אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסלול עוקף סנקציות: הודו ורוסיה מקדמות בועת סחר ברופי ורובל ר"מ הודו מודי ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין בדצמבר שעבר | צילום: אי.פי

FT

מסלול עוקף סנקציות: הודו ורוסיה מקדמות בועת סחר ברופי ורובל

בדומה להתנהלותן בעידן המלחמה הקרה, גם הפעם פועלות הודו ורוסיה לכינון מערכת פיננסית שתאפשר המשך סחר הדדי, בסיוע הבנק המרכזי של הודו. המוקש: ההסדר עלול לעורר תגובה עוינת מצד ארה"ב שהיא יעד היצוא המוביל של תת־היבשת

19.03.2022, 23:05 | קלואי קורניש, פייננשל טיימס

הבנק המרכזי של הודו מקיים התייעצויות לגבי הסדר סחר אפשרי עם מוסקבה שיתנהל במטבעות רופי ורובל. הסדר כזה יוכל לאפשר את המשך היצוא לרוסיה לאחר שהסנקציות המערביות הגבילו את מנגנוני התשלום הבינלאומיים.


קראו עוד בכלכליסט:


השיחות, שיאפשרו להודו להמשיך ולרכוש אנרגיה רוסית ומוצרים נוספים, עלולות לגרור תגובה עוינת מצד וושינגטון ובנות בריתה, בשעה שאלה פועלות להעניש את מוסקבה על המלחמה באוקראינה.

בנקאי בכיר שתודרך לגבי השיחות אמר כי הבנק המרכזי של הודו (RBI) מקיים התייעצויות עם הבנקים הנמצאים בבעלות הממשלה והמדינות בהודו על מנת להעריך את היקף התשלומים הנדרש ברופי וברובל ואילו בנקים יהיו מסוגלים לספק את השירות. אותו גורם תיאר את ההדמיה המתרחשת כעת כ"ספירת מלאי" והוסיף כי החלטה סופית בעניין תהיה בידי הממשלה.


 ,   ,


 ,   ,


"ביקשנו מהממשלה לכונן הסדר (רופי־רובל)", ציין ד"ר איי. סאקתיוול, נשיא פדרציית היצואנים ההודים (FIEO) שאמר את הדברים ל"פייננשל טיימס". "כך שהממשלה עובדת על זה. בקרוב מאוד אני סבור שנקבל זאת". משרד האוצר ההודי סירב למסור תגובה. ה־RBI לא הגיב לבקשה לתגובה. סטייט בנק ההודי, שהוא הבנק הממשלתי הגדול במדינה, סירב למסור תגובה.

סאמי קוטוואני, נשיא ברית העסקים ההודית במוסקבה תיאר את המנגנון העשוי לקום כ"אני יכול לתת רובלים לסברבנק והם יתנו לי רופי בהודו".

דלהי פינתה סטודנטים

מדינות המערב השיתו סנקציות גורפות על הבנק המרכזי של רוסיה וניתקו חלק מהבנקים הרוסיים ממערכת התשלומים הבינלאומית סוויפט. בה בעת, הודו, אשר לה קשרים ארוכי שנים עם רוסיה, שמרה על ניטרליות.

למגינת לבם של גורמים רשמיים בארה"ב, ניו דלהי נמנעה מגינוי הפלישה האוקראינית באו"ם, בעודה מתחזקת קשר קרוב עם מוסקבה וקייב מהן פינתה אלפי סטודנטים הודים.

בשבוע שעבר, אמי ברה, חבר קונגרס הודי־אמריקאי, אמר כי "להודו יש את האחריות לוודא כי פעולותיה לא יתמכו בפוטין ובפלישתו באופן ישיר או עקיף".

דניס אליפוב, שגריר רוסיה בהודו, אמר לעיתונאים מוקדם יותר החודש, כי לרוסיה ולהודו דרכים "לקיים שיתוף פעולה והעברות ללא קשר למערכות הפיננסיות של המערב". אליפוב הוסיף כי "זו רק שאלה של ביצוע שינויים פשוטים".


נשיא רוסיה ולדימיר פוטין באירוע לרגל שמונה שנים לכיבוש קרים, גטי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין באירוע לרגל שמונה שנים לכיבוש קרים | גטי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין באירוע לרגל שמונה שנים לכיבוש קרים, גטי


"מדינות אחרות אוסרות על יצוא לרוסיה, כך שזה זמן טוב ליצואנים ההודים להיכנס לשווקים הרוסיים", הוסיף סאקתיוול מה־FIEO.

