אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כמו בחיים האמיתיים: אין ביזוריות בשוק הקריפטו ובטח שלא בתעשיית ה-NFT קריפטו NFT | צילו ם מסך

דוח טכנולוגי

כמו בחיים האמיתיים: אין ביזוריות בשוק הקריפטו ובטח שלא בתעשיית ה-NFT

בניגוד לתפיסה הרווחת, שוק המטבעות הדיגיטליים נשלט ברובו בידי מספר מצומצם של גורמים. למשל, Yuga Labs, הבעלים של יצירות "הקופים המשועממים", שרכשה לאחרונה את אוספי ה-NFT הפופולריים - CryptoPunks ו-Meebitsd. כן, גם העולם הזה מבוסס על ישויות ריכוזיות ועובדים בשכר נמוך

21.03.2022, 14:00 | עומר כביר

בשבוע שעבר, כשכתבתי כאן על השימושים המפתיעים שמטבעות קריפטו מקבלים בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה – ובפרט גיוס תרומות בקריפטו על ידי הממשלה האוקראינית שכבר נאמד ב-100 מיליון דולר, וגישה להון נזיל בעבור אזרחים שהגישה שלהם לחשבונות בנק ומטבעות פיאט שובשה – ציינתי את המבנה המבוזר שלהם כגורם מרכזי ביכולת של מטבעות אלה לעבוד במנותק מהרגולציה העולמית.

קראו עוד בכלכליסט:

ובאמת, הביזוריות של מטבעות קריפטו נחשבת לאחת מאבני היסוד של הטכנולוגיה, רכיב מהותי באופן הפעילות שלהם, אחד החלקים המהותיים בזהות שלהם ושל תומכיהם. אבל האם מטבעות קריפטו באמת באמת מבוזרים כפי שהם נתפסים? אם תשאלו מבקרים של הטכנולוגיה' הם ישיבו בשלילה ויגידו שבניגוד לתפיסה המקובלת, המטבעות הללו, או חלקים מרכזיים באופן השימוש בהם, נשלטים בידי מספר מצומצם של גורמים. ובניגוד למטבעות פיאט, שם הגורמים הללו הם מדינות ורגולטורים עם מחויבות כלשהי לאזרחים או מוסדות שנמצאים תחת פיקוח הדוק כמו בנקים, כאן מדובר בגורמים פרטיים ומסחריים עם מחויבות לאף אחד חוץ מלעצמם.

"לאנשים שמאחורי עולם הקריפטו הרחב, שכולל טכנולוגיות מבוססות בלוקצ'יין ובהן מטבעות קריפטו, NFT ויישומי Web3, יש ראיית עולם קולוניאליסטית שמתבססת על ישויות ריכוזיות ועובדים בשכר נמוך", אמרה לאתר אינסיידר ד"ר קתרינה פליק מבית הספר למדעי המחשב ואינפורמטיקה של אוניברסיטת דה מונפורט בבריטניה.

NFT של ג NFT של ג'ון לנון מהאוסף של בנו, ג'וליאן. שדות תותי בר וירטואליים לנצח | צילום: גטי NFT של ג

פליק, שנושאי המחקר שלה כוללים מדעי המחשב, אתיקה, היסטוריה ופילוסופיה של המדע, עבדה בעבר בתעשיית ההייטק וכעת מביאה לעולם הקריפטו נקודת מבט ייחודית, שלא מתמקדת רק בטכנולוגיה אלא גם במניעים שמאחוריה ובאנשים ששולטים בה - ואין לה הרבה דברים טובים להגיד עליהם. "האנשים האלה חוצים את הים בספינות כדי להגיע ראשונים, לנעוץ את הדגל ולהרוויח כסף", היא אמרה לאינסיידר. "אבל זה בא על חשבון האנשים שעושים את העבודה, שיש סבירות נמוכה יותר שירשמו רווחים דומים וסיכוי גדול יותר שינוצלו או שהם לא מבינים למה הם נכנסים".

העובדים שעליהם מדברת פליק כוללים את האמנים שמאחורי אוספי NFT שונים. "הם מקבלים פחות מחלקם ההוגן מהרווחים", טענה. הדברים זוכים לחיזוק במאמר שהתפרסם בפברואר במגזין "Wired", שגרס כי עולם ה-NFT הוא החזית החדשה של כלכלת החלטורה, עם כל החוליים המוכרים של צורת תעסוקה זו. "הרבה פרויקטי NFT בולטים מסתמכים על אמנים ומעצבים שמקבלים שכר נמוך", אמר ל"Wired" אנדראס גואדאמוז מאוניברסיטת סאסקס. "במקרים מסוימים האמן עומד בחזית הפרויקט, אבל לרוב האמנות לא רלבנטית והערך נמצא במפת הדרכים".

