אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משחק פייר? אופ"א משנה גישה אך שום דבר לא ישתנה בפועל הקבוצות העשירות ימשיכו לרכוש שחקנים טובים ולהתחזק. ניימאר ומסי פריז סן ז'רמן | צילום: איי אף פי

משחק פייר? אופ"א משנה גישה אך שום דבר לא ישתנה בפועל

אופ"א מתכננת לשנות את הפייר פליי הפיננסי שהיא מובילה בעשור האחרון למדיניות בה קבוצה לא תוכל להוציא יותר מ-70% מההכנסותיה על שכר השחקנים. השינוי לא הולך לשנות שום דבר דרמטי בכדורגל האירופי

23.03.2022, 14:28 | אוריאל דסקל

אופ"א מתכננת לשנות באופן דרמטי את רגולציית הדגל שלה בעשור האחרון. כך עולה מדיווחים שונים באירופה. הפייר פליי הפיננסי, המהלך הרגולאטורי המשמעותי ביותר של אופ"א, נוצר בכדי להתמודד עם שני איומים מרכזיים על תחרותיות הכדורגל האירופי: חובות פיננסיים ומולטי מיליארדרים ונסיכויות המפרץ הפרסי שהשקיעו סכומי עתק בכדורגל, כדי להגביר את עוצמתם הרכה.

קראו עוד בכלכליסט:

הבסיס הלוגי שעומד מאחורי הרגולציה הוא שקבוצה לא תוציא על שכר ורכישת שחקנים יותר מהכנסותיה באופן עצמאי מזכויות שידור, חסויות, מכירת כרטיסים ומכירת נכסים ושחקנים. בפועל מה שקרה זה שהקבוצות העשירות השקיעו יותר מקבוצות ממעמד הביניים והנמוך, מה שהגדיל את הפערים הכלכליים, ובפועל הגדיל יותר את הפערים המקצועיים - וניחשתם נכון, גם את הפערים הכלכליים.

מתחילת הפייר פליי הפיננסי מספר הקבוצות שזוכות בתארים הצטמצם, מספר המועדונים שיכולים להרשות לעצמם לרכוש שחקנים איכותיים ירד והפרמיירליג, ליגת הכדורגל המכניסה בעולם, תופסת יותר ויותר מרחק משאר הליגות באירופה. בינתיים, מועדונים בבעלות שייח'ים ואוליגרכים הצליחו להגדיל את ההכנסות בסיוע "הסכמי חסות" עם שותפים אסטרטגיים ובניית צינורות הכנסות מרחבי העולם - דברים שרק מיליארדרים ונסיכויות יכולים להשקיע בהם. כך יצא שהפייר פליי לא פייר בכלל; הפערים גדלו וקבוצות ללא בעלים מולטי־מיליארדר פשוט לא יכולות להתחרות מבלי להיכנס לחובות עמוקים - מה שמקשה עליהן להעמיד קבוצה תחרותית, מה שפוגע בהכנסותיהן וכן הלאה.

בניו יורק טיימס דיווחו שהשבוע הודיעה אופ"א לאנשיה שהיא מבטלת את הפייר פליי הפיננסי ומחליפה את הרגולציה בחוק חדש שנועד "לשמור על הקיימות של הכדורגל".

קבוצות בבעלות מדינות המפרץ יוכלו להביא הכנסות ולהגדיל את ההכנסות "הטבעיות" שלהן- מנצ קבוצות בבעלות מדינות המפרץ יוכלו להביא הכנסות ולהגדיל את ההכנסות "הטבעיות" שלהן- מנצ'סטר סיטי | צילום: רויטרס קבוצות בבעלות מדינות המפרץ יוכלו להביא הכנסות ולהגדיל את ההכנסות "הטבעיות" שלהן- מנצ