בה בעת, בכיר זר בתחום סחר החוץ טען כי ברית הרופי־רובל עלולה לעורר תגובה נזעמת מארה"ב, שהיא יעד היצוא הגדול ביותר של הודו ורוכשת ממנה סחורות הודיות בשווי למעלה מ־50 מיליארד דולר בשנה. "לו הייתי ארה"ב, הייתי כועס מאוד אם יעשו זאת, משום שאני לא רוצה שהודו תחתור תחת הכוח של הדולר האמריקאי", הוסיף אותו בכיר.

עם זאת, סאקתיוול טוען כי דלהי מנסה "להשיג איזון".

"הממשלה שלנו פועלת בזהירות רבה מאוד", ציין. "זה כמו ללכת על סיכות". ה־FIEO הוא ארגון ממשלתי שמפקח על גופי סחר החוץ ההודיים ומייצג למעלה מ־200 אלף יצואנים.

הודו ורוסיה מעוניינות להגדיל את הסחר ההדדי שלהן ל־30 מיליארד דולר עד 2025, מ־8 מיליארד דולר בשנת הכספים 2021, כך לפי נתונים רשמיים שמפרסמת הודו. להודו יש גירעון סחר עם רוסיה, ממנה היא רוכשת אנרגיה, דשנים ואבני חן, בעוד הודו מייצאת לרוסיה בעיקר תרופות.

הודו ובריה"מ שיתפו פעולה באופן נרחב בעידן המלחמה הקרה. הבנק המרכזי של הודו ניהל מערכת חליפין של רופי ורובל החל בשנות ה־70 ועד 1992. מערכת החליפין ההדדית כיסתה רק סחורות מסוימות, כך לפי תיעוד ממשלת הודו, וחלק מהסחר נעשה במסגרת עסקאות בארטר.


ר"מ הודו מודי ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין בדצמבר שעבר, צילום: אי.פי ר"מ הודו מודי ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין בדצמבר שעבר | צילום: אי.פי ר"מ הודו מודי ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין בדצמבר שעבר, צילום: אי.פי


אנשי עסקים הודים אמרו כי הם מצפים שברית רופי־רובל חדשה תתקיים באמצעות בנקים ממשלתיים, כמו החטיבה הרוסית במוסקבה של סטייט בנק ההודי, קומרשיאל אינדו בנק והבנק הרוסי סברבנק, אשר לו סניף בניו דלהי.

יצואנים הודים מקווים כי המנגנון ישחרר כסף שחייבים להם לקוחות רוסיים, שאינם יכולים להעביר כעת תשלומים במערכת הבינלאומית בגלל המגבלות שהושתו עליהם. סאקתיוול אומר כי החוב הכולל ליצואנים הודים עדיין לא ברור.

"מישהו צריך לפתוח דלת"

בעבר קיימה כבר הודו הסדרי מטבע מקומיים על מנת לעקוף סנקציות מערביות. מערכת רופי־ריאל שהקימו שני בנקים הודיים איפשרה לחברות הודיות לרכוש נפט איראני ולעקוף בכך את הסנקציות שהשיתה וושינגטון על טהרן.

הבכיר בתחום סחר החוץ אמר כי הסדר רופי־רובל יאפשר להודו להמשיך לרכוש אנרגיה רוסית במקרה של חרם נפט. רוסיה היא גם הספקית המובילה של נשק להודו.

בה בעת, התנודתיות העצומה של הרובל, בשילוב ההיחלשות של הרופי לשפל חדש כנגד הדולר עשויים להרתיע סוחרים מפני עסקאות חדשות. בנקים הודיים גם אינם נלהבים בדרך כלל לעשות עסקים עם רוסים, ציין קוטוואני. "בנקים בהודו הם עדיין פרנואידים", אמר.

אבל "אם האירופים יסגרו את הדלת, מישהו צריך לפתוח דלת", הוסיף, בציינו כי עסקים סיניים מיהרו לנצל את ההזדמנות. "יש הרבה הזדמנויות כעת עבור הודים (ברוסיה), אין ספק בכך".



תגיות