרעין שליטה. הראל ויזל בעל השליטה בפוקס הכחיש כי רכש מניות וכך גם מוטי בן משה בעל השליטה באלון ריבוע כחול, שבעבר שלט בשופרסל יחד עם אדוארדו אלשטיין. שמות נוספות שהועלו הם רני צים ואחיו עדי צים.

המניות של אבו נרכשו דרך חדר המסחר של בית ההשקעות פסגות שבשליטת רני צים. ככל הידוע רכישת המניות של אבו נעשית לא כרכישה פיננסית אלא מתוך מטרה להגיע לאחזקה של קרוב ל־5% ואז לנסות להציג לדירקטוריון החברה הצעת רכש למניות נוספות, או לפנות לגופים מוסדיים שמחזיקים במניות החברה ולנסות לרכוש את אחזקתם. אפשרות אחרת היתה חבירה לאותם מוסדיים בנסיון להשיג אחיזה בחברה ולהשפיע על הניהול שלה באמצעות מינוי דירקטורים.

כוונות דומות יש ככל הידוע גם לאחים ויליגר שכבר בתקופתו של נוחי דנקנר, לפני כעשר שנים, ניהלו מגעים לחבור לשליטה באי.די.בי בעלת השליטה אז בשופרסל, בשותפות עם דנקנר שנקלע באותה תקופה לקשיים.


שופרסל דיל, ערן גרנות שופרסל דיל | ערן גרנות שופרסל דיל, ערן גרנות

הזינוק במניה פגע בכוונות להשתלט על שופרסל

שופרסל היא כיום חברה ללא גרעין שליטה. כלומר, בעלי המניות שלה הם הציבור, באמצעות חברות הביטוח ובתי ההשקעות בעיקר. אין גורם פרטי שמחזיק במניות בשיעור דו־ספרתי שיאפשר לו להשפיע על מהלכיה העסקיים ולהוביל אותם. אלטשולר שחם, מגדל, מנורה, כלל והפניקס מחזיקים ב־10% ממניות החברה כל אחת, מי מעט יותר מי מעט פחות, וחברות אלה בוחרות את הדירקטוריון שיוביל את החברה. בראש הדירקטוריון מכהן יקי ודמני מזה כשנה וחצי, והוא הוביל אל מחוץ לחברה את המנכ”ל הוותיק איציק אברכהן בחודש שעבר. ודמני הוא האיש החזק בשופרסל וכל בעל שליטה שיגיע יאיים על מעמדו.

שניים כאלה היו האחים שלומי ויוסי אמיר שפרסמו שלשום לפנות ערב הצעה להשקיע בחברה 2.5 מיליארד שקל תמורת הקצאה של 24.9% ממניות שופרסל לאחר ההקצאה. ההצעה שיקפה מחיר של 28 שקל למניה, ובתגובה עלתה מניית שופרסל ביומיים האחרונים בכ־9% לרמה של 29.5 שקל למניה ושווי שוק של כ־7.7 מיליארד שקל. היא כבר היתה בשווי גבוה יותר בחודש שעבר על רקע הערכות כי צפוי מאבק שליטה בחברה והמחזורים הגבוהים בימי מסחר מסויימים.


יו"ר שופרסל יקי ודמני, צילום: אוראל כהן יו"ר שופרסל יקי ודמני | צילום: אוראל כהן יו"ר שופרסל יקי ודמני, צילום: אוראל כהן


אילו היה דירקטוריון שופרסל מקבל את ההצעה של האחים אמיר, הם היו הופכים להיות בעלי המניות הגדולים בחברה. אבל לדירקטוריון יש כל הסיבות לא לקבל אותה בשל מספר סעיפים: הגבלה של ההצעה לעשרה ימים; התניה שהדירקטוריון יחלק דיבידנד של 1.2 מיליארד שקל טרום ההשקעה; מחיר המניה שישלמו האחים על הקצאת המניות יותאם לדיבידנד, כך שההשקעה של האחים אמיר בשופרסל תרד ל־2.066 מיליארד שקל; תנאי נוסף היה מינוי שבעה דירקטורים מטעמם.

חברת פז הודיעה מיד על התנגדותה לעסקה. פז שמנוהלת בידי היו”ר הראל לוקר והמנכ”ל ניר שטרן, ספגה ביקורת חריפה סביב העסקה לרכישת פרשמרקט שהקימו האחים אמיר, תמורת 2.1 מיליארד שקל. האחים אמיר התחיבו לאי־התחרות בפז עד 2025, ולמרות זאת ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל. בפז הגיבו במשלוח מכתב חריף ומאיים לאחים אמיר עם טענות להפרת התחיבות. האחים אמיר נסוגו, כאמור, מהרעיון ולא יתעקשו על הרכישה.


