אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה: "המפלגות הגדילו חובותיהן ב-470% ל-200 מיליון שקל" מליאת הכנסת | צילום: אלכס קולומויסקי

מבקר המדינה: "המפלגות הגדילו חובותיהן ב-470% ל-200 מיליון שקל"

"הסיעות רואות בהלוואות מקור הכנסה נוסף ומשעבדות את תקציבן השוטף להחזר הלוואות", כך טוען מבקר המדינה בדו"ח על הבחירות לכנסת ה-23. הליכוד שילם 1.5 מיליון שקל למימון הגנתם המשפטית של 4 יועצי נתניהו ובל"ד - 2 מיליון שקל להגנה משפטית

27.03.2022, 12:02 | צבי זרחיה

חובותיהן של המפלגות לכנסת הגיעו במרץ 2020 ל-200 מיליון שקל וגדלו בבחירות לכנסת ה-23 ב-470% לעומת חוב של 79 מיליון שקל שהיה להן לבנקים ב-2015, לפני תיקון החוק שאסר עליהן ליטול הלוואות בבנקים אלא רק מהכנסת. כך קובע מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בדו"ח על מימון הבחירות של המפלגות בבחירות לכנסת ה-23 שנערכו במרץ 2020.

קראו עוד בכלכליסט:


אנגלמן קבע, כי "מאז תוקן החוק שמאפשר לסיעות לקבל הלוואות מאוצר המדינה, באמצעות הכנסת, (במקום מהבנקים) חלה עלייה בסכומי ההלוואות שנוטלות הסיעות. נראה שהסיעות רואות בהלוואות מקור הכנסה נוסף ומשעבדות את תקציבן השוטף להחזר הלוואות".

בנוסף קרא למחוקק "לבחון את נושא השימוש בכספי המימון הממלכתי השוטף לטובת כיסוי גרעונות שיצרו במהלך הבחירות הקודמות".

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, צילום: עמית שאבי מבקר המדינה מתניהו אנגלמן | צילום: עמית שאבי מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, צילום: עמית שאבי

וכך כתב, "הסיעות עושות שימוש חוזר ונשנה בכספי המימון הממלכתי השוטף לצורך כיסוי גירעונות שמקורם במערכות בחירות קודמות, ובין היתר הן נוטלות הלוואות מהכנסת כדי לכסות את הגירעונות שיצרו במהלך הבחירות. החוק מבחין בין הוצאות בחירות לבין הוצאות שוטפות של סיעה, ומקצה מימון נפרד לכל אחד מסוגי ההוצאות האמורים. כפי שכבר צוין בדוחות קודמים, כאשר המימון הממלכתי השוטף המשולם לסיעות משמש בפועל לכיסוי הגירעונות שנוצרו במערכות בחירות, משתמע מכך כי למעשה נפגעת יכולתן של סיעות להשתמש בכספי המימון הממלכתי השוטף למטרה שלה הם יועדו לפי החוק, דהיינו - קיום קשר רעיוני וארגוני עם הציבור בין בחירות לבחירות".

כפי שחשף כלכליסט בדצמבר 2019, המפלגות הגדילו ב-31% באמצעות חוק מיוחד את מימון הבחירות לכל ח"כ מ-1.384 מיליון שקל ל-1.819 מיליון שקל. כתוצאה מכך מימון הבחירות בכנסת ה-23 זינק ל-236.5 מיליון שקל לעומת 182.7 מיליון שקל בבחירות לכנסת ה-22.

המבקר גילה כי הסיעות משתמשות יותר ויותר במרחב הדיגיטלי לצורך קיום תעמולה פוליטית. בכנסת ה-23 הוציאו הסיעות 99.6 מיליון שקל כאשר 46.7% מהן עבור שימוש באינטרנט וברשתות החברתיות, 17.1% מהם לטובת שלטים ושלטי חוצות ו-4.8% מהם לפרסומים בעיתונות.