באופ"א דיברו הרבה זמן על תקרת שכר בסגנון אמריקאי ומס יוקרה על הקבוצות שמוציאות סכומים גבוהים במיוחד, אבל בסופו של דבר הגיעו להסכם עם המועדונים שקבוצה לא תוכל להוציא יותר מ-70% מההכנסות שלה על שכר השחקנים. זה אומר שהפייר פליי נשאר וגם חוסר ההגינות הבסיסי שהוא מביא. המתמטיקה פשוטה. קבוצה שמכניסה 100 מיליון יורו לא תוכל להשקיע בשחקניה את אותו הסכום של קבוצה שמכניסה 200 מיליון יורו - זה התיקון שעבדו עליו במשך חמש שנים בואפ"א בראשות אלכסנדר צ'פרין.

ב-7 באפריל אופ"א תקבל את ההחלטה הרשמית ותאפשר תקופת התאמה של שלוש שנים למציאות החדשה שלא שונה בכלום מהמציאות הקיימת. הערכות הן שקבוצות הכדורגל באירופה הפסידו בסביבות 7-8 מיליארד יורו בגלל הקורונה. הקבוצות ששרדו את התקופה יתאימו את עצמן במהירות גבוהה יותר להגבלת ההוצאה - מה שיעניק להן יתרון משמעותי בשוק השחקנים וגם בתחרויות האירופאיות. באירופה כבר מודאגים מההגמוניה המסתמנת של הפרמיירליג.

לפי "ליגת הכסף" של דלויט, 11 מ-20 הקבוצות העשירות ביותר בעולם אנגליות. בדלויט מצפים שהליגה האנגלית תגדיל את הפערים מהליגות האחרות בגלל עלייה מאסיבית של יותר מ-30% בהכנסות מזכויות שידור מחוץ לבריטניה. בעתיד הקרוב 13, ואולי 14 מהקבוצות המכניסות ביותר באירופה יהיו אנגליות. המשמעות היא שקבוצה כמו וולבס תוכל להוציא יותר כסף על שכר השחקנים שלה מאשר, בערך 85% מכל הקבוצות האחרות באירופה.

בנוסף, קבוצות בבעלות מדינות המפרץ יוכלו להביא הכנסות מחברות מהמפרץ ולהגדיל את ההכנסות "הטבעיות" שלהן בדומה למנצ'סטר סיטי, מקום ראשון בליגת הכסף ופריז סן ז'רמן, שבונה על מקום בחמישייה הראשונה של ליגת הכסף.

הבשורה של אופ"א עשויה לפגוע במיוחד בקבוצות הספרדיות והאיטלקיות, שהרבה מהן לא עומדות ביחס הכנסה/שכר של 70%.

כמו כן, יש לומר, שלפריז סן ז'רמן היתה השפעה ניכרת על אופ"א בקבלת ההחלטה הזו. נאסר אל חאליפי, יו"ר המועדון, הוא גם יו"ר ה-ECA, ארגון המועדונים האירופאי. אל חאליפי בכלל רצה הגבלה של 85% מההכנסות על שכר, בעוד שקבוצות מגרמניה דרשו שיעור נמוך מ-70%. בסוף הגיעו לסיכום שמתאים יותר לפריז.

באופ"א מדגישים שיהיו עונשים כבדים על אי עמידה בחוקים. מהורדת נקודות בטורנירים האירופאים ועד זריקה מליגת האלופות או "הורדת ליגה" (לליגת אירופה או ליגת הקונפרנס), אבל גם מנצ'סטר סיטי היתה אמורה לעוף מליגת האלופות בגלל עבירות על הפייר פליי הפיננסי וזה לא קרה.

אז איך עולם הכדורגל יראה אחרי הטמעת הרגולציה החדשה של אופ"א? לא שונה בהרבה. העשירים ימשיכו להתחזק ולהתעשר, המועדונים במעמד הביניים ימשיכו להתקשות לשמור על מעמדם לאורך זמן והעניים יהפכו ליותר עניים.

תגיות