פליק עצמה אמרה ל"Wired": "מי שנמצא למטה עושה את העבודה ויוצר 15 אלף פרטי אמנות, אבל אבל האנשים במעלה השרשרת הם אלה שמכתיבים את הכללים ויש להם ההון לדרוש ממי שלמטה לפעול לפיהם. כל המערכת אמורה להיות ביזורית, לשחרר את הכלכלה ממוסדות ריכוזיים כמו בנקים, אבל מה שקורה בפועל הוא שנוצרים מוסדות חדשים שממלאים כמעט את אותה פונקציה. שומרי הסף מרוויחים מהעבודה של האנשים". כך, לדוגמה, האמנית שמאחורי אוסף ה-NFT הפופולרי Bored Ape Yacht Club, ששוויו מוערך ב-2.5 מיליארד דולר, תיארה בראיון ל"רולינג סטון" את התשלום שקיבלה על עבודתה כ"בהחלט לא אידיאלי".

לפי פליק, האמירה כי קריפטו הוא ביזורי היא לא יותר מתחבולה מחוכמת. "אנחנו רואים ריכוז מחדש של הרבה דברים שאמורים להיות ביזוריים", היא אמרה לאינסיידר. כדוגמה היא מביאה את Yuga Labs, הגוף שמאחורי Bored Ape Yacht Club, שרכש לאחרונה שני אוספי NFT פופולריים אחרים – CryptoPunks ו-Meebits. "אין שום דבר ביזורי בחברה אחת ששולטת באוספי ה-NFT הפופולריים והיקרים ביותר", אמרה בטוויטר מבקרת הקריפטו מולי ווייט שמאחורי החשבון הסאטירי web3 is going just great.

תערוכת NFT בגלריה בלונדון. האמנים לא מקבלים מזה מספיק מזומנים, צילום: בלומברג תערוכת NFT בגלריה בלונדון. האמנים לא מקבלים מזה מספיק מזומנים | צילום: בלומברג תערוכת NFT בגלריה בלונדון. האמנים לא מקבלים מזה מספיק מזומנים, צילום: בלומברג

דוגמה אחרת לריכוזיות בעולם הקריפטו היא אתרי אקסצ'יינג' של NFT, שמתווכים בין מוכרים לקונים. "אם השוק באמת היה ביזורי, לאנשים היה קל למכור בעצמם NFT", אמרה פליק לאינסיידר. "העניין הוא שהחברה לא עובדת ככה. אנחנו רואים ריכוזיות כי אנשים צריכים קלות שימוש. הם צריכים לראות מה זמין למכירה, והם צריכים ממשק משתמש יפה כי הם לא מבינים את זה. הם לא רוצים להבין את זה. לא צריך לדעת איך המכונית עובדת כדי לנהוג בה"

השווי המשמעותי ששוק הקריפטו הגיע אליו עומד, לפי ההערכות, על 3 טריליון דולר לכלל מטבעות הקריפטו, עם מכירות NFT שמוערכות ב-40 מיליארד דולר, אולם לפי פליק מדובר בסוג של אשליה. "האנשים שירוויחו יהיו אלה שנכנסו מוקדם - ואלה בטח לא יהיו אתם". אם זה נשמע לכם מוכר, זה לא במקרה, מודל שבו רק משקיעים מוקדמים מרוויחים דומה יותר להונאת פירמידה מאשר להשקעה לגיטימית.

קריפטו הוא לא הונאת פירמידה. בוודאי שלא הונאה קלאסית. אבל מדובר בתחום שכרגע מייצר את השווי שלו רק כתוצאה מביקוש של משקיעים חדשים שרואים בו פוטנציאל להכנסות משמעותיות בעתיד. אין לו שווי מעבר לכך, כי כמעט אין לו שימוש מעבר לכך. התוצאה היא שהמשקיעים המוקדמים הם אלה שצפויים לקצור את עיקר הרווחים, בעוד האחרים יסתפקו בפרוטות במקרה הטוב או יסבלו מהפסדים במקרה הרע.

קופים משועממים. ברור, כי אין כמעט מה לעשות עם יצירת NFT, צילומים: Bored Ape Yacht Club קופים משועממים. ברור, כי אין כמעט מה לעשות עם יצירת NFT | צילומים: Bored Ape Yacht Club קופים משועממים. ברור, כי אין כמעט מה לעשות עם יצירת NFT, צילומים: Bored Ape Yacht Club

וכפי שמדגימה פליק, תחום הקריפטו גם לא כל כך ביזורי כמו שהוא מדמה את עצמו. בנקודות מסוימות, אפילו נקודות מפתח, הצליחו גורמים שונים לתפוס בפועל עמדת כוח ריכוזית שמאפשרת להם להשפיע על חלקים מהותיים מהתחום. כאן אין רגולטור שיגביל אותם וקיים ספק אם הרגולטורים הרלבנטיים אפילו מעודכנים מספיק על מנת להבין מה קורה. כעת השאלה היא מה יעשו אותם גורמים עם הכוח הריכוזי שהם צוברים ועד כמה ההשפעה שלהם על השוק תהיה משמעותית בעתיד.


תגיות