הליכוד נקנס ונשלל ממנו מימון של 250 אלף שקלים

המבקר הטיל קנס של 50 אלף שקל על מפלגת הליכוד, בשל היעדר אסמכתאות להוצאות עבור שירותי יעוץ מחברה בחו"ל, שיש בהן כדי לבסס את סבירות ההוצאות שדווחו על ידה.

כמו כן הורה לשלול מהליכוד מימון בחירות של 200 אלף שקל בשל הוצאות בגין יצוג משפטי של עובדים ויועצים בהליכים פליליים ללא אסדרה וללא מנגנוני השבה. מדובר במימון ייעוץ משפטי ל-4 מיועציו של יו"ר המפלגה רה"מ דאז בנימין נתניהו, שהיו חשודים בהטרדת עד המדינה שלמה פילבר ובהם: יונתן אוריך, עופר גולן ושרוליק אינהורן.

בנימין נתניהו , צילום: יואב דודקביץ בנימין נתניהו | צילום: יואב דודקביץ' בנימין נתניהו , צילום: יואב דודקביץ


המבקר קבע כי סיעת הליכוד מימנה את הוצאות לייצוגם של 4 עובדים, יועצים ובעלי זיקה כאשר 96% מהסכום שולם למשרד עו"ד אחד עבור ייצוגם של 2 מהגורמים (ע"ד עמית חדד המייצג את נתניהו במשפטו) והיתרה שולמה לשני משרדים נוספים. הליכוד מסר למבקר שההחלטה בדבר מימון הייצוג המשפטי התקבלה בידי מנכ"ל הסיעה בהתבסס על אישורו של היועץ המשפטי של הסיעה, אשר חוות דעתו בנושא נכתבה כחצי שנה לאחר תחילת ההתקשרות עם עוה"ד המייצגים,

עוד מצא המבקר הוצאות שאינן תקינות בגין תשלום שכר למועמדי הסיעה בתקופת הבחירות שלא לפי החלטת יו"ר ועדת הבחירות המרכזית.

כמו כן, המבקר חזר וקבע שבעצם קיומו של אירוע הלאומיאדה באילת (שקודם לכן נקרא "ליכודיאדה") בתקופת הבחירת לכנסת גלומה תרומה אסורה לסיעה.

בל"ד נקנסה ב-100 אלף שקל

מחשבונה של סיעת בל"ד שלל המבקר 100 אלף שקל שהיו מגיעים לה לפי מימון הבחירות, בשל הוצאות בגין יצוג משפטי של עובדים ובעלי זיקה לסיעה בהליכים פליליים בלא אסדרה וללא ישום מנגנוני השבה.

המבקר גילה שסיעת בל"ד שילמה עבור ייצוג המפלגה ו-36 בעלי זיקה למפלגה כאשר 65% מהסכום שולם למשרד עו"ד אחד והיתרה שולמה לתשעה משרדים אחרים במקרה של סיעת בל"ד גם הסיעה עצמה נחשדה בפלילים, וחלק מעלויות הייצוג כללו גם את ההגנה המשפטית שניתנה לה וכי בהתאם לתגובת הסיעה הוחלט שלא להעמידה לדין פלילי.

נציגי הליכוד ובל"ד מסרו כי מושא החקירה הפלילית וכתב האישום נעשו כחלק מתפקידם של אותם עובדים, יועצים ובעלי זיקה, ואף בנסיבות מסוימות לטובת הסיעה ועבורה, ולפיכך החליטו אותן שתי סיעות לשאת בעלות הייצוג המשפטי. עוד נמסר כי ייצוג משפטי כמתואר הוא אמצעי לגיטימי של מפלגה כחלק מפעילותה ההסברתית מול דעת הקהל ומהגנתה על הזכות לשם טוב שלה ושל עובדיה ויועציה.

