אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרסו לוטשת עיניים לשופרסל ומקדמת את מינוי אברכהן ליו"ר מימין יואל קרסו יו"ר שופרסל יקי ודמני והמנכ"ל שמסיים את תפקידו מחר איציק אברכהן | צילומים: אלעד גרשגורן, אוראל כהן, ענבל מרמרי

בלעדי

קרסו לוטשת עיניים לשופרסל ומקדמת את מינוי אברכהן ליו"ר

קבוצת משקיעים שכוללת את משפחת קרסו מנסה להפוך לבעלת עניין בשופרסל, ובכוונתה להציע את המנכ"ל היוצא כדירקטור, בדרך לכס היו"ר שעליו יושב יקי ודמני. חברי הקבוצה מקיימים שיחות עם מוסדיים שהתאכזבו מוודמני כדי לגייס את תמיכתם למהלך

30.03.2022, 06:00 | גולן חזני

הקמעונאית הגדולה בישראל, שופרסל, ממשיכה להיות יעד להשתלטות מצד גורמים שונים. ל"כלכליסט" נודע כי קבוצה של משקיעים פרטיים מתארגנת ומקיימת שיחות עם גופים מוסדיים למהלך אקטיבי בחברת שופרסל.

התוכנית של אותם גורמים עסקיים פרטיים, שהבולטת מביניהם היא משפחת קרסו - יבואנית מכוניות ניסאן ורנו - היא לצבור אחזקה של 5% בשופרסל במעין חברה משותפת שיקימו, ולהציע מועמדים מטעמם לדירקטוריון.

קראו עוד בכלכליסט:


הבולט מבין הדירקטורים שאמורה הקבוצה המתגבשת להציע הוא איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל היוצא, שנאלץ להתפטר בסוף ינואר לאחר עימותים עם הדירקטוריון בראשות יקי ודמני. הגורמים בקבוצה כבר קיימו עם אברכהן כמה שיחות בנושא. אברכהן סירב להגיב אתמול, ואמר כי "אני בשופרסל עד 31 בחודש (מחר; ג"ח) ועד אז לא אומר מילה לגבי עתידי והתוכניות שלי".

שופרסל היא חברה ללא גרעין שליטה, שמניותיה מוחזקות בידי גופים מוסדיים, חברות ביטוח ובתי השקעות. אלטשולר שחם הוא המחזיק הגדול ביותר עם כ־13% בזרועות שונות, מרביתן בגמל. מגדל מחזיקה ב־9.6%, מנורה מבטחים ב־9.2%, והראל, הפניקס וכלל מחזיקות בכ־10% כל אחת. כלומר, כל ששת המוסדיים מחזיקים ביותר מ־60% מהמניות.


מימין: יואל קרסו, יו"ר שופרסל יקי ודמני והמנכ"ל שמסיים את תפקידו מחר איציק אברכהן
, צילומים: אלעד גרשגורן, אוראל כהן, ענבל מרמרי מימין: יואל קרסו, יו"ר שופרסל יקי ודמני והמנכ"ל שמסיים את תפקידו מחר איציק אברכהן | צילומים: אלעד גרשגורן, אוראל כהן, ענבל מרמרי מימין: יואל קרסו, יו"ר שופרסל יקי ודמני והמנכ"ל שמסיים את תפקידו מחר איציק אברכהן
, צילומים: אלעד גרשגורן, אוראל כהן, ענבל מרמרי


אלטשולר שחם הוא הגוף האקטיבי ביותר בשופרסל בשנים האחרונות, ונאבק בזמנו באדוארדו אלשטיין, בעל השליטה האחרון בשופרסל, כשזה החליף את יצחק ברמן כיו"ר החברה. מאז הוא שומר על אחזקה גדולה בחברה ומשפיע על בחירת הדירקטורים שלה.

הקרב בין ודמני, שמונה ליו"ר שופרסל לפני כשנה וחצי, לבין אברכהן - לא השאיר את הגופים המוסדיים אדישים. לכל חברת ביטוח יש עמדה מגובשת לגבי המהלך ואם הוא טוב לחברה. חלק מהמוסדיים תומכים בוודמני, אבל על פי הערכות, יותר קולות תומכים באברכהן, וסבורים כי המהלכים של ודמני היו שגויים.

ואולם, למוסדיים יש יכולת מוגבלת להשפיע על הדירקטוריון. גוף מוסדי, למשל, לא יבקש לכנס אסיפה מיוחדת למינוי דירקטורים, ובטח לא קבוצה של כמה דירקטורים, מאחר שהדבר עלול להתפרש כניסיון חריג להשפיע על ניהול החברה. תקנות האוצר ורשות שוק ההון מגבילות את המוסדיים במעורבות הזו בחברות ללא גרעין שליטה. עם זאת, מוסדיים רשאיים לתאם הצבעות.

