אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ת"א בדרך לאישור מגדל ליד בית הקיבוץ הארצי בית הקיבוץ הארצי, מול מגרש החניה. התוכנית משתרעת על כ־3.4 דונם | צילום: אוראל כהן

בלעדי

ת"א בדרך לאישור מגדל ליד בית הקיבוץ הארצי

הקמת 45 קומות של מגורים, מסחר ותעסוקה ברחוב דובנוב, במקומו של חניון אחוזות החוף, תאפשר לממן את שימור אייקון האדריכלות הברוטליסטית

21.03.2022, 06:02 | גיא נרדי

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב תדון היום בתוכנית להקמת מגדל בן 45 קומות לתעסוקה, מלונאות, מגורים ומסחר במקום שבו נמצא כעת חניון אחוזות החוף ברחוב דובנוב בתל אביב.

קראו עוד בכלכליסט:

תוכנית הפרויקט כוללת שינוי ייעוד של מגרש החניה מתעסוקה למעורב שימושים. המגדל יכלול כ־12 אלף מ”ר שטחי מגורים, 1,500 מ”ר שטחי ציבור, כ־12 אלף מ”ר שטחי מסחר ותעסוקה ועוד 989 מ”ר שטחי תעסוקה/ מלונאות.

התוכנית מציעה פיתוח של מתחם שלם, הכולל גם את שימור בית הקיבוץ הארצי, ברחוב לאונרדו דה וינצ'י 13. בשלב זה מדובר רק בהפקדת התב"ע. רק עם אישור התב"ע תוכל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לשווק את המגרש. עד שהפרויקט יתוכנן ברמה מפורטת, יאושר ואף ייבנה, יעברו עוד כמה שנים.

התוכנית משתרעת על כ־3.4 דונם (2.4 ברחוב דובנוב ועוד דונם ברחוב לאונרדו דה וינצ'י), והיא ממוקמת בין הרחובות קפלן ושאול המלך, ממש בצמוד לבית הסוכנות היהודית. הקרקע במגרש הפנוי היא בבעלות רמ"י, ובמקום מקודמות כבר הרבה מאוד שנים תוכניות שונות, שמעולם לא הצליחו להגיע לשלב מימוש.


בית הקיבוץ הארצי, מול מגרש החניה. התוכנית משתרעת על כ־3.4 דונם, צילום: אוראל כהן בית הקיבוץ הארצי, מול מגרש החניה. התוכנית משתרעת על כ־3.4 דונם | צילום: אוראל כהן בית הקיבוץ הארצי, מול מגרש החניה. התוכנית משתרעת על כ־3.4 דונם, צילום: אוראל כהן


התוכנית שבה ידונו היום היא יוזמה של רמ"י, ונערכה עלידי האדריכל צדיק אליקים. התוכנית כבר נדונה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב ב־2019. התוכנית לבניית המגדל מקודמת בעקבות הסכם שמקנה לרמ"י זכויות בנייה מרובות, שההכנסות מהן ישמשו למימון שיקוע תת־קרקעי לקו הירוק של הרכבת הקלה.

התוכנית מציעה כאמור יצירת מתחם אחד שבו ייכלל גם בית הקיבוץ הארצי, שהוא "בניין לשימור בהגבלות מחמירות". המבנה, בן כ־50 שנה, כולל שטח של 3,846 מ"ר, ומתנשא לגובה של שבע קומות מעל שלוש קומות מרתף. בנוסף לכך יש בו לא מעט יצירות אמנות שמשולבות בחללים המשותפים. כך, למשל, קיר קרמיקה של האמן משה סעידי בהיכל הכנסים הגדול שבמרתף, תבליט של אריאלה שפרוני הררי ועוד. בדיון בוועדה המקומית תל אביב ב־2019 הודגש עניין השימור כניסיון ל"חשיפת ערכים אדריכליים של המורשת הבנויה בשנים שלאחר קום המדינה".

תיק התיעוד של המבנה, שנערך על ידי האדריכליות ענת ברלוביץ' ואיריס יוסיף אור, קובע כי המבנה שימש כ"חלון הראווה של הקיבוץ בלב הדאון טאון". השתיים סבורות כי האדריכל מסטצ'קין השכיל לשלב את האידאולוגיה וערכי הקיבוץ במבנה עצמו. "הסגנון הברוטליסטי אומץ על ידי הקיבוצים אשר ראו את החיבור בין האידיאולוגיה החלוצית ודמותו של החלוץ המחוספס, החסון והגולמי לבין השימוש בחומרים המקומיים הגולמיים, כמו הבטון החשוף, כמבטא את כוחו וחספוסו ואף את גסותו של ‘הצבר החדש’, מפריח השממה אשר אינו נרתע מעבודת כפיים".

שמאי המקרקעין ארז כהן אומד את שווי הזכויות במגרש הפנוי ב־600-500 מיליון שקל. להערכתו, שיקום מבנה בית הקיבוץ הארצי יעלה כ־5,000 שקל למ"ר, כלומר כ־20 מיליון שקל. ההערכה שלו אינה כוללת את הטיפול ביצירות האמנות.

תגיות