אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הירושה הניבה לעתליה שמלצר 1.7 מיליארד שקל רווח על הנייר עתליה שמלצר |

הירושה הניבה לעתליה שמלצר 1.7 מיליארד שקל רווח על הנייר

אתמול הכריזה שלמה החזקות על חלוקת דיבידנד של 220 מיליון שקל, סכום שגבוה מכל הדיבידנדים שחולקו מאז שהשליטה עברה לידיה ב־2014. ההכנסות הכוללות זינקו ב־18% ועמדו על 4.6 מיליארד שקל ב־2021 והרווח הנקי יותר מהוכפל, ל־576 מיליון שקל

30.03.2022, 06:20 | גולן חזני

מאז המשבר העולמי של 2008, תמונת הכוח בשוק ההון המקומי השתנתה באופן משמעותי. אנשי העסקים הגדולים, שזכו לכינוי טייקונים - דוגמת נוחי דנקנר, אליעזר פישמן, לב לבייב ומוטי זיסר - ירדו מהבמה, ואחרים שעדיין מככבים עליה צמצמו את מוטת הכנפיים שלהם, בעיקר בשל אילוצים של החוק לצמצום הריכוזיות, שחייב אותם למכור נכסים.

כתוצאה מכך, מי שנכנסו בצורה משמעותית למרכז תשומת הלב אלו הגופים המוסדיים. אולם בשוק המקומי עדיין פועלות משפחות שלהן אחזקות בשלל תחומים, דוגמת האחים זלקינד, בעלי השליטה בקבוצת אלקו, ומשפחת שמלצר.

קראו עוד בכלכליסט:


שלמה שמלצר, שנפטר ביולי 2014, הוריש לאלמנתו עתליה את כל אחזקותיו והיא בעלת השליטה בחברות השונות הקבוצה. אולם ילדיו ובני משפחה אחרים מכהנים בעמדות מפתח בקבוצה, שהתפתחה באופן משמעותי מאז פטירתו. כיום עתליה שמלצר מחזיקה ב־100% משלמה החזקות, שפועלת בתחומי הביטוח, הרכב, הליסינג והתיירות, והיו"ר שלה הוא אסי שמלצר, בנו של שלמה; במלוא המניות של שיר נדל"ן; ב־63% ממניות חברת התשתיות והאנרגיה אפקון, שבראשה עומד חתנו של שמלצר, ישראל רייף; ב־29% מחברת הלוגיסטיקה והשילוח גולד בונד; וב־20% ממספנות ישראל שפועלת בתחומי הספנות והמלט ושבה מחזיקים גם סמי קצב ושלומי פוגל.

הנפקת מספנות ישראל

החברות הפרטיות — שלמה החזקות ושיר נדל"ן — מדווחות משום שהן גייסו אג"ח מהציבור. גולד בונד היא חברה בורסאית ותיקה, ואילו מספנות ישראל הצטרפה לאחוזת בית במהלך השנה שעברה, והיא אחת ההנפקות המוצלחות שהתרחשו בה, שכן היא הונפקה לפי שווי של 1.36 מיליארד שקל, תוך שהיא מגייסת מהציבור 340 מיליון שקל. כלומר, החברה החלה להיסחר לפי שווי של 1.7 מיליארד שקל, ואילו כיום השווי שלה עומד על כ־3 מיליארד שקל.

מאז פטירתו של שלמה שמלצר, הניבה הקבוצה לאלמנתו רווחים של כ־1.7 מיליארד שקל על הנייר. כלומר, בדיבידנדים מהחברות השונות, ומעליית ערך של המניות הסחירות. סכום זה אינו כולל את תנאי התגמול של בני המשפחה שמכהנים בעמדות ניהול בקבוצה.

עתליה שמלצר ואסי שמלצר, צילום: שי שבירו, עזרא לוי עתליה שמלצר ואסי שמלצר | צילום: שי שבירו, עזרא לוי עתליה שמלצר ואסי שמלצר, צילום: שי שבירו, עזרא לוי


מהדו"חות השנתיים עולה כי 2021 היתה שנה מוצלחת מאוד לשלמה החזקות. ההכנסות בכל המגזרים עלו ב־18%, מ־3.88 מיליארד שקל בתקופה המקבילה ל־4.61 מיליארד שקל. הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות של שלמה החזקות עמד על 576 מיליון שקל, יותר מכפול בהשוואה לרווח נקי של 247 מיליון שקל ב־2020. בשל כך, הוחלט על בונוס של 4,000 שקל לכל עובד בעל ותק של שנה לפחות בחברה.

רוח גבית מהליסינג

תחום הליסינג התפעולי היה הרווחי ביותר עבור שלמה החזקות והוא תרם רווח של 502 מיליון שקל לפני מס, כמעט פי 2 בהשוואה לרווח של 265 מיליון שקל ב־2020. זאת כתוצאה מגידול בצי הרכבים להשכרה, שיפור ברווחיות של מכירת כלי הרכב ושיפורים תפעוליים. הפעילות של השכרת רכבים לזמן קצר הניבה רווח של 88 מיליון שקל, פי 5 בהשוואה לרווחים של 2020 שעמדו על 17 מיליון שקל, וספגו פגיעה מההגבלות השונות שהוטלו בשל מגיפת הקורונה שהביאה לסגירת השמיים ולפגיעה קשה בתיירות הנכנסת.

שלמה ביטוח, שהיו"ר שלה הוא טובי שמלצר, תרמה 165 מיליון שקל לשורת הרווח, יותר מכפול גם כן בהשוואה לתרומה של 70 מיליון שקל ב־2020. במהלך 2021, שהיתה שנת שיא חמה במיוחד בשוק ההנפקות, כש־94 חברות חדשות הונפקו תוך שהן מגייסות 10.5 מיליארד שקל מהציבור, משפחת שמלצר שאפה להנפיק את שלמה ביטוח לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל, אך נסוגה מהמהלך אחרי שהמוסדיים הסכימו להעניק לה תג מחיר של 1.2 מיליארד שקל בלבד. ייתכן שהתוצאות החזקות בשנה זו יחזירו את נושא ההנפקה לשולחן.

אפקון, שהיא במידה רבה חברה־אחות של שלמה החזקות, הציגה רווח נקי של 121 מיליון שקל בסיכום 2021 — פי 8 מהרווח הנקי בשנה הקודמת, שעמד על 15 מיליון שקל. זאת ברקע עלייה של כמעט 22% בהכנסות, ל־2.1 מיליארד שקל.

עלויות שכר הבכירים

השנה המוצלחת של שלמה החזקות באה לידי ביטוי גם בתנאי התגמול של בכירי הקבוצה. עלות שכרו השנתית של אסי שמלצר עמדה על 9.3 מיליון שקל, מהם 5.6 מיליון שקל מענק. המנכ"ל אייל גור קיבל שכר בעלות של 8.97 מיליון שקל וסמנכ"ל הכספים קיבל שכר בעלות של 8.94 מיליון שקל, כאשר השכר של כל אחד מהם כלל בונוס של 6 מיליון שקל. עתליה שמלצר, שמכהנת כנשיאת החברה, משכה שכר בעלות של 4.5 מיליון שקל. אורי אומיד, מנכ"ל שלמה ביטוח, קיבל שכר בעלות של 3.6 מיליון שקל. עלות שכרם הכוללת של חמשת מקבלי השכר הגבוה בקבוצה עמדה בשנה החולפת על 36 מיליון שקל.


תגיות