אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המתווה של הורוביץ לקיצור תורנויות המתמחים קורס ניצן הורוביץ | צילום: אלכס קולומויסקי

המתווה של הורוביץ לקיצור תורנויות המתמחים קורס

המתווה שמציע משרד הבריאות מעורר את התנגדות הרופאים ומשרד האוצר, ושר הבריאות ניצן הורוביץ מסרב לקבל את הצעות הפשרה. מערך האשפוז עלול להיכנס לסחרור מסוכן, אך הורוביץ בשלו: “המתווה מחייב”

24.03.2022, 06:00 | אדריאן פילוט

"ועדת מנדלוביץ'" – הוועדה ליישום המתווה לקיצור תורנויות המתמחים בראשות המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ד''ר ספי מנדלוביץ' - התרסקה. אתמול פרסמה הוועדה את דו”ח הביניים שלה (שחלקים ממנו כבר נחשפו לפני כשבועיים ב"כלכליסט") שעליו חתום שר הבריאות ניצן הורוביץ, שגם מסר בתגובה כי “המתווה מחייב”, למרות הכשלים ו”החורים” שקיימים בו. עם זאת, שני מרכיבים חיונים של מערכת הבריאות – הרופאים, באמצעות הארגון המייצג שלהם הר"י, ומשרד האוצר - לא רק שסירבו לחתום עליו, אלא גם הוציאו במקביל דו”ח נפרד שמצביע על הכשלים במתווה. מתוך 24 חברי ועדת ההיגוי המקורית, 10 חברים בלבד הסכימו לחתום על הדו”ח, כשמחציתם הם אנשי משרד הבריאות.

קראו עוד בכלכליסט:


בין השאר, המתווה אינו פותר שתי סוגיות מרכזיות שעוררו את זעם המתמחים: הראשונה היא השכר שיקוצץ במתווה המקוצר והשנייה נוגעת למשמרות בסוף השבוע. את בעיית הקיצוץ הצפוי בשכר המתמחים - הרי הם יעבדו פחות - פתר מנדלוביץ' באמצעות הטענה שהוועדה לא הוסמכה לטפל בסוגיה זו. במקביל, הוציא סגן הממונה על השכר באוצר חוזר, שבו נקבעה הפחתת שכר למתמחים שישתתפו במתווה.

בנוסף, מאחר שהמתווה מבוסס על תוספות כוח אדם שלא קיימות (הרי אין רופאים מובטלים בישראל), משמעות הדבר היא שהמתמחים שישתתפו במתווה יהיו חייבים לעבוד כמעט בכל סוף שבוע. וזאת, תחת העיקרון שאסור לרופא לעבוד 24 שעות רצוף. הסעיף הזה עורר כעס רב, והוועדה החליטה לפתור את הבעיה על ידי מתן אפשרות למתמחה לעבוד 24 שעות רצוף - בניגוד לעיקרון המנחה.

בבסיס המתווה של הורוביץ נקבע, כי שעות העבודה היומיות לרופא המבצע תורנות במחלקות האשפוז יקוצרו במתכונת של 16 שעות עבודה + שעתיים לצורך העברת משמרת. במתכונת זו, הרופא התורן יתחיל את עבודתו בשעה 16:00 ויסיימה בשעה 8:00 למחרת, או בשעה 10:00 לאחר העברת המשמרת. מדובר בקיצור של 8 שעות. בנוסף, המתווה של הורוביץ הוא “רזה” ונוגע רק לחלק קטן מאוד מהמתמחים: הוא יתחיל רק בפריפריה ועבור 300 מתמחים בלבד (מתוך 8,500 - פחות מ־4% מהם).

"לצערנו, אנו נאלצים להתנער מהדו"ח, וזאת לאחר שהתברר לנו כי המסקנות וההמלצות העולות ממנו אינן תואמות את העובדות והנתונים המקצועיים שהוצגו על ידי משרד הבריאות בפני הצוות המקצועי המשותף, ואינן משקפות את העמדות וההערות שהבענו בדיונים”, נכתב בדו”ח החלופי של הר”י. “ניסינו במהלך החודש האחרון להגיע למתווה קיצור יום עבודה שלא יפגע ברופאים, ברווחתם, בהכשרתם ובתנאי העסקתם”, הם כותבים, “לצערנו, ניסיוננו זה העלה חרס", והוסיפו: "על כן, אנו נאלצים למשוך ידינו מהדו"ח". לטענת הר"י, אין מספיק מתמחים כדי ליישם את המתווה ובנוסף, “אכזבה בגין אי־יישום המודל תגרום לאי־שקט ולסחרור במערכת הבריאות".

גם באוצר יצאו נגד המודל של הורוביץ ומסבירים בנייר העמדה של המשרד שהוא "אינו ישים בטווח הארוך, אינו מבטיח את קיצור התורנויות במחלקות הרלבנטיות, ואף מוביל לפגיעה במערכת הבריאות ובמתמחים עצמם. אנו מאמינים כי לא ניתן להתעלם מבעיות היסוד המוצגות בדו”ח ולא מקבלות מענה". עוד מוסיפים שם כי "נראה כי המטרה סומנה מראש, ללא קשר לנתונים, לעובדות ולמצב בשטח. כאשר מתעלמים מהניתוח העובדתי ומבססים מודל על תקוות ושאיפות — קשה יהיה להגשים את המטרה".



תגיות