הליכוד מסר למבקר שההחלטה בדבר מימון הייצוג המשפטי התקבלה בידי מנכ"ל הסיעה בהתבסס על אישורו של היועץ המשפטי של הסיעה, אשר חוות דעתו בנושא נכתבה כחצי שנה לאחר תחילת ההתקשרות עם עוה"ד המייצגים, ואילו בסיעה בבל"ד לא הוצגו מסמכים בנוגע לאופן קבלת החלטתה זו.

המבקר קבע כי "לאור העובדה כי מקורות המימון של הייצוג המשפטי הם מכספי ציבור, נדרש היה כי את ההחלטה בדבר מתן ייצוג משפטי ומימונו מראש מקופת הסיעות, תקבל ועדה בת כמה חברים במסגרת הליך סדור, תוך התייחסות להיבטים דוגמת תעריף שכר הטרחה של עוה"ד המייצגים, הגבלה מראש של עלויות הייצוג המשפטי, היקפם וקביעת מנגנון להשבה או להשתתפות, וכי ההחלטה תתועד בכתב. זאת כנהוג וכמקובל בסוגיה זו אצל גורמים וגופים אחרים הממומנים בכספי ציבור. לפיכך, נוכח היקף ההוצאות ובהיעדר מסמכים מספקים בנוגע להיבטים שונים הכרוכים בהחלטה בדבר מימון ייצוג משפטי בהליכים פליליים לעובדים, יועצים ובעלי זיקה לסיעה ולבחינה חוזרת של הנושא מפעם לפעם, ומשלא הוסדר מראש מנגנון להשתתפותם בהוצאות ולהשבתן בנסיבות המתאימות, קבעתי כי ההוצאות בנסיבות המתוארות הן הוצאות בלתי תקינות של כספי הציבור שהופקדו בנאמנות בידי הסיעות".

עוד קבע המבקר כי "על הסיעות לגבש נוהל בעניין מתן הגנה משפטית והשתתפות בהוצאות משפטיות של עובדים, יועצים ובעלי זיקה לסיעה, אשר יחייב כי החלטותיה בנושא יתקבלו בהליך סדור ומתועד על ידי ועדה תוך הגבלה מראש של עלויות הייצוג המשפטי וקביעת מנגנון השתתפות או השבה במקרים המתאימים, בהתאם למקובל בקרב עובדי מדינה או בכנסת.

"נוסף על כך, ומכוח חובת הנאמנות והאחריות הציבורית בנוגע לכל הוצאה מתמשכת הממומנת מכספי ציבור, ראוי לעגן בנוהל כי במסגרת אותה ועדה תיערך בחינה מחדש, מפעם לפעם, של המשך מימון הייצוג המשפטי בהתאם להתפתחויות בחקירה או בהליכים פליליים אחרים תוך שקילת הסיכויים והסיכונים המשפטיים וגובה שכר הטרחה של עוה"ד".

בתוך כך, המבקר הטיל קנס של 15 אלף שקל על מרצ בשל חריגה של 1% מתקרת ההוצאות המותרות בבחירות לכנסת ה-23.

המבקר רשם אזהרה למפלגת ש"ס בגין הוצאות שלא לפי חוק דרכי תעמולה, לנוכח הנפקת קמעות לאחר שבדו"ח הקודם שלל ממנה מימון בחירות של 50 שקלים.

בניהול הכספי של מפלגת אח"י, שהתמודדה במסגרת הליכוד, מצא המבקר ליקוי כשגילה הוצאות שאינן תקינות בגין תשלום שכר למועמדת הסיעה שרה בק - ללא תיעוד מספיק ושלא לפי החלטת יו"ר ועדת הבחירות המרכזית.

מפלגת עצמאות המקורבת לאהוד ברק, והתנועה הירוקה בראשותה של ח"כ לשעבר סתיו שפיר נותרו חייבות לכנסת ביחד 7.2 מיליון שקלים כפי שנחשף בעבר בכלכליסט. מאחר ששתי המפלגות לא מיוצגות בכנסת - אין להן מאיפה להחזיר את כל החוב.


תגיות