שקד: "עד תחילת השבוע הבא אנו צפויים לקלוט 10,000 עולים מאוקראינה ורוסיה"
השרה ציינה בדיון של ועדת הפנים כי מתוך המכסה של 5,000 פליטים ללא קרובי משפחה בארץ שנקבעה, עד כה נכנסו לארץ 4,000 איש. מנכ"ל רשות האוכלוסין אמר במהלך הדיון: "האנשים האלה אינם פליטים. הם יכולים לגור בכל מדינה באירופה"
שרת הפנים איילת שקד אמרה היום (ד') בוועדת הפנים של הכנסת כי עד תחילת השבוע הבא המדינה צפויה לקלוט 10,000 עולים. עוד הוסיפה שקד כי מתוך המכסה של 5,000 פליטים ללא קרובי משפחה בארץ שנקבעה, עד כה נכנסו לארץ 4,000 איש. בנוסף לכך נכנסו עוד כ-5,000 איש שיש להם קרובים בארץ.
קראו עוד בכלכליסט:
"בשבוע האחרון מגיעים יותר עולים מאשר אנשים באשרת תייר", אמרה שקד. "מדינת ישראל קלטה כמות גדולה יותר מבריטניה, שגם עובדת עם תשאול, ומכניסה על פי קרבת משפחה. עובדי רשות האוכלוסין עובדים מבוקר עד לילה. אני הרבה בנתב"ג, שרת הקליטה עברה לגור שם".
עוד הוסיפה שקד כי "יש אנשים שמנצלים את המצב. כרגע כמות התיירים מצטמצמת. תפקידה של מדינת ישראל לקלוט עלייה. אתמול נתתי תעודות זהות לעולים מרוסיה, מבלרוסיה. זה פרויקט גדול".
תומר מוסקוביץ, מנכ"ל רשות האוכלוסין, הסביר: "כרגע קרובי משפחה של ישראלים יוכלו להמשיך להיכנס. עדיין יש לנו בנוסף עוד 1,000 מקומות במכסה של מי שאין לו קרובים בישראל. מתוך 9,000 שהגיעו עד כה, 4,000 הם ללא קרובי משפחה, ו-5000 עם קרובי משפחה. יש שאומרים להכניס את כולם, יש שאומרים לא להכניס בכלל מי שלא זכאי חוק השבות. בסוף צריך לבחור מספר. בתחילה דיברו על אלפיים. כרגע חיים עם המספר 5,000".
עוד טען מוסקוביץ: "האנשים האלה אינם פליטים. הם יכולים לגור בכל מדינה באירופה. אנשים הגיעו מבריסל". על הביקורת בנוגע לקושי של המגיעים מאוקראינה במילוי הטפסים, השיב מוסקוביץ: "גם ישראלי יכול לעזור למלא. העסק עובד טוב יחסית. היה יום אחד לא מוצלח, כשהגיעו למעלה מאלף איש ביום אחד. כבר באותו לילה השרה החליטה להעביר את הבאים לטרמינל 1, שם יש משחקים, אוכל, מזון לתינוקות וגם לבעלי חיים. מחלקים אלפי סנדוויצ'ים. השרה קיבלה החלטה לנהוג באחריות ולמנוע כניסה לא מבוקרת. המדיניות אינה קשיחה, היא גמישה ודינמית".
יו"ר הוועדה טאהא: "אי אפשר להישאר אדישים"
בתחילת הדיון אמר יו"ר הוועדה, ח"כ ווליד טאהא (רע"מ): "באוקראינה מתנהלת מלחמה. כשליש מתושביה הפכו לפליטים. מדובר בלמעלה מ-10 מיליון איש. כ-3 מיליון מהם עזבו למדינות אחרות, והשאר פליטים בארצם. זה מחייב התנהלות מצד אומות העולם. אי אפשר להישאר אדישים למיליוני אנשים שהולכים ברגל קילומטרים רבים לחפש מחסה. הוצפתי בפניות רבות מצד ח"כים, עמותות ואנשים פרטיים שהתרעמו על מדיניות שרת הפנים ועל המראות הלא נעימים בשדה התעופה, והחלטתי על דיון בנושא החשוב הזה".
במהלך דבריו של טאהא התפרץ ח"כ איתמר בן גביר וקרא לעברו "אין לך לגיטימיות לנהל דיון. אין לך לגיטימיות לנהל את הוועדה. אתה הלכת לחבק אנשים מחמאס. כל השנה אתה מחרחר דם. נרצחים אנשים". טאהא הורה להוציאו מהדיון.
ח"כ גבי לסקי (מרצ), מיוזמי הדיון, אמרה: "חלק קטן מאוד מהפליטים מנסה להגיע לישראל. פולין קלטה מעל מיליון. אני כתבתי משם לשרת הפנים ולשר החוץ. המלצתי לבטל את הערבויות. אלה פליטים שעזבו הכל והיו צריכים לתת ערבויות. המלצתי שיעבירו אותם למלונות, שיבדקו את זכאי חוק השבות עוד בחו"ל. שרת הפנים קיבלה חלק מההמלצות. זה לקח יותר מדי ימים. היינו יכולים לחסוך מבוכה גדולה".
"מדובר באנשים שברחו מתופת, ללא רכוש כמעט", הוסיפה לסקי. "חייבים לתת להם מענה ראשוני. אנו עם של פליטים שברחו מהתופת. המדינה קמה על יסודות רדיפה וגזענות. אמנת הפליטים נכתבה בתמיכת קהילות יהודיות. יש לנו אחריות מוסרית ומשפטית לקבל פליטים".