הגופים שתומכים באברכהן צפויים לתמוך בהתארגנות הפרטית, שבאופן מסוים תבצע את מה שלהם אסור - ותעמיד את אברכהן להצבעה. המוסדיים יוכלו להעמיד דירקטורים נוספים.

אינפו רשת של מוסדיים,  אינפו רשת של מוסדיים אינפו רשת של מוסדיים,


אברכהן לבדו כדירקטור לא יוכל לבצע מהפך בדירקטוריון שופרסל, ולשם כך נדרשים מינויים של דירקטורים נוספים. דירקטוריון שופרסל מונה כיום שלושה דח"צים - אלדד אברהם, מיכל קמיר, וגדעון שור - שמקומם מובטח לשנתיים־שלוש נוספות. כמו כן, מכהנים כדירקטורים יואב שלוש ורן גוטפריד, שהם דירקטורים רגילים שמינויים מתחדש אחת לשנה, וכך גם איילת בן־עזר וכן ודמני, שבחירתו עומדת להצבעה באסיפת בעלי המניות הקרובה בחודש־חודשיים הקרובים.

בשבועות האחרונים קייים ודמני פגישות שוטפות עם גופים מוסדיים להצגת האסטרטגיה של שופרסל, אבל בפגישות הוא גם הסביר את הצד שלו בהתנהלות מול אברכהן. לא כולם קיבלו את עמדתו, ויהיה מעניין לראות אם יצביעו בעד חידוש כהונתו באסיפה הקרובה.

"כלכליסט" חשף בעבר כי יזם הנדל"ן צחי אבו מחזיק ב־3% משופרסל וצבי ויליגר בכ־1.5%, אך לא ברור אם הם נכללים בקבוצת המשקיעים המדוברת. כמו כן, יש בשופרסל בעלי מניות פרטיים אחרים. על פי הערכות, משפחת קרסו הגיעה כבר לאחזקה של כ־1% בשופרסל.

קרסו היא אחת מהמשפחות של יבואני הרכב שבשנים האחרונות נהנו מרווחים של עשרות ומאות מיליוני שקלים בשנה מהפעילות של ענף הרכב. משפחות אחרות הן חרל"פ, יבואנית יונדאי ומיצובישי; גיל אגמון, בעל השליטה בדלק רכב המייבאת את מזדה ופורד; רמי אונגר, יבואן קיה; ויצחק סוארי ואלייד, יבואנית פולקסווגן וסקודה. קרסו, אגמון וחרל"פ מתמודדים בימים אלה על רכישת השליטה באגד. הנזילות הגדולה של אנשי עסקים אלה מובילה אותם לבחון השקעות בתחומים אחרים.

משפחת קרסו, שבראשה עומד יואל קרסו, התעניינה ברכישת השליטה בפרטנר כשהעסקה מול הפניקס, גבאי ורודב התנדנדה בבית המשפט, ובחנה רכישות נוספות. עתה היא לוטשת עיניים לכיוון שופרסל. מאחורי כל הגורמים שמתעניינים בשופרסל ומגבשים למעשה את הקבוצה שרוצה להחזיר את אברכהן, עומד בנק השקעות מקומי, ככל הנראה ווליו בייס, שכבר ארגן קבוצה לרכישת השליטה בחברת התחבורה והנדל"ן דן ובגדות כימיקלים.

אחד הצעדים המשמעותיים של ודמי בחברה היה מינויו של עופר בלוך למנכ"ל במקום אברכהן. חלק מהמוסדיים והמשקיעים הפרטיים לא תומכים במינוי, וככל הנראה מגבשים בשיחות עם אברכהן מועמדים אחרים לתפקיד. שם מפתיע בהקשר הזה הוא אורי קילשטיין, שעזב את קבוצת עזריאלי שבה ניהל את חברת הקניונים, כדי לקבל את תפקיד מנכ"ל שופרסל. קילשטיין עזב את שופרסל שנה קודם לכן, לאחר שאברכהן הודיע שימשיך. אבל, ככל הידוע, אברכהן אינו מתנגד ואף תומך במינוי של קילשטיין למנכ"ל שופרסל.

גם בכירים אחרים שפרשו משופרסל מצויים בחלקם בסוד העניינים וממתינים על הגדר להתפתחויות. התפתחויות כאלה, אם יהיו, עם מינוי דירקטוריון חדש, עלולות להביא להקפאה של תוכנית הדירקטוריון הנוכחי להפוך את שופרסל לחברת אחזקות כשחברת המזון תפעל תחתיה. שופרסל גם חתמה על מזכר הבנות לרכישת השליטה במיני ליין, יבואנית סמסונג ובעלת רשת א.ל.מ, לפי שווי של 936 מיליון שקל, בעסקה שעדיין לא הושלמה.



תגיות