אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן נוי מובילה על אהרון פרנקל במכרז לרכישת אלון גז מימין פיני כהן רן שלח וגיל־עד בושביץ מנהלי קרן נוי ואהרון פרנקל | צילומים: סיון פרג', ויקיפדיה

בלעדי

קרן נוי מובילה על אהרון פרנקל במכרז לרכישת אלון גז

הגופים המוסדיים שמחזיקים בחברה שלה נתח של 4% ממאגר תמר העמידו את השליטה בה למכירה. ההצעות שהתקבלו גבוהות משווי השוק של אלון גז. בכוונת המוסדיים לערוך התמחרות בין קרן ההשקעה בתשתיות לאיש העסקים. גם קרן זרה וסונול בין המתמודדות

27.03.2022, 06:20 | גולן חזני

הביקוש הגלובלי הגובר לגז טבעי על רקע המשבר באירופה שנוצר כתוצאה מהפלישה הרוסית לאוקראינה, מגדיל את הביקוש לעסקאות בתחום גם בארץ.

בימים אלה עומדת למכירה השליטה (79.6%) באלון גז , שלה נתח של 4% במאגר תמר, והמכרז למכירת השליטה מעורר עניין רב מהצפוי. זאת, בין היתר, על רקע הלחימה באוקראינה. נכון, מחירי הגז הטבעי החלו לעלות עוד בטרם פלשה רוסיה לאוקראינה - מצב שהביא להטלת סנקציות על המדינה שמספקת לאיחוד האירופי כשליש מהגז הטבעי שלו - אך הלחימה הבהירה שלעולם יהיה צורך בגז טבעי למשך שנים רבות נוספות, מה שהופך את מאגר תמר לנכס אטרקטיבי עוד יותר, בשל חידושי החוזים שצפויים להתרחש במחירים גבוהים יותר, ומכאן שגם את החברות שמחזיקות בו.

קראו עוד בכלכליסט:

ל"כלכליסט" נודע כי קרן התשתיות נוי ואיש העסקים אהרון פרנקל הם הגורמים המובילים במכרז שעורכים המוסדיים שמחזיקים באלון גז. נוי ופרנקל הגישו הצעות לרכישת השליטה בחברה במחיר שגבוה משווי השוק שלה - שעומד על כ־360 מיליון שקל - כשלפי ההערכות, ההצעה של נוי נוקבת במחיר שמגלם פרמיה של עשרות אחוזים על שווי השוק. מציעים נוספים הם קרן השקעות זרה וחברת הדלק סונול שבשליטת דודי ויסמן, אך ככל הנראה שני הגופים האלו הציעו הצעות נמוכות משמעותית. גם חברת האנרגיה מודיעין יהש שבשליטת צחי סולטן ותמר פטרוליום , שמחזיקה בעצמה בנתח ממאגר תמר, הגישו הצעות, והן ככל הנראה נמוכות יותר משל נוי ופרנקל גם כן.

אהרון פרנקל על רקע מאגר תמר. האטרקטיביות עלתה,  אהרון פרנקל על רקע מאגר תמר. האטרקטיביות עלתה אהרון פרנקל על רקע מאגר תמר. האטרקטיביות עלתה,

ההצעות הוגשו ליו"ר אלון גז יובל הררי - שמכהן בתפקידו מטעם הגופים המוסדיים שמחזיקים בקבוצת אלון, בעלת השליטה באלון גז - והמציעים אף הציגו בפניו בע"פ את מתווה העסקאות המוצעות, שחלקן כוללות הצעות מיזוג. המוסדיים שמחזיקים בחברה (הפניקס, אלטשולר שחם באמצעות פסגות שאותו רכש בשנה שעברה, מגדל ביטוח, כלל ביטוח ומנורה מבטחים) מעדיפים למכור את המניות בתמורה למזומן, אך ישנם חילוקי דעות ביניהם בנוגע לזהות הרוכש המועדף.

לפי ההערכות, המוסדיים יוכלו לקבל עבור המניות סכום של 300-350 מיליון שקל, בעוד שווי השוק של האחזקות עומד על כ־285 מיליון שקל.