מימין שלומי ויוסי אמיר בעלי פרשמרקט, צילום: מורג ביטן מימין שלומי ויוסי אמיר בעלי פרשמרקט | צילום: מורג ביטן מימין שלומי ויוסי אמיר בעלי פרשמרקט, צילום: מורג ביטן


הזינוק במניה ביומיים האחרונים הפך סופית את הצעת אמיר ללא רלבנטית, אבל גם פגע בתוכניות של אבו וכנראה גם ויליגר. מחיר של 30 שקל למניה אינ מחיר של 30-27 שקל שגם בו שופרסל נסחרת בשיא. צפוי שהזינוק הזה יצנן מעט את להט הרכישות של אבו, וכנראה גם של ויליגר. הם עשויים לחזור לקנות רק אם המניה תחזור לאזורים של 27-26 שקל למניה. לא מן הנמנע שיש גורם נוסף, זר, שמחכה בפינה ואולי גם הוא רכש כבר מניות.

הקרקעות של תשובה נמכרות לאבו

אבו מעשירי העיר אשדוד, הוא שם די חדש בשוק ההון הישראלי. יחיאל אבו, בן 70, החל את דרכו כפועל בניין, התקדם לתפקיד מפקח ובשנות ה־30 לחייו הפך לקבלן מוכר באשדוד. ב־2008 קנה 140 דונם מחברת קבוצת הנדל”ן בוני ערים אשדוד מידי אותה אי.די.בי תמורת 126 מיליון שקל. רכישה זו הפכה אותו לקבלן הפרטי בעל מלאי הקרקעות הפנויות הגדול ביותר באשדוד. כעבור מספר שנים רכש 50% ממפעל אלבטק באשדוד, שמייצר מכשירים אלקטרוניים. ביתרת המניות מחזיקה התעשייה האווירית באמצעות החברה־הבת אלתא.

צחי, בן 46, בנו של יחיאל אבו, מושמש כמנכ”ל ויו”ר החברה המשפחתית. במקביל משמש צחי כבעל השליטה והמנכ”ל של ארנה הציבורית שמחזיקה בקניונים בנהריה ואשדדו ונסחרת בשווי של 590 מיליון שקל. ב־2020, בשיא מגפת הקורונה, רכשו השניים את חברת פי גלילות מידי יצחק תשובה טייקון הגז. פי גלילות כוללת קרקעות שנועדו לאחסון בנזין של חברת דלק, וכוללות 330 דונם באשדוד, בירושלים - 357 דונם, בחיפה - 31 דונם ו־108 דונם בבאר שבע. הם ניצלו את הלחץ שבו היה נתון תשובה בשל צניחת מחירי הנפט שאיימה על היציבות הפיננסית של קבוצת דלק שבשליטתו. הקרקעות שרכשו ב־720 מיליון שקל מוערכות בשווי של 2 מיליארד שקל היום, רק שנתיים אחרי.

אבו מבקש כנראה לעלות שלב בקפיצה משמעותית בעסקיו ולהשתלט על חברת הקמעונאות הגדולה. מדובר במהלך לא פשוט והדרך שלו עוד רחוקה. הוא גם עלול להתחרט לאור העלייה במחיר המניה ולהחליט למכור את המניות שברשותו ולסגת מהמהלך. אבל נכון לעכשיו הוא המועמד המרכזי יחד עם ויליגר, בנסיון להחזיר את שופרסל לשליטה. לשופרסל יש נכסים מהותיים בשווי של 3־4 מיליארד שקל שהופכים אותה לחברת נדל”ן לא פחות מקמעונאות.

בשבועות הקרובים יהיה מעניין לעקוב גם אחר המהלכים של האחים וילגר שמחזיקים בשליטה ביבואנית המזון ויליפוד. השליטה בשופרסל היא חלום ישן של השניים, אבל כמשקיעים הם זהירים ולא ירכשו בכל מחיר. עם זאת, חבירה של אבו לויליגר לא תהיה מפתיעה, שכן האחד הוא איש נדל”ן והשני איש קמעונאות ומזון.

שופרסל מצויה בתקופה זו בפני איומים לא פשוטים: דעיכת הקורונה הביאה לבלימת הצמיחה ברווחיות, כניסתה של הרשת הבינלאומי קרפור לישראל בשותפות עם המתחרה הגדולה יינות ביתן, ודירקטוריון שלא מכיר בהכרח את תחום הקמעונאות. כמו כן, בעל שליטה חדש צפוי לבצע גם מהלך התייעלות אינטנסיבי בחברה וכנראה גם להחליף את הדירקטוריון. כך שצפויה תקופה מעניינת בקמעונאית המובילה בישראל.


תגיות