אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם פסגת הנגב מבשרת על הקמת "נאט"ו מזרח תיכוני"? שרי החוץ משלבים ידיים בפסגת הנגב | צילום: רויטרס

פרשנות

האם פסגת הנגב מבשרת על הקמת "נאט"ו מזרח תיכוני"?

הפסגה בהשתתפות ישראל, ארה"ב, מצרים, האמירויות, מרוקו ובחריין מגבירה את פוטנציאל שיתוף הפעולה בעתיד במגוון תחומים. אמנם לא ברור אם כל המדינות הערביות שהשתתפו בפסגה בשלות להיות חלק מברית הגנה אזורית גלויה עם ישראל, אך מדובר בצעד חשוב בכיוון

28.03.2022, 17:54 | דורון פסקין

לא ניתן להפחית בחשיבותה של פסגת הנגב, שננעלה היום (ב') בשדה בוקר. די היה לקרוא את התגובות של המתנגדים בעולם הערבי כדי להבין את עוצמתה. הפיגוע הרצחני שאירע אמש בחדרה העיב על חגיגיות הפסגה, אך לא על תוכנה, אלא להיפך - חיזק את הצורך בהתכנסות זו.


קראו עוד בכלכליסט:


הפסגה בהשתתפות ישראל, ארה"ב, מצרים, האמירויות, מרוקו ובחריין מגבירה את פוטנציאל שיתוף הפעולה בעתיד במגוון של תחומים, החל מנושאי ביטחון, דרך הכלכלה ועד לענייני סביבה ואקלים. מזה זמן מקודם רעיון להקמת ברית הגנה אזורית, מעין "נאט"ו מזרח תיכוני", שיתמודד עם איומים ביטחוניים משותפים שנוצרים על ידי מחוללי הטרור במזרח התיכון, בין אם מדובר באיראן ובגרורותיה ובין אם מדובר באיסלאם הרדיקלי על גווניו השונים (דאעש, אל-קאעידה, חמאס).

שרי החוץ עם מזכיר המדינה האמריקאי בפסגת הנגב, צילום: AFP שרי החוץ עם מזכיר המדינה האמריקאי בפסגת הנגב | צילום: AFP שרי החוץ עם מזכיר המדינה האמריקאי בפסגת הנגב, צילום: AFP

בשלב זה לא ברור אם כל המדינות הערביות שהשתתפו בפסגה בשלות בשלב הנוכחי להיות חלק מברית חדשה כזו בגלוי עם ישראל, וזאת עקב שיקולים פנימיים, אך הכינוס בנגב הוא צעד חשוב בכיוון. כל המדינות הללו יהיו מעוניינות בשיתוף פעולה שכזה בנושא יירוט טילים ורחפני נפץ, לוחמת סייבר, טיפול בנושאי עורף בזמני חירום וכן שיתוף מידע מודיעיני. בכל התחומים הללו ישראל נחשבת כוח מוביל באזור שעדיף לחבור אליו מאשר להתעלם ממנו.

הציר שנוצר בשדה בוקר פועל במקביל לציר אחר במזרח התיכון, שכונה עד לאחרונה "הציר האיסלאמיסטי" בראשות טורקיה וקטאר. לאורך שנים היה נראה כי מדובר בשני צירים מקבילים שאין סיכוי שייפגשו, אבל האיתותים מטורקיה בשבועות האחרונים הוכיחו כי למרות שכרגע סיכויי החבירה נראים רחוקים, בנושאים מסוימים היא אפשרית - האיום האיראני וכן נושאי אנרגיה, תחבורה, ביטחון מזון וכדומה משותפים גם לציר הזה.

השנתיים שחלפו מאז החל משבר קורונה ועד היום, עם המלחמה המשתוללת במזרח אירופה, הבהירו למדינות באזור כי שיתופי פעולה יכולים לסייע במציאת פתרונות, בין אם מדובר במשבר בריאותי או אחר. בהיבט זה, ישראל נתפסת במרחב שלנו כמעצמה כלכלית וטכנולוגית, וביחד עם היחסים הקרובים לארה"ב, נחשבת שותפה טבעית שמדינות באזור, כולל כאלה שלא נכחו בפסגה, רוצות את קרבתה.

תגיות