המטרה: להחזיר את החוב

אלון גז היא חברה שנכסיה מסתכמים בסופו של דבר באחזקה של 4% ממאגר תמר. מניות השליטה (79.6%) מוחזקות על ידי קבוצת אלון הפרטית, שהיתה בעבר בשליטת שרגא בירן ודודי ויסמן. השניים איבדו את החברה ב־2017, לאחר שהגיעה לחדלות פירעון בשל קריסת רשת השיווק מגה שבה החזיקה. בשל החובות שלה עברה קבוצת אלון לידי המוסדיים הנושים. כיום הנכס היחיד שנותר לקבוצת אלון הוא אלון גז. החוב שעומד כנגד האחזקה הזו מסתכם בכ־700 מיליון שקל, והמטרה של המוסדיים היא להחזיר כמה שיותר ממנו באמצעות מכירת השליטה באלון גז.

בעל השליטה בסונול דודי ויסמן. ההצעה למיזוג נדחתה והוחלפה במזומן, צילום: עמית שעל בעל השליטה בסונול דודי ויסמן. ההצעה למיזוג נדחתה והוחלפה במזומן | צילום: עמית שעל בעל השליטה בסונול דודי ויסמן. ההצעה למיזוג נדחתה והוחלפה במזומן, צילום: עמית שעל

כאמור, שווי השוק של אלון גז עומד על כ־360 מיליון שקל, זאת לאחר שמניית החברה עלתה בכ־77% ב־12 החודשים האחרונים. אלון גז מחזיקה ב־95% משותפות אלון חיפושי גז שהיא זו שמחזיקה במאגר תמר. יתר המניות של השותפות מוחזקות על ידי מוטי בן־משה. לחברה יש חוב פרטי בהיקף של 56 מיליון דולר, שאותו היא נדרשת לפרוע עד 2026.

בטרם החליטו המוסדיים לצאת במכרז, אלון גז ניהלה מגעים מול תמר פטרוליום, כהן פיתוח וסונול, אך המגעים לא הבשילו ובסופו של דבר הוחלט לפנות למכרז.

הסינרגיות של נוי ופרנקל

לשני המתמודדים הבולטים במכרז, נוי ופרנקל, כבר יש דריסת רגל בתחום הגז. נוי, שמנוהלת על ידי פיני כהן, גיל־עד בושביץ ורן שלח, רכשה במאי 2020 את התמלוגים שלהם זכאית קבוצת דלק ממאגרי כריש ותנין שאותם מכרה לאנרג'יאן. נוי שילמה 318 מיליון שקל עבור הזכויות שהיו רשומות בספרי קבוצת דלק ב־345 מיליון שקל באותה העת.

פרנקל, שמשלים בימים אלה עסקת ענק למכירת אחזקותיו בחברת הנדל"ן גב־ים (37.2%) בתמורה לכ־3 מיליארד שקל, נכנס רק לאחרונה לתחום. בעת שחברת מובאדלה רכשה מידי דלק קידוחים (או בשמה החדש ניו־מד אנרג'י) של קבוצת דלק את יתרת אחזקותיה בתמר (22%) תמורת כ־1.1 מיליארד דולר, פרנקל רכש אופציה לרכוש מידי מובאדלה חצי מהאחזקות, 11%, עד לחודש מאי הקרוב - חצי שנה מהשלמת העסקה המדוברת. פרנקל היה אחד המתמודדים במכרז של דלק קידוחים לרכישת מלוא האחזקות, אך ההצעה שלו היתה נמוכה משל הרוכשת מאבו דאבי. במילים אחרות, באמצעות רכישת השליטה באלון גז פרנקל מבקש להגדיל את הנתח שלו במאגר תמר. למעשה, הן עבור פרנקל והן עבור נוי מדובר על מהלך סינרגטי, מה שיכול גם להוביל לחיסכון בהוצאות השנתיות של אלון גז שעומדות על כ־8 מיליון שקל בשנה.

סונול הציעה בעבר לאלון גז מיזוג, מהלך שהיה הופך את סונול הפרטית לחברה ציבורית נסחרת. אבל המחזיקים העדיפו מזומן ולכן המגעים התקררו. ככל הידוע, ההצעה הנוכחית של סונול היא עסקת מזומן, ועומדת על פחות מהשווי של החברה בבורסה. כאמור, גם סולטן ותמר פטרוליום הגישו, ככל הידוע, הצעות נמוכות, ולכן הסיכוי שלהן להתקבל נמוך. הקרן הזרה, ככל הנראה אמריקאית, שהגישה גם היא הצעה היא ככל הידוע גוף השקעות שמחפש דריסת רגל בעולם הגז.

בימים הקרובים אמורה הנציגות מטעם המוסדיים להחליט על ההצעה הזוכה, כשנכון לעכשיו הסיכוי הגבוה ביותר הוא של קרן נוי.